Hur går det till nu för tiden i min hemkommun?

Efter 7 månader i ett annat landskap har jag nu sedan några dagar återvänt till Nora för en tid. I min jakt efter en speciell yoghurtsort , Hjordnära,  så har jag besökt stadens samtliga livsmedelsbutiker. Det verkar inte som om det finns intresse att ta hem den, så jag får bege mig till Lucullus i Örebro då jag inte vill avstå från just den sorten. Så då kommer veckoinköpen att ske där också förstås.

Det var ändå trevligt att träffa på så många personer i de olika affärerna. En för mej okänd man kom fram till min bil på Prästgatan och tackade för bra inlägg på 24 i Bergslagen.

Nu vill jag ställa en fråga till Kultur-och fritidsnämnden. Några av de som jag har träffat säger att en Fp politiker i den nämnden säger att nämnden vill behålla den nuvarande kulturchefen i syfte att ”inte röra om i personalgruppen”. Är detta sant? Är tillsättningen av ny t.f. kulturchef redan avgjord innan ansökningstiden ens har gått ut? Eller varför går man som politiker runt och pratar strunt? Är det strunt? Jag tror på de personer som jag mötte på COOP härom dagen. Jag vet att Nora kommun har en rekryteringsordning som man avstod ifrån vid förra tillsättningen och då man därför också missade kompetent personal. Hur ser samarbetsavtalet ut mellan facket och kommunen? Kan man lita på Nora kommun att saker går rätt till? Jag hoppas att facket nu kommer att behandlas schysst, om inte, hoppas jag att facket kommer att söka skadestånd. Flera med mig kommer sannolikt att gå igenom ansökningarna och jämföra meriter. Ansökningshandlingar är ju offentliga.

39 Comments

 1. Ja, hur går det till ?

  Vilka ”meriter”, är folk tillsatta på ?

  Varför går det så illa ?

  Kan det bero på att chefer tillsatts på grund av kontakter och Noras välbekanta ”ryggdunk”, inte klarar jobbet ?
  Och därför måste fortsätta att smöra, för att bli kvar.

  Bolagen går definitivt uselt, på grund av dålig management. Aktiebolag, skall leverera vinster till ägarna och inte förluster.
  Blir det – i protokollet, så avvecklar man och sparkar ledningen.

 2. Tack Åsa för att du svarade på min fråga!! Sen undrar jag en sak till; har du koll på att alla chefer har fått sin anställning på ”rätt” meriter?

 3. För närvarande är ju Arla förstås mest danskt! 2014 går Arla food, Storbritannien in fullt ut i koncernen.

 4. Åk du till Skåne för att köpa din Hjordnära youghurt, Åsa Leek. Så jävla skånskt är det väl inte direkt. Hjordnära har väl varit ett förlustföretag sedan det startades för bara några år sedan och hör hemma i Hjo och har ingenting med jordnära eller Skåne att göra. Som du säkert vet ägs idag Hjordnära av Skånemejerier… som i sin tur ägs av franska jätten Lactalis… som inte gillar förlustföretag. Vet inte hur bra miljömänniska man är om man sätter sig i bilen för att åka till Örebro för att köpa ett par liter youghurt… för en produkt vars styre sitter i Frankrike och där de eventuella jordbruksnära tankarna är långt ifrån både Hjo och Skåne.

 5. Det här med yoghurten får jag nog räkna med att åka till Örebro för att inhandla en gång i veckan. Ingen av de tre livsmedelsaffärena i Norahar för avsikt att saluföra Hjordnära. Får väl stå ut med det några månader fram till dess att jag drar neråt landet igen,

 6. Jag har nu fått listan på samtliga sökande till tf kulturchef. Har ännu inte hunnit att läsa samtligas meritlistor . Någon hade en så diger bakgrund att man blir misstänksam.Varför söker man en tf tjänst på 3- 6 månader med en sådan bakgrund?Kollade en del kontaker som jag har och det finns säkert skäl att vara noga med att ta referenskontakter.Nu tror jag att Nora kommun kan få en chef med riktigt bra på fötterna både inom fritid som kultur och som dessutom Har både chefsutbildning samt bra erfarenheter av detta.
  Se nu bara till att tillsättningen sker på samma vis som när man anställde Turistchef. Alltså föreningsrepresentanter från både kutur som frtidssektorn.

 7. Jag blev ju direkt väldigt undrande efter ett inlägg som togs bort. Det var ett förtalsinlägg mot en annan anställd inom den arbetsplats där den nuvarande kulturchefen basar. Jag fick några privata mejl som talade om vem som hade skrivit inlägget. Tala om att kasta sten och sitta i glashus, i så fall att de som hörde av sej hade rätt om personen. Jag är glad att den som förtalet gällde, inte läser 24 i Bergslagens inlägg. Jag hann läsa, skriva ut och ska lämna bidraget till personalchefen. En sån stämning på en arbetsplats är ett absolut måste för en chef att klara av att tackla.

 8. Över 40 ansökningar till tjänsten i Nora som t.f. kulturchef. Fick telefonsamtal om att jag får tillgång till informationen om vilka som söker och deras meritlistor, alldeles snart. Spännande!
  Nu håller jag tummarna för ett fortsatt bra kulturliv för mitt och andras kulturintresse i Nora.

 9. Oj, oj Åsa…..skönt att höra att du kommer att respektera valet som kommunchefen kommer fram till. Men du måste ändå vara med ända till slutet och läsa ansökningar…..varför????
  Tycker du verkligen att Ljusstråk, som EN av många föreningar i Nora, ska vara med vid anställningsintervjuerna? Ja eller nej?

 10. Tack Åsa!
  Du har nu givit ett solklart svar på frågan.
  Språkrör för Kulturen i finrummet, goda kontakter med ledningen, påtryckningar, nedvärdering av folk som jobbar inom kommunen med tillsättning av tjänster, misstro,och inte minst, självgodhet.
  Intressant ….det här med att du sätter dig på en hög stol med hatten på sned och talar om för oss ” blåbär” hur saker ska vara.
  I ett ” blåbärs” ögon betraktat….undrar man …..

 11. Jag har redovisat de åsikter om tillsättningen som jag har. Andra har uttryckt sina åsikter. Mina åsikter har att göra med vad som jag har uppfattat från kulturarbetare i Nora. Den nuvarande kulturchefen har jag träffat vid ettt tillfälle.Så rent personligt har jag ingen uppfattnig om henne. Jag har läst hennes meritlista och jag har läst i tidningarna från det nämnsammanträde som kulturarbetare närvarade i och jag har läst Ljusstråks protestlista. Dessutom fick jag en redovisning från Jan Norlund om hur tillsättningen gicktill. Det gick INTE shysst till! Nu är vi i ett nytt läge där både facket och Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att rekryterigen går till på det vis som Nora kommu har som ordning. Nu kommer man att jämföra meriter och ta ordentliga referenser på de sökande. När det går riktigt till väga så kommer jag att respektera det beslut som personalchefenkomer fram till somden mest lämpliga person för rollen.

 12. Jag kan inte annat än ta mig för pannan…. Ljusstråks medlemmar är alltså de som skall styra och bestämma vart merparten av anslagen i kommunen ska gå?

  Kan inte få annat än den uppfattningen när jag läser Åsa Leeks svavelosande kritik gentemot en kulturchef som jag uppfattat som en frisk fläkt i Nora.

  Nä, tänk efter lite nu…kultur är säkert oerhört vikigt för många, men inte så extremt viktigt att Ljusstråks medlemmar/styrelse måste sitta med vid anställningsintervjuerna?

  Det känns tyvärr som om klubben för inbördes beundran har enorm makt i Nora. Tyck som oss – annars!

 13. Åsa Leek, tyckte du att det var svar på min fråga?? Jag frågade vad DU haft för negativa erfarenheter av nuvarande chef!! Driver du detta på uppdrag av Lusstråk? Ljusstråk är EN av många föreningar i Nora som ligger under Kultur-och fritidsnämndens ansvarsområde. Har du frågat vad de andra föreningarna tycker i frågan? De som tycker att idrott är viktigt? Eller musik?
  Rätt person på rätt plats…..rätt plats som kultur och fritidschef handlar ju inte bara om kultur!!! Håller du med??

 14. Åka Leek, jag är förvånad och förbryllad.
  Du har ett långt yrkesliv bakom dig, du har också haft tjänster och olika befattningar du har jobbat med människor med olika problem och sjukdomar.
  Varför har du blivit så bitter?
  Ett blåbär som jag undrar varför du ska jaga folk och kritisera varför ska du läsa och ha åsikter om tillsättningar av tjänster och sedan skriva om dessa i debattartiklar.
  Nej Åsa kom med något konstruktivt, det börjar bli pinsamt och läsa dina inlägg och kritik på vilket ämne det än gäller, några har nämnt svågerpolitik och skriva i egen sak, jag börjar nästan undra om dom har rätt.
  Men vem är jag att tycka….” Ett Blåbär” ingen expert som du Åsa.

 15. Ett litet tillägg, Blåbär.

  Du har inte fått med arkitektbindningarna.

  Här går arvodena direkt in i sidobolagen. Brygghuset,
  är en samlingspunkt för de trogna.
  Lite fastighetsaffärer, piggar alltid upp och det kan man skriva på frun, så har man inge skit på handskarna.

 16. När samtliga i en för de flesta viktig ideell förening som Ljusstråk är, skriver en protestlista till Kultur-och fritidsnämnden att man inte är nöjd med kulturchefen, då har man inte fått mandat av dem som man ska verka för.
  När man anställde turistchef så var köpmännen i Nora med och valde. Det är viktigt att vi som vill ha tillgång till bra konst och vill ha kvar alla duktiga kulturarbetare, har rätt person på rätt plats.
  För mej är kultur hälsobringande och det är bevisat att det gäller även för de flesta av oss människor. Rekrytering av tjänster, allra helst som det är en chefstjänst ska ske i enlighet med den ordning och policy som man har antagit i kommunen.

 17. Vilken härlig ”soppa” vi har i Nora, men nu är det ju så att vi närmar oss ett nytt valår och det är dags för alla blåbär att börja engagera oss.
  Det är på tiden att vi gör något konstruktivt åt alla okloka beslut som Noras politiker har tagit, ingen nämnd ingen glömd.
  Bryggeriet, hela området är en kommunalt subventionerad lekstuga för vuxna…..”dom kallar det för kultur” låter som en riktig såpa titel i ett Uppdrag Granskning.
  Om man går in och tittar innanför dom som bedriver sin kulturella verksamhet på detta område kan man se fina släktskap till kommunala tjänstemän och kvinnor både höga och låga tjänstemän.
  Priset är nog om man tittar lite närmare på Nora Brygghus och dessa härliga killar som brygger öl, ja vad säger man.”.alla idrottsföreningar som får slita för sina pengar och anläggningar….det får Åsa Leks olika utspel att vara en spott i havet,
  Summan 40-60 miljoner har detta område kostat skattebetalarna i Nora en exakt siffra går nog aldrig att få fram.
  Men nu är det valtider snart så det är dags att tala om vad folk tycker om svågerpolitik,ryggdunkarsläktpolitik…..en ljus framtid fins dock, pengar går att få fram,tänk bara vad skola, idrott, musik hade blomstrat om man fått tagit del av alla briljanta idéer som kommit fram när ljusstråk Bryggeriet finansierades.

 18. Nej, Karlsson. Dessvärre är det inte tal om hjärnspöken. Det är så det går till i Nora !
  Kallas ”ryggdunk” !

  För några år sedan hade vi ett skolbygge. Då satt det en tomte och gnällde, ”jag vet inte vad jag skall göra”. Blev en ca 20 miljoner dyrare än budgeterat.

  Nu sitter det en likadan i det sk BUN och är uppgiven, för att han spenderat mer än vad han har i portmonän. I och för sig kommer han ju från ”bolagen” och där är man ju van att be ”mamma” om nya pengar.

  Nu skall en ny ”tomte”, som inte vet vad on på räknedosan betyder, installeras av den sk ”makten”!
  Räkna kallt med lite nya ”äskanden”, för det är dyrt att representera och festa.

 19. Men vad F*N! SKa verkligen föreningen Ljusstråk vara med och utse den nya kultur- och fritidschefen?! Jag hoppas att detta inte är sant för då kommer vi att få en riktig tomte på posten. En kultur- och fritidschef ska inte anställas av en förening! Kultur och fritid i Nora är inte likställt med föreningen Ljusstråk. Om detta har en uns sanning i sig kommer jag att gå i taket för då kan man undra varför inte bandyklubben, NPBK etc för vara med att utse chefer i Nora. Nej, nu är jag grymt upprörd. Detta kan bara inte vara sant. Kommunen kan inte låta detta ske. Jag hoppas att detta bara är änu ett av Åsa Leeks hjärnspöken.

 20. Åsa, du har inte lyckats förklara, trots upprepade inlägg om detta, på vilket sätt du ”drabbats” av tillsättningen av nuvarande chef. Jag har hört mycket positivt om denna chef och skulle aldrig drömma om att göra affär av tillsättningen även om den kunde gjorts på ett annat, och kanske riktigare sätt. Eftersom du gör det måste du ha hört annat, men vad??? Du kan väl inte göra en så stor sak av detta bara för sakens skull, eller?

  Om Ljusstråk ska vara representerat vid anställningsintervjuerna, som en av de kultur-och fritidsföreningar som finns, varför inte alla???
  Ska de fortsätta att ”favoriseras” tycker du?

 21. Idag går ansökningstiden ut för nyrekrytering av t.f. kulturchef. De ansökningar som har kommit in är offentliga. Jan Norlund har lovat att han ska skicka mej samtliga ansökningar med CV och meritlistor.
  Jag ser fram emot att föreningen Ljusstråk kommer att vara närvarande vid anställningsintervjuerna.
  Besökte en fin korridorutställning vid Bryggeriet i lördags. Konsten och kulturen behövs för att förgylla den grå vardagen.

 22. Tack ”Nils”! Det är precis min åsikt också! Tyvärr gick inte tillsättningen till på det viset när man anställde nuvarande kulturchef. Hoppas att man nu tillämpar Nora kommuns rekryteringsordning.
  Det är just av den anledningen som jag tycker mej ha rätt till att ha åsikter som skattebetalare i kommunen. Om en tillsättning av tjänst går till på det viset som Du skriver, så respekterar jag självklart vem som blir erbjuden tjänsten.
  Att jag skulle ha någon släkting som är intresserad av att söka tjänsten, stämmer inte. Jag har frågat dem samtliga. Alla har jobb som de trivs med och som de inte vill lämna. Ansökningstiden går ut den sista i denna månad. Att jag får höra av vänner i en affär att en politiker sagt att man redan har en uppfattning i den nämnd som den nytillkomna chefen ska arbeta under, känns inte schysst. Varför då utlysa tjänsten? OCH,tack för ett sakligt svar på min insändare.

 23. En rekrytering ska väl gå till som överallt annars den som har bäst utbildning/erfarenhet i det den söker är bäst lämpad oavsett vilket kön eller ålder denna människa har!

  Det var en rätt dum fråga som var ställd trodde detta var grundläggande vid jobbsökande.

  Sen Åsa leek vill ha med ett finger i spelet för att betalar skatt så borde man göra en folkomröstning vid varje anställning eftersom det är många som betalar skatt i Nora.

 24. Problemet här, Åsa Leek, är att DU inte varit saklig. Du har attackerat denna chef hela tiden, förmodligen då hon gjorde något som du eller dina släktingar inte gillade. Du har tydligt skrivit att du inte tycker hon gör ett bra jobb. Att komma nu och säga att det bara beror på en formsak (dvs sättet att rekrytera) går vi liksom inte på.

 25. Åsa Leek.

  När det gäller rekrytering, skall den ske efter vägning av olika sökandes meriter. Det får inte ske efter politisk bedömning, kompisgrej, eller (ryggdunk”). Full öppenhet och redovisning.

  När det gäller att framträda med namn, i debattartiklar, så är det tyvärr så lågt i tak i Nora, att resp debattör, riskerar att utsättas för repressalier i någon form.

 26. Svar på Åsa Leeks fråga… Varför över huvud taget rekrytera om man har en chef som fungerar bra?

 27. En skyldighet som jag har i samhället är att betala skatt. Jag betalar skatt i Nora och det har jag gjort i över 30 år. Något som jag absolut inte har något emot att göra.
  Som skattebetalare i en kommun har jag då också rättigheter. Jag har rätt att ha åsikter om hur mina bidrag till kommunkassan, används.
  I mitt övriga boende känner jag inte att jag samma rättigheter. Men OM jag skulle skriva en debattartikel eller svara på en insändare i den dagstidning som vi har där, Ystads allehanda, så måste jag skriva under med mitt riktiga namn. Jag har märkt att åsiktsutbytena där blir sakliga. Det blir de sällan på 24 i Bergslagen. OM någon skulle ge sig till att svara sakligt; Hur tycker Ni att Nora kommun ska rekrytera nya medarbetare och chefer?

 28. Jag förstår inte att man kan lägga så mycket tid som du gör Åsa på detta.

  Gör du likadant nere på Österlen skriver i olika tidningar som du inte gillar?

  Du bor här ju bara 4-5 månader i Nora ändå har du så mycket att hänga upp dig på.
  Kan det vara så någon släkting till dig vill in som kulturchef?

 29. Åsa Leeks har så många privata bindningar och intressen i kommunen att hennes kampanj mot kultur- och fritidschefen blir helt absurd, även om hon nu påstår att det är kommunens rekrytering hon kritiserar. En av kulturchefens förtjänster är att hon är relativt fri från lokala bindningar. Kulturchefen ska se till kommunens och dess innevånares intressen. De sammanfaller inte alltid med ”kulturarbetarnas”, eller självgoda ”kulturexperters”.

 30. När 24i skrev om Ljusstråk och flera ville ha en ärlig redovisning av hur pengarna hade använts och fördelats tyckte du inte det var nödvändigt, Åsa Leek. Du är absolut inte något facit, även om du tycks tycka att så är fallet. Ibland är det bättre att avstå en debatt eller strunta i att säga något.

 31. Nej,”En som lyssnar”. Det var inte sant! Kulturarbetarna skrev en protestlista som samtliga undertecknade.
  I den här insändaren är det INTE kulturchefen som jag ifrågasätter, utan jag undrar över och vill att vi som bor I Nora får en ärlig redovisning från kommunen hur den nya rekryteringen kommer att gå till.
  Vid ETT tillfälle har jag ifrågasatt en politikers handlande. Det hade ingenting med någon av mina släktingar att skaffa. Vid tillsättningen av t.f. kulturchef har jag haft synpunkter mot det sätt på vilket tillsättningen skedde. Jag hade också synpunkter på vilka meriter som den sökande hade. Det är sant! Nora kommun har en rekryteringsordning som jag ifrågasätter varför man frångår. Nu kan jag inte bli klarare. Allt annat som skrivs om mej får stå för den som skriver detsamma.

 32. Jag tycker att Åsa ska lägga ner sin kampanj mot kultur och fritidschefen omedelbart. Den liknar andra påhopp på personer hon har bestämt sig för att hon inte gillar. Många gånger har det att göra med att hennes släktingar på något sätt blir ”missgynnade” enligt henne, säkerligen är det likadant denna gång.
  Jag har bara hört positiva saker om denna chef, och då är det från hela skalan: kulturarbetare, politiker och personal.

 33. Nej då, ”Göran”, jag fick mycket vänliga svar från samtliga affärer. De framförde sina argument om varför de inte tar hem den sorten. Det känns inte alls dåligt. Men jag vill inte avstå från just den yoghurtsorten, så mitt val blir att åka till Örebro. Jag tycker om den stan. Jag har arbetat och trivts där i åtskilliga år. Jag passar på att äta lunch med vänner på stadsträdgården samtidigt som att göra andra inköp, bland annat böcker, då jag ändå är där.
  Mitt inlägg här gäller inte heller den nuvarande kulturchefen, utan hur Nora kommun går tillväga i en nu viktig rekryteringsprocess.

 34. Åsa, detta är ju bara för patetiskt.

  Ett inlägg som först beskriver hur bra en person tycker du är och hur dåligt du tycker det är att affärerna i Nora inte vill ta en yoghurt till dig. Sedan fortsätta driva ditt försök till drev på kultur och fritidschefen. Suck.

  Du har helt klart för mycket fritid.

 35. Det är jättebra att en nämnd säger att de VILL behålla en person. Det betyder att de är nöjda med den personens arbete och tycker att den tillför kompetens och trygghet.

  Jag arbetar både inom kultur- och fritidssektor och uppskattar att kultur- och fritidschefen inte bara har fokuserat på exempelvis kulturen utan insett att Nora är en stad som innehåller så mycket mer. För mig, som påverkas av beslut från en kultur- och fritidschef, så är det väldigt viktigt att det är kontinuitet i verksamheten och nuvarande chef har gjort ett gediget arbete och bör få fortsätta utveckla Nora.

  Det råkar finnas två personer enligt nora.se (http://kommun.nora.se/kommunpolitik/kommunensorganisation/kulturochfritidsnamnden.4.539d1c491275e7d0564800018523.html) som tillhör Fp och jag undrar om den personen var beredd på att bli dragen i offentligheten på detta sätt. Men personen kanske är tillfrågad?

  Då arbetsansökan inte ger några specifika krav på meriter så känns det inte aktuellt att granska ansökningar med mikroskop. Jag undrar snarare vad du, Åsa, har för horn i sidan på vår kultur- och fritidschef. För onekligen känns det som ett personligt vendetta. Istället för att försöka stjälpa arbetet med kultur/fritid så kan du väl försöka låta bli att driva en retorik som faktiskt inte hjälper till alls.

  Fortsätt ditt brinnande engagemang för Österlens kultur och slappna istället av när du besöker oss i Nora.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.