Hur gick det för Drömjobbarna?

i ETTAN/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade

BERGSLAGEN. Hur gick det för de ungdomar som under sommaren haft Bergslagens Sparbanks Drömjobbet som projekt? Under hela sommaren har de haft chans att utveckla och driva en affärsidé. Blev det som de tänkt sig?

Varje sommar skapar Bergslagens Sparbank en möjlighet för en handfull ungdomar i regionen. Ungdomarna får en liten lön för att utveckla och driva en affärsidé de har och via NyföretagarCentrum i Örebro får de utbildning och stöttning, precis som de får av Bergslagens Sparbanks personal.

Christer Björk på Bergslagens Sparbank tycker Drömjobbet är årets höjdpunkt.

-Jag brukar säga att varje årskull av Drömjobbare är den bästa och jag säger likadant i år, säger Christer Björk på Bergslagens Sparbank. Det här är både väldigt givande för oss och samtidigt en del av bankens samhällsengagemang.

Janis Lancereau på NyföretagarCentrum håller med och säger att projektet Drömjobbet växer för varje år.

Janis Lancereau från NyföretagarCentrum har stöttat ungdomarna med råd och tips under sommaren.

-Ungdomarna får en liten utbildning i början av sommaren och får sedan åka till Chalmers i Göteborg för eventet E-Max, där de träffar andra ungdomar med egna affärsidéer. Intresset blir större för varje år och egentligen skulle ungdomarna kunna söka för nästa års Drömjobbet redan nu.

Hur gick det då för de fem ungdomar som arbetat med sin affärsidé under sommaren?

Sixten Norelius, Nora

-Min affärsidé är teknikservice i hemmet. Det kan handla om att koppla in en skrivare eller fixa ett nätverk. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Jag har haft elva kunder och fler och fler blir det. Men jag har upptäckt att jag måste satsa mer på marknadsföring.

-Jag kommer att fortsätta min affärsidé i den takt det blir, men jag kommer att prioritera studierna.

Gustaf Mannhus, Nora

-Min affärsidé är att bygga om, köpa och sälja fordon och entreprenadmaskiner och det har varit full fart hela sommaren. Det har blivit en del vanliga verkstadsjobb utöver själva affärstanken och jag har även förmedlat en del fordon. Jag tycker att det fungerat bra och jag har haft mycket nytta av att vara med i Drömjobbet. Ungefär 30-40 bilar har jag omsatt under sommaren.

-Jag kommer definitivt att fortsätta mitt företagande och har precis anställt mina första medarbetare.

Oskar Nilsson, Frövi

-Min affärsidé går ut på att sälja egentillverkade skärbräden och uppläggningsfat under firmanamnet Köksdesign. Det började väldigt bra under försommaren, men jag fick problem med de maskiner jag använde. Jag sålde skärbrädor, men kunnde inte leverera då jag inte blev nöjd med resultatet. När Lindeskolan öppnade efter sommaren åkte jag dit och gjorde 24 skärbrädor på en dag, värt 9600 kronor.

-Jag kommer inte att fortsätta som företagare, men kanske som hobby.

Ture Eknor, Nora

-Min affärsidé handlar om filmproduktion och redigering. Att kunna erbjuda filmning och redigering för reklamfilm, informationsfilm eller utbildningsfilm. Jag såg det som en möjlighet att göra ett jobb av min hobby.

-Startsträckan har varit lång och sommaren har varit fylld av administration och mest handlat om kommunikation, inte så mycket filmande. Men det har varit lärorikt och jag har fått en inblick i hur det faktiskt är att driva ett företag.

-Jag har en del projekt på gång inom min affärsidé, men jag kommer att fortsätta med mina studier.

Siva Arif, Lindesberg

-Min affärsidé är att utveckla min app, CoGo, som jag startade som ungdomsföretagare. Jag har fått låna ett kontor på banken och jobbat hårt hela sommaren. Det har gått bra och jag har fått med flera företag och skrivit flera nya avtal. Som en bonus har jag nyligen fått föreläsa för landshövdingen. Jobbar man hårt och kämpar så lyckas man.

-Jag kommer att fortsätta att utveckla och arbeta med CoGo, men jag kommer att göra detta parallellt med juridikstudier.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.