Glasstorget är ett av de mest tillgängliga för kajor.

Hur mycket kostade Glasstorget?

i HÄLLEFORS B/MÅNGA HAR LÄST.../NORA

Glasstorget_newNORA. De allra flesta tycks vara mycket nöjda med det nyrenoverade Glasstorget i Nora, men hur mycket kostade egentligen ombyggnaden.

– Svaret på den frågan är att vi inte vet, säger kommunchefen Jan Norlund.

Det har varit många turer kring det renoverade Glasstorget i Nora. Från de första tankarna 2010 till nu när torget i stort sett är färdigt.

Bergslagens kommunalteknik, BKT, fick initialt 400000 kronor för att projektera och kalkylera en ombyggnad av torget och Storgatan och de första prognoserna visade att en ombyggnad skulle kosta 1,7 miljoner kronor. Politikerna i Nora sade ja till en ombyggnad som skulle äga rum under hösten 2013. När höstprojektet var avslutat var pengarna slut och räckte enbart till renoveringen av Storgatan.

En ny kostnadsberäkning visade att det skulle behövas 1,9 miljoner ytterligare för det arbete som gjorts under 2014. Efter en livlig debatt sade politikerna ja till tilläggsanslaget.

Glasstorget skulle ha stått klart i mitten av maj och invigning var planerad, men blev framflyttad då inte allt var klart. Fortfarande är torget oinvigt.

Hur gick det då med kostnaderna? Vad landade slutsumman på?

BKT fick under 2013 fakturor på 1447598 kronor från anläggningsentreprenören NCC och de andra företag som varit inkopplade på ombyggnaden. Under 2014 har fakturor till ett värde av 2797778 kronor bokförts, alltså totalt 4245376 kronor.

– Vi har fått en faktura från BKT under 2014 och det var i april, berättar Jan Norlund. Då fick vi en à conto-faktura på 1,9 miljoner.

Tittar man närmare på fakturorna ser man att entreprenören NCC inte fakturerat BKT sedan månadsskiftet april/maj och att inga kostnader belastat torgprojektet sedan den 19 juni. Arbetet med torget pågick betydligt längre än så och ytterligare kostnader är att vänta. En arkeologisk undersökning störde arbetet under en tid och blir en fördyrning oavsett vem som kommer att stå för kostnaden.

– Efterbesiktning kommer sker i höst när alla arbeten är färdigställda och besiktningsanmärkningarna är åtgärdade efter det kommer en slutgiltlig ekonomiavstämmning ske med entreprenören, skriver gatuchefen på BKT, Joakim Eriksson, i ett svar till 24i.

Den omdiskuterade toaletten på torget är Nora kommuns kostnad och ingår inte i de budgeterade investeringspengarna. Toaletten leasas även fortsättningsvis på samma sätt som den gamla toaletten. Grundläggningen av toan ingår dock i BKT-projektet inom ramen för budgeten.

På intäktssidan har Statens konstråd bidragit med 230000 kronor, pengar som gått direkt till Nora kommun.

En försvårande faktor i projektet är att BKT valde att renovera VA-ledningarna under Storgatan när den gamla beläggningen togs bort. Detta arbete, menar man, ska inte ingå i projektet utan särredovisas till Nora kommun i ett senare skede.

I nuläget klarar alltså Nora kommun budgeten för torget, men BKT ligger istället på minus. Och ingen kan i dagsläget säga hur stora kostnader som återstår att belasta projektet.

6 Comments

 1. Att det så kallade torget kostar skjortan, är alla medvetna om. Kommer också att kosta skjortor att få det färdigt.

  Totalkostnader går inte att få fram, eftersom det hela går på löpande, dvs ingen upphandling.

  Lite i skymundan finns den nya uteserveringen, med vidhängande torg nere i bryggeriet. Här rullar kulorna.

 2. Det vart fint!
  Kanske pollare längs vägen kan vara bra så bilarna inte parkerar där det är stoppförbud.

 3. Tycker det blev rätt bra! Så mycket folk som jag sett sitta på det nya torget iår har jag aldrig sett, och det måste väl vara bra betyg!
  Verkar funka för både Stadshotellet, glassen, och 47an.

 4. Visst förvånas man ofta över att saker kan bli så hiskeligt mycket dyrare än vad som sagts från början. Vem är det som har så dålig koll? (vi kan ju också nämna det s.k resecentrum)
  Glassen är ju något som Nora är känt för och ett starkt ”varumärke”. Den har ju funnits sen 1920-talet. Men det är väl inte tillräckligt länge sedan? Kom med något annat förslag istället för Glasstorget.
  Många gånger spelar det ju ingen roll vad torg, parker eller platser får för officiellt namn i folkmun kan det ju bli något annat som tar över. Ta Skolparken t.ex. Hur många vet vad den egentligen heter?
  Mig veterligt brukar det ta några år innan träd växer till sig. Så vi får väl se tiden an.

 5. Det där var inget jag skulle vilja lagt mina skattepengar på. Finns annat som jag anser de hade behövt gå till. Men sånt avgör ju inte vi tyvärr.

 6. Ja det där blev ju ett sterilt och trist torg. Var ska de träd planteras som skulle ersätta de som fanns, eller är det bara de få pinnar som nu finns där som ska vara/bli det gröna!? Vad gäller kostnaderna så vet jag inte om man ska skratta eller gråta! Att det skulle bli en arkeologisk utgrävning är väl inget som kan ha kommit som nån chock, det är ju en gammal stad, och det borde ju rimligtvis varit med i ”tidsschemat”. Vad gäller namnet så blir jag f-bannad varenda gång jag hör ”Glasstorget”, ska det heta nått så ska det väl i så fall ha nått namn som härrör från det gamla Nora och inte nått j-vla glasstorg!!!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.