Jonas Cederulf

Hur ofta ljuger eller förskönar du?

– ”Det ska du veta, ponken. Folk vill inte ha sanningen, de vill ha hopp!” Precis så sa han till mig en kall novemberkväll för ganska länge sen. Han – eller vi kan kalla honom Bosse – är travtränare. Först reagerade jag inte alls på detta uttalande men ju mer jag tänkte på det, desto mer kom jag fram till att det faktiskt är så det är. Ofta om inte annat. Tänk själv, du är lycklig ägare till en häst som inte är särskilt bra. Egentligen vill du inte höra ifall din ögonsten inte har en chans på miljonen att vinna loppet den ska starta i. För att sätta det i ett än vidare perspektiv, att förlora hoppet om livet är naturligtvis förödande.

Finns det en gräns mellan försköningar och lögner? Det beror förstås på vilken analys och vilken innebörd man ger orden. För mig är en försköning att man inte ljuger, men man belyser inte en fullständig bild av det som precis har hänt. En lögn är att man inte talar sanning. Hur Bosse ser på analysen av begreppen vet jag inte, ej heller om det handlade om försköningar eller lögner för att få ägarna att ha hoppet kvar.

– ”Hur fan kan Lagerbäck stå där och säga att han är nöjd med Sveriges spel när de var urusla?”
Det där är något som vi tränare eller ledare känner igen. De gånger man likt en åsna hävdar att laget var bra. Här handlar det om att antingen 1) skydda laget och måna om självförtroendet hos spelarna i laget, genom att ge klappar på axeln, istället för att skälla på dem och dessutom utåt kritisera laget. Eller 2) man faktiskt tycker så. Det svåra är att tolka när det är en försköning, lögn eller sanning.
Det finns en hel del sanningar som lika gärna kan vara lögner.
”Nej, jag rånade inte banken”, skulle såväl skyldig som oskyldig svara.
Förra året i Frövi IK var jag tvingad att säga att ”vi spelade riktigt bra men hade otur och förlorade.” Även det en sanning som mycket väl skulle kunnat vara lögn.
Hur ofta ljuger eller förskönar du? Och när du ljuger, handlar det om att du vill vårda eller rädda något? Den mest frekventa lögnen/försköningen (tror jag) är svaret på frågan ”hur är det?”. Och vad beror det på att vi i 99 fall av 100 svarar ”bra!”?

Jag skulle ljuga om jag påstod att vi spelade bra i säsongens sista match med Frövi IK i Grythyttan. Grythyttan vann med 9-0, en stjärnsmäll. Det fanns orsaker till den stora förlusten, men de struntar jag i nu. Vi vann division 6 och tyvärr åkte Fellingsbro ur den division 5-serie vi troligen hamnar i. Jag vet att det förekom jubel i Fellingsbro när vi åkte ur förra året, så det hade varit kul med två derbymöten nästa år.
Dagens travtips… Här har jag misslyckats kapitalt med att ge något av värde. Lottoraden kan jag först ge er, 3, 6, 12, 18, 19, 20, 24. På V75 spikar jag i V75-4 nr 1. Sonar Brodde och i V75-5 nr 2. Michael November.

Nästa vecka tänker jag berätta vad samhället bör lära från fotbollen bland annat.

 

3 Comments

  1. Jag tycker framtvingade lögner är jobbigast , när man inte har något direkt val.
    Ur pokerperspektiv är en lögn bluff jobbig då man har satsat på den och inte får förlora den…Andra fall känns ju sanningen befriande när den synas , men inte i poker.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.