Arne Johnsson får på onsdagen De Nios Pris. Foto: Rof Karlsson, Bildmakarna

I morgon får Arne De Nios Pris

i KULTUR/NÖJE/LINDESBERG/Okategoriserade
Arne Johnsson får på onsdagen De Nios Pris. Foto: Rof Karlsson, Bildmakarna

LINDESBERG. I morgon onsdag kommer Lindesbergs store poet Arne Johnsson att få Samfundet De Nios Pris vid en ceremoni i Stockholm. Priset anses som ett av de finare en författare i Sverige kan få.

– Jag är oerhört glad och stolt, säger Arne Johnsson. Det känns väldigt hedersamt.

Arne Johnsson, författare och bibliotikarie från Lindesberg, har vunnit många fina priser som författare, men Samfundet De Nios Pris måste ändå betraktas som det största hittills.

– Det är ett av de största litterära pris man kan få i Sverige, säger Arne. Men det är faktiskt alltid roligt att få pris.

Priset som Arne Johnsson kommer att ta emot på onsdagen är ärofyllt, men också rejält tilltaget rent ekonomiskt. 300000 kronor hamnar på Johnssons konto.

– Jag arbetar ju halvtid på biblioteket och halvtid som författare, säger Arne. Det här priset innebär ju att jag kan köpa mig lite tid under 2013 och ägna mig åt att skriva. Det är ju ändå det jag velat göra i 40 år.

Arne Johnsson tillhör definitivt landets författarelit, men känner inget stort behov av att flytta till finrummem i Stockholm.

– Nej, jag är tillfreds med det liv jag lever i Lindesberg, säger Arne. Jag trivs i Linde och trivs med jobbet. Jag har det bra som jag har det.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.