I morgon ska beslutet om Lindesbergs lasarett fattas

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. 24i har publicerat mängder med artiklar och debattartiklar om Region Örebro läns föreslagna besparingar på främst Lindesbergs lasarett och i morgon torsdag är det dags för ett beslut i frågan.

Beslutet om besparingarna på Lindesbergs lasarett kommer att få väldigt stora konsekvenser för invånarna i norra Örebro län – om de beslutas genomföras. Tusentals patienter ska transporteras till USÖ och Karlskoga och arbetstillfällen kommer att flyttas från Lindesberg till andra sjukvårdsenheter.

Många har höjt sina röster för hur det här scenariot kunnat uppstå över huvud taget. Örebro län är länet som inget annat län ville bilda region med och uppenbarligen ett län som prioriterar sin ”huvudstad” Örebro före övriga länet. Och med fyra regionvalkretsar borde alla vara införstådda med att det beslut som nu föreslås innebära att man skapar en ny dimension för politiken – mellan valkretsarna. Med största sannolikhet finns det ingen politiker i Hälso- och sjukvårdsnämnden eller i Regionfullmäktige från den norra valkretsen, oavsett parti, som kommer att rösta för de förslag som är lagda.

Men vad hjälper det. Den norra valkretsen har få ledamöter i Hälso- och Sjukvårdsnämnden och faktum är att socialdemokraten Sören Fromell är den enda ordinarie ledamoten. Och Fromells röst blir därmed bara symboliskt viktig även om den, som sådan, är oerhört viktig.

Hur kommer det sig att det blivit så? Jo, vi väljare väljer ledamöter till Regionfullmäktige och partierna väljer sedan själva vilka politiker som ska sitta i respektive nämnd. Skulle frågan bollas vidare till Regionfullmäktige har vi väljare alltså större inflytande över ett slutligt beslut. I Regionfullmäktige sitter betydligt fler politiker från den norra länsdelen och ingen vore speciellt valbar i nästa val om man röstade för de nu föreslagna förändringarna på Lindesbergs lasarett.

För övrigt har samtliga partier i Lindesbergs kommun uttalat att man är emot de föreslagna neddragningarna, men inte har 24i sett speciellt många debattartiklar från partierna. Istället har motståndet mot neddragningarna på lasarettet kommit från personal, läkare, pensionärsorganisationer samt företagarorganisationer – och från 24i.

Men 24i är förstås hoppfulla. Än återstår ett drygt dygn innan det kanske ödesdigra beslutet och kanske finns det någon modig politiker i den norra länsdelen som vågar skriva..?

Eller finns det något privat vårdföretag som är berett att ta över Lindesbergs lasarett?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.