Stämningsfullt och vackert när vi hedrar de som inte längre finns ibland oss.

Idag hedrar vi våra bortgångna

BERGSLAGEN. Idag är det Alla Helgons dag och människor samlas våra kyrkogårdar för att hedra de som inte längre finns med oss. Vi tänder ljus och smyckar gravar och denna ganska unga tradition ser ut att bli viktigare för varje år.

Som vanligt råder en viss förvirring kring Allahelgonshelgen. Vad är det egentligen vi firar?

Alla Helgons dag, som alltså infaller idag, är alltså den dag då vi hedrar våra bortgångna vänner och släktingar. Alla Helgons dag infaller på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Alla Helgons dag blev röd dag och officiell helgdag så sent som 1953 och är alltså en ganska ung företeelse.

Allhelgonadagen är en urgammal kristen helgdag som funnits med sedan 1100-talet. Den infaller den 1 november och avskaffades som helgdag 1772, men många fortsatte och fortsätter ändå att fira dagen.

Allhelgonaafton är förmodligen ett folkligt firande utan speciellt kraftiga band till de kyrkliga traditionerna. Och eftersom Alla Helgons dag firas på en lördag infaller alltså Allhelgonaafton på fredagskvällen innan, alltså igår kväll.

Halloween firas dagen före Allhelgonadagen, vilket innebär den 31 oktober. En irländsk/amerikansk företeelse som egentligen kom till Sverige först på 1990-talet. Här råder lite förvirring kring när Halloween ska firas, men i Sverige idag borde det alltså vara kvällen före Alla Helgons dag, det vill säga igår kväll.

Alla själars dag krånglar kanske till begreppen ännu mer. Avlidna släktingars gravplatser hedras genom utsmyckning och gravtändning under Alla Helgons dag och kyrkan markerar detta genom att hålla gudstjänster på Alla själars dag, det vill säga på söndagen.

24i sitter idag i Corona-karantän och kan inte åka runt på våra kyrkogårdar, som vi brukar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.