Idag ska politikerna förklara politiken

i ETTAN/NORA

NORA. Än så länge har vi inte sett så mycket av den politik majoritetspartierna i Nora avser att föra under de kommande åren. Men i eftermiddag har man kallat till presskonferens för att förklara innehållet i den politiska plattform som skickades ut till media i fredags.

Medborgarna i Nora är förstås nyfikna på vilken politik man kommer att mötas av fram till nästa val, men så här långt har inte så mycket kommit ut. Socialdemokraterna och hela den gamla Alliansen ska försöka enas om en politik, och mest nyfikenhet ligger kanske på vilka frågor man valt att lägga åt sidan för att konflikter inom majoriteten ska kunna undvikas.

Den politiska plattform man skickat ut är kanske ett resultat av den numera bekanta Riga-resan, och är en skrivelse på fyra A4-sidor. 90 procent av innehållet kunde ha placerats i vilken kommun som helst i landet och av det som återstår handlar det mest om fördyrande kostnader, precis som det blir när samtliga partier har hjärtefrågor man inte kan kompromissa om. Ändå ser det ut som att partierna tagit till sig frågor om bristande öppenhet och man vill nu kvalitetssäkra alla politiska beslut mot en checklista som beaktar ekonomisk, ekologisk, miljömässig och social hållbarhet beroende på vilken grupp av medborgare beslutet berör. Besluten ska sedan följas upp mot de resultatmål som politiken satt samt visa hur man använt de ekonomiska resurserna mest kostnadseffektivt och med största möjliga samhällsekonomiska nytta.

Initialt i den politiska plattformen är att skatten inte ska höjas, och här följer ett axplock över några konkreta detaljer i plattformen.

 • Planerna på en ny högstadieskola fortsätter.
 • Skapa ändamålsenliga lokaler i centrala Nora för vissa förskolor och skolor som inte är anpassade till dagens behov.
 • Bevara de mindre skolorna och förskolorna.
 • Öppna den nya kulturskolan i höst.
 • Byggnation av nytt äldreboende i kvarteret Rosen.
 • Alntorps ö ska utvecklas genom nödvändiga investeringar.
 • Teaterbiografen ska utvecklas.
 • Strandpromenaden ska fortsätta att utvecklas.
 • Norvallaområdet ska fortsätta att utvecklas.
 • Allaktivitetshuset ska fortsätta att utvecklas.
 • Man ska fortsätta verka för en länspendel.
 • Framtida vattenförsörjning ska tryggas genom investeringar i VA-nät, elnät och reningsverk.

2 Comments

 1. Vilken motsägelse. Vi vill satsa på det och på det och på det, men vi vill inte höja skatten. Det ska sparas 35 miljoner och det första man gör är att plöja ner ytterligare 12,5 miljoner på 25 år i det så kallade allaktivitetshuset. När ska folk börja protestera? Vem man än talar med så tycker de att allaktivitetshuset är ett vansinne. Att några få politikers prestige kan styra så mycket fel. Visste ju att sossarna inte kunde hålla i pengarna men det verkar som moderaterna är lika dåliga. Men de hämtar säkert in det genom neddragningar inom vården?

 2. Det är befängt att inte lyfta upp för diskussion miljonerna som plöjs ner i allaktivitetshuset eller Norabostäders byggprojekt när det ska spara 35 miljoner kronor. Stoppa nybygget för kommunala pengar, låt privata investerare ta en ev. ekonomisk smäll. Låt inte moderat prestige gå före vad som är vettigt att åstadkomma i barnomsorg. En frodande kommun skapar förutsättningar för näringsliv när omsorg fungerar bra, inte genom att bygga nytt på en aktiv bostadsmarknad. Läs slutet i https://www.na.se/artikel/debatt/vansterpartiet-i-nora-kritiserar-beslut-om-allhall-battre-att-bygga-nytt-istallet-for-att-hyra-gamla-lokaler och se hur profetian slog in.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.