Inbrotten är fortfarande ett stort problem

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Inbrotten fortsätter att vara ett vanligt brott i Bergslagen. Trots villalarm, moderna lås och grannsamverkan är inbrotten betydligt fler än för bara några år sedan.

Vi gör nog alla vad vi kan för att undvika inbrott. Få villor är idag olarmade och vi köper effektivare och bättre lås. Men så länge vi har fönster i våra villor är det ganska enkelt för tjuvar att ta sig in. Och, kanske lite konstigt, är det få larm som erbjuder någon form av fönsterlarm i standardutförande. Standardlarmen innehåller oftast bara dörrlarm, brandlarm och en eller två kameror – men inte larm till fönstren.

Varje inbrott är ett intrång i vår integritet. Vem vill upptäcka att någon rotat runt bland våra underkläder eller i någon annan privat låda. Värdet av det som tjuvarna kommer över är begränsat. Få förvarar kontanter hemma och kanske kommer tjuvarna över lite smycken och någon padda eller dator. Ändå ett stort integritetsbrott. Datorn/paddan kan innehålla bilder som är oersättliga och smycken som försvinner har oftast större affektionsvärde än ekonomiskt värde.

Oftast är vi försäkrade vid inbrott och därför är mörkertalet för antalet anmälda brott inte speciellt stort. Utan anmälan till polisen blir det inga försäkringspengar.

Det är tyvärr inte så många inbrott som klaras upp som vi kanske vill hoppas på. Organiserade ligor från utlandet härjar i ett och samma område under några få dagar och polisen har oftast inte en chans att hinna hitta någon misstänkt innan ligan är borta.

Statistiken visar alltså antalet anmälda brott, alltså brott som på ett eller annat sätt har bearbetats av polis och/eller åklagare. Även om ett brott avskrivs finns anmälan kvar i statistiken. Inte heller finns någon statistisk koppling till hur många som fällts i domstol för de brott de misstänkts för.

Artiklarna om Brottsplats Bergslagen kommer att publiceras under vecka 11, 12 och 13.

1 Comment

  1. Något som ökat markant är ju kortbedrägerier som du inte nämner något om. På ett år har det ökat nästan sexdubbelt. Här kan det kanske finnas ett mörkertal då jag tror många kanske skäms över att ha hanterat kortet på ett sätt som gör den användbar i fel händer?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.