Inbrotten minskade under förra året

i BROTT I BERGSLAGEN 2016/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Inbrotten i villor har under flera år tvingat villaägare till egna åtgärder som larm och så kallad grannsamverkan. Men glädjande nog var inbrotten färre under 2016 – bortsett från Ljusnarsberg, där en liten ökning noteras.

Ett bostadsinbrott kan kanske tyckas vara en liten sak om det jämförs med vålds- eller sexualbrott. Men ett inbrott i det egna hemmet är ett övergrepp på den personliga integriteten, vid sidan av de materiella eller ekonomiska lidanden som görs.

För några år sedan åkte ligor runt i Sverige och den fräckhet som visades av tjuvarna visste inga gränser. Man betade av stad efter stad och gata efter gata. Ibland utklädda till hantverkare ringde de på dörren till en villa och var det ingen som öppnade tog man verktygslådan och gick runt huset för att sedan ta sig in genom en altandörr eller ett skymt fönster.

Många valde att skaffa larm och lås som åtminstone försvårade för tjuvarna och många villakvarter valde att gå samman i en så kallad grannsamverkan.

Inbrott och stölder är fortfarande många, men en nedåtgående trend kan skönjas. Undantaget är Ljusnarsberg, som noteras för fler inbrott och fler totala stöldbrott.

Statistiken visar alltså antalet anmälda brott, alltså brott som på ett eller annat sätt har bearbetats av polis och/eller åklagare. Även om ett brott avskrivs finns anmälan kvar i statistiken. Inte heller finns någon statistisk koppling till hur många som fällts i domstol för de brott de misstänkts för.

Artiklarna om brott i Bergslagen kommer att publiceras under vecka 16.

Klicka för större bild.

1 Comment

  1. Självklart.

    Försäljningen av bevakningsutrustning, har ”boomat” i Nora. Rörelsedetektorer, ljusbevakning, billarm, kameraövervakning, skarpa hundar mm.

    Sen kan man fråga sig vad som bevakas på de här ställena, där det ofta förekommer leveranser på nätterna.

    Skulle det vara i Spanien, rör det sig om begärliga varor, stöldgods = droger.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.