Inbrottsstatistiken dyster läsning

i HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Den pågående inbrottsvågen i villor i Bergslagen oroar många. Statistiken ökar totalt och hittills i år har 63 inbrott i villor eller lägenheter anmälts i Hällefors, Ljusnarsberg, Lindesberg och Nora.

Under hela 2011 anmäldes 59 inbrott i villor i Bergslagen. Den siffran kommer med all sannoliket att öka i år. Redan efter tre kvartal har 63 inbrott anmälts, men då är även lägenhetsinbrott inräknade.

Hällefors och Ljusnarsberg har efter tre kvartal vardera elva inbrott i bostäder, Nora har till och med sista september 12 inbrott anmälda och för Lindesberg finns hela 29 anmälningar. Noteras bör då att den senare tidens villainbrott inte är inräknade.

De flesta bostadsinbrott polisanmäls då detta är en förutsättning för att få ersättning från försäkringsbolagen, men väldigt få inbrott klaras upp. Inte ofta finns heller misstänkta gärningsmän och i de fall det finns handlar det ofta om ungdomar och personer med missbruksproblem.

Det sista kvartalet varje år är de månader då flest inbrott äger rum. November leder inbrottsstatistiken, strax före oktober.

Under de senaste tio åren har villainbrotten ökat med 26 procent i hela landet.

Det finns förstås sätt att förebygga och skydda sig mot tjuvarna, men ingen metod är hundraprocentig. I valet mellan en villa utan larm och en villa med väktarkopplat larm, väljer tjuvarna sannolikt den olarmade. Men även grannsamverkan i samarbete med polisen kan ge stor effekt. I en undersökning där tjuvar intervjuats svarade 19 av 20 att de undviker områden där grannsamverkan råder.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.