Moderatorn L-G Persson tvingades stundtals vara auktoritär när debatten genomfördes. Från vänster: Andreas Svahn (S), Behcet Barsom (KD), Jenny Steen (S), Anna Gunnarsson (C), Rolf Östman (V), Anna Nordqvist (M), Elin Jensen (SD) och Wilhem Sundman (L).

Infekterad debatt om Lindesbergs lasarett

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. Manifestationen eller debatten om Lindesbergs lasarett och vården i den norra länsdelen av Örebro län blev en infekterad historia som förmodligen kommer att hålla en och annan politiker sömnlös framåt natten mot skärtorsdagen.

Alla som provat att koka soppa på en spik veta att resultatet alltid blir detsamma – en smaklös och vattnig soppa som aldrig kommer att kokas igen. Ungefär så kan förslaget, som kanske inte är ett förslag, om att kastrera akuten på Lindesbergs lasarett och stänga specialistmottagningarna samt att stänga länets kanske bästa vårdcentral, den i Storå. Ingen vet hur mycket pengar som sparas på förslagen och inga alternativ har utretts.

För att koka en god soppa krävs en god huvudingrediens, och översatt till politikernas språk innebär det något fakta som gör det möjligt att ens börja diskutera nedläggningar av de slag som nu gjorts om vården i den norra länsdelen.

Dessa fakta visade sig saknas.

På plats i Lindesberg var samtliga ledande politiker i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd och frågorna som ställdes till majoritetspartierna s, kd och c fick aldrig några svar.

-Vi måste frigöra och använda våra resurser på bästa sätt, sade Behcet Barsom, KD, ordföranden i nämnden. Jag förhåller mig till den verklighet vi lever i.

Frågorna var ovanligt raka, men svaren politiskt vanliga och svävande. Mycket handlade om hur pengar ska sparas på att lägga ned fungerande verksamheter när det kostar lika mycket som om vårdande insatser skulle göras i Örebro eller Karlskoga.

Några svar kom inte fram. Och miljöaspekten med hundratusentals mils transporter med ambulans, färdtjänst eller via privata färdsätt fanns inte med i diskussionen över huvud taget.

Många frågade sig nog hur frågan om att lägga ned stora delar av Lindesbergs lasarett samt vårdcentraler hamnat på det politiska bordet. Eller är det så illa som liberalen Wilhem Sundman sade?

-Är tanken att flytta vården så långt bort att ingen kommer att söka.

Oppositionen, L, M, SD och V, motsatte sig de föreslagna neddragningarna i sin helhet och efterfrågade dokument som de kunde jämföra och utvärdera, men inte ens Behcet Barsom visste. Istället hänvisade han till kommande utredningar och analyser.

Folkets hus/Biografen i Lindesberg var överfylld under debatten och mer än 100 personer tvingades vända i dörren, något som borde innebära att det kommer att ordnas en ytterligare debatt i ämnet.

3 Comments

 1. Så bra att många kom till mötet igår.
  Vi måste kämpa för de sjukhus vi har i norr.
  Viktigt att veta för er som inte jobbar på sjukhuset att nedmonteringen är igång o fortsätter sakta men säkert.
  Politikerna säger att inget beslut är taget men jobbar man på sjukhuset så ser man och man hör man vad som händer.
  Tack ni som engagerar er i en så viktig fråga.

 2. Slakten av regionens vård är grundad i ideologi.
  Det fattas pengar i regionerna. Sant. Inflationen är en orsak. Sant. Pensionskostnaderna stiger. Också sant. Från regeringshåll hävdar man att vården är regionernas ansvar. Delvis sant.
  Samtidig är regeringens ovilja att inte ta större ansvar för situationen och stoppa den slakt av offentlig vård i hela Sverige som vi nu bara ser början av, grundad i ideologi. Högerpartier har alltid stridit mot en stark offentlig sektor, vårdsektorn inkluderad. I stället vill man ha privata vinstdrivna alternativ. Sveriges finanser är goda och det är fullt möjligt för regeringen att i morgon dag besluta att ge regioner och kommuner det ekonomiska stöd som de behöver för att kunna upprätthålla rimlig nivå i välfärden. Det är en prioriteringsfråga. Men regeringen vill inte.
  Samma partier som nu lokalt säger sig vilja rädda Storå vårdcentral från utplåning och stoppa dräneringen av Lindesbergs lasarett sitter i Regeringskansliet och låter med berått mod slakten fortgå. Ordet hyckleri dyker osökt upp i sammanhanget även om vi inte vill ifrågasätta de lokala partiföreträdarnas ärliga engagemang. Men det är viktigt att poängtera att regeringens motstånd mot att stoppa de brutala nedskärningar som nu planeras i flertalet regioner är grundat i ideologi och inget annat. I förlängningen kan vi se hur ”marknadsvården” breder ut sig på bekostnad av den offentliga. Som om inte de negativa erfarenheterna från införandet av ”marknadsskolan” finns att dra lärdom av.
  Storå vårdcentral är den vårdcentral med bäst renommé i hela regionen och har fast anställda läkare som vill vara kvar. Nu är förslaget från regionens tjänstemän och som anammats av regionens minoritetsstyre att vårdcentralen ska läggas ner och resurserna flyttas till Lindesbergs vårdcentral. Syftet med förändringen sägs vara att trygga personalförsörjningen. Det känns märkligt att det ska göras genom att avskaffa den vårdcentral som HAR en stabil personalförsörjning och mycket nöjda patienter. Ett dråpslag för bygden och med diffusa och oklara ”vinster” som följd. Det i regionen aktuella begreppet ”nära vård” kan för invånarna i norra länsdelen omformuleras till ”vård längre bort”. Riv upp förslaget och börja om!

  Styrelsen
  Vänsterpartiet Lindesberg

 3. Det är uppenbart att man kan inte lita på socialdemokraternas ord och handslag !
  Något att tänka på i framtiden !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.