LINDESBERG. Lindeskolan blöder ekonomiskt, men några stora förändringar beslutades inte i barn- och utbildningsförvaltning på torsdagens sammanträde.
– De enda beslut som togs var att vi tar bort körkortsutbildningarna på två av inriktningarna på fordonsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet, säger nämndens ordförande Arnold Bengtsson (S).
Åtgärder ska och måste göras vad gäller Lindeskolans framtid. Ekonomin blöder och förändringar är ett måste.
– Vi räddar inte hela underskottet på fem miljoner med det, men det är en början, säger Arnold Bengtsson och syftar på de nu borttagna körkortsutbildningarna.
Ett sparförslag finns, men Bengtsson och de övriga politikerna vill titta närmare på olika alternativ.
– Vi har diskuterat frågan vid ett arbetsutskott tillsammans med gymnasiechefen och det ligger på förvaltningen att titta vidare på ett antal punkter, säger han. I det tidigare förslaget hade man förslag på att i princip lägga ned fordons- och industriprogrammet. Kortsiktigt skulle man spara ganska mycket på det, men det finns andra faktorer man också måste väga in.
Arnold Bengtsson är medveten om att ekonomisaneringen på Lindeskolan är mer eller mindre akut.
-Helst skulle jag vilja ta besluten idag så det är klart inför hösten, men det tror jag inte är möjligt. Och det blir ju inga radikala förändringar i organisationen innan vi tar de här besluten.
Ett av de kända problemen är att andelen elever som går yrkesinriktade program är betydligt fler än riksgenomsnittet – och alla yrkesutbildningar är dyrare än de teoretiska utbildningarna.
– Av den anledningen är samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet väldigt viktiga för Lindeskolan.
Är det rödflagg hissad överallt på Lindeskoan nu?
– Ja, det hoppas jag. Det finns mycket organisatoriskt att göra på Lindeskolan och jag tror även man man måste titta på lokalerna.
Ändå vet Arnold Bengtsson vart ett stort problem ligger och är medveten om att det kan innebära ytterligare problem.
– Vi har en hög lärartäthet beroende på minskat antal. Alla förväntar sig en förändring av organisationen, säger han.
Hur stor övertalighet av lärare är det på Lindeskolan?
-Hur många vet jag inte. Men underskottet ligger där. Lärartätheten på yrkesprogrammen är stor och har alltid varit stor. Skulle vilja se en jämförelse med Alléskolan i Hallsberg. Jag tror vi ligger högt.
Vad händer nu?
– Vi fortsätter i mars. Hoppas kunna bli mer konkreta.
TOMAS KÄLLBERG tomas.kallberg@24i.se
Okej. Skolan gör av med 5 milj mer än vad man får av våra skattepengar. Och Anold Bengtsson vet vad det beror på. Övertalighet. Varför i herrens namn ska kommunen fungera som socialbidraggivare åt ett gäng lärare som inte behövs?