Ingegerd Olofsson och Leif Andersson under arbetet med skogen.

Ingegerd gör sin egen julskyltning – i sin egen skog

LINDESBERG. I tider när ingenting är sig likt och det mesta blir inställt bjuder Ingegerd Olofsson på en alldeles egen julskyltning i Hembygdsföreningens lokaler på Kungsgatan i Lindesberg.

-Jag hoppas en och annan Lindesbergare blir glad av att titta på vår skog, säger Ingegerd.

Ingegerd Olofsson och några skogsfrälsta vänner hjälps åt att bygga en trollskog i skyltfönstret alldeles intill varuhallstorget i Lindesberg. Under natten till söndagen kommer man att vara klar och den som går förbi kan titta på den tillverkade skogen.

Det blir en några kvadratmeter stor skog och Ingegerd berättar att 120 vättar* kommer att se till att det verkligen blir en trollskog.

-Om du tappar vanten uti skogen, vet du inte vem som tog den, säger Ingegerd hemlighetsfullt.

Den lilla miniskogen är en hyllning till naturen och hur man kan inspireras och stimuleras av skogens hemligheter.

-Vi var på besök hos konstnären och skogsälskaren Maria Westerberg uppe i de nordvästra Värmlandsskogarna och blev enormt inspirerade, berättar Ingegerd. Maria såg något vacker i varenda gren i skogen och skapade konst som verkligen är vacker.

Ingegerd och hennes vänner gör sin lilla julskyltning enbart för att glädja Lindesbergare som går förbi, men man hoppas också att öppna ögonen för de som ännu inte sett det vackra som finns i naturen och skogen.

Den lilla skogen tillverkas av mossa, ris och annat de hittat i skogen och det finns, precis som i en riktig skog, inte en enda konstgjord färgklick.

-Nej, det är ju en del av skogens tjusning, säger Ingegerd. Vi har blivit erbjudna röda tomtar gjorda av flörtkulor och piprensare, men där går gränsen. Inga röda tomtar i vår skog.

Fakta vättar

Vättar är i folktron små, gråklädda väsen. De kan djur, lever ofta under människors hus och gillar att bli lämnade i fred.

Om vättar blir störda av människor kan de orsaka olyckor och sjukdomar. Motsatt kan vättarna göra så att man får tur om man är snäll.

Vättar vaktar ofta något där de bor. Det kan vara en skog eller en ö eller något annat område.

Vättar gillar inte att få varmt vatten på sig. Om en människa ska hälla ut varmt vatten ska man alltid ropa ”Se upp där nere”, så man inte retar vättarna.

I skogen finns en gruva högt uppe på ett berg.
I Svarttjärn finns en brygga och självklart en båt.
De små vättarna finns överallt i skogen. Totalt 120 vättar finns i den här skogen.

1 Comment

  1. Ååå så fint ni gör, vi är så tacksamma att de finns människor som fixar i vår fina stad.
    Ett nytt tillskott har kommit till på Kungsgatan. Jätte fint skyltat med egenhändig gjord keramik mm.
    Kram på er.
    Agnetha Larsson

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.