Kultur- och fritidsnämndens ordförande Enar Moberg hade en tuff eftermiddag.

Inget beslut om felaktigheterna

i HÄLLEFORS B/NORA
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Enar Moberg hade en tuff eftermiddag.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Enar Moberg hade en tuff eftermiddag.

NORA. Kulturchefen i Nora, Susanne Kurtson, ville vid måndagens sammanträde i kultur- och fritidsnämnden få ett beslut om att Nora kommun inte kan fortsätta den särbehandling man haft mot föreningen Ljusstråk.

Så blev det inte. Nämndledamöterna beslutade att diskutera frågorna tillsammans med representanter för Ljusstråk samt berörda tjänstemän.

Särbehandlingen av föreningen Ljusstråk, där kultursekreteraren fungerat som föreningens sekreterare på arbetstid, fick ett oreserverat stöd när kultur- och fritidsnämnden sammanträdde på måndagen. Formellt kan alltså felaktigheterna fortsätta.

Kulturchefen Susanne Kurtsson hade i en tjänsteskrivelse belyst problem som gäller kulturföreningen Ljusstråk. Föreningen ställer fakturor direkt till Nora kommun samt låter kultursekreteraren fungera som sekreterare – på betald arbetstid.

Intresset för nämndens beslut var stort och ett stort antal kulturarbetare hade kommit till mötet.

– Det sätt vi hanterat fakturorna är inte okej, sade Kurtsson på sammanträdet. Att dra moms är direkt olagligt, och är det såna här fakturor vi ska betala – nej.

Framför allt folkpartisten Birgitta Borg försvarade Ljusstråk och det sätt man särbehandlat genom att låta en tjänsteman arbeta för föreningen.

– Det är inte så att kultursekreteraren bara sitter med på några sammanträden, sade Borg. Kultursekreteraren är spindeln i nätet och den drivande i Ljusstråk.

Hon frågade också om det inte varit enklare för Kurtsson att ta upp frågan med kultursekreteraren istället för att göra det till en stor fråga.

– Jag har försökt att ta upp det här med tjänstemännen, men det har inte gått in, sade Kurtsson. Därför valde jag att göra den här tjänsteskrivelsen.

Socialdemokraten Monica Sundberg föreslog att en diskussion med föreningen Ljusstråk skulle inledas och att man inte skulle ta ställning till Kurtssons tjänsteskrivelse under måndagens sammanträde.

-Vad ska jag göra med fakturorna? undrade kulturchefen.

Resultatet blev att nämndordföranden Enar Moberg, Monica Sundberg och Birgitta Borg ska träffa representanter för Ljusstråk tillsammans med kultursekreteraren Elin Sörman och kulturchefen Susanne Kurtsson och försöka hitta en lösning.

Ingen i nämnden uttalade någon avvikande åsikt. Att tjänsteskrivelsen handlade om att rätta till en felaktighet och eventuell olaglighet togs aldrig upp.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se

54 Comments

 1. Jag måste be alla som kommenterar att hålla sig till ämnet och undvika personliga anklagelser som inte kan styrkas. Det ölbryggeri som nämnts i flera kommentarer både till den här och andra artiklar är, mig veterligen, inte ens igång och ännu mindre har man gjort sig skyldig till några fel. Möjligen kan man ha åsikter om att det kommunala bolaget väljer att hyra ut till en sådan verksamhet, men i övrigt ska inte detta bolag drabbas av misstänkliggöranden i kommentarer på 24i. Nu har ett antal kommentarer fastnat i ”slussen” ikväll och kommer inte att godkännas.
  //Moderator

 2. Över gränsen.

  Förstår inte varför man blir indignerad över att föras in i Noras kulturella sfär.

  Dessutom får man ju gratis reklam för ölbryggeriet.
  När öppnar man för allmänheten, förresten ?

 3. Nu måste jag fråga dig Johansson vad det är du snackar om. Jag antar att du med ”kommunalare” vill antyda att kommunen har intressen i något ölbryggeri. Det finns inte en enda kommunanställd i ledningen för det bolaget. Det finns ett par pensionerade kommunala tjänstemän i styrelsen men det måste de väl för Guds skull få vara.

  Om du tycker att kommunen av princip inte ska hyra ut till företag som tillverkar alkoholhaltiga drycker så respekterar jag det. Tyvärr handlar det mest om din smutskastningskampanj och den drabbar här helt oförskyllt folk som inte har något med den soppan kring Destilleriet att göra.

  Jag har försvarat 24i och deras policy kring kommentarerna men nu tycker t.o.m. Jag att det passerat gränsen för vad man kan publicera. Detta drabbar tredje man på ett sätt som är oacceptabelt.

 4. Tack S.Johansson för den upplysningen om att det pågår ett ÖLbryggeri i kommunen också. Hur många invånare vet om detta och att kommunare är inblandade. Hoppas 24i bergslagen kan skriva en egen artikel om detta och om det nu även där är skumrask saker som pågår? Tack till er på 24i som ger oss invånare så mycket information och att ni är så demokratiska och modiga att låta invånarna kommentera alla era artiklar. Hoppas vi nu får se en artikel om att Nora nu har ett ölbryggeri med. Och tack S.Johansson

 5. Förlåt Norajanne med flera.

  Jag har kanske uttryckt mig oklart om ”bolagen”.

  Det bolag jag syftar på är inte destilleriet, utan
  det nya ölbryggeriet, som nu håller på att rustas
  vid bryggeriet.
  Några ”kommunare” finns i detta nya ”bolag, bla ”områdeschefen” och andra ”chefer” !

  Efterom ölbryggning bygger på ”kultur” (jäst) är det rimligt att inlemma verksamheten inom Noras ”kultur” !

 6. tror ditt inlägg kom fel Norajanne…du menar väl farsen som pågår med bryggeriet? Hur länge denna såpa ska få pågå?

 7. Nu har det här bolaget fått vara i Nora i över två år och betalt en enda månadshyra. Allt är ju bara snack. Hur länge ska det här få fortsätta?

 8. Gör något bra av eländet !

  Det finns en kommunal administration, pengar, arbetsplats mm.
  ”målarna” får klara sig själva på sina försäljningar, gör dom inte det, är dom inte tillräckligt bra.

  Satsa den i gång varande kommunala apparaten, på att bekämpa knark och spritkulturen i Nora.

  Den ”ölkultur”, som några kommunalare nu satsar på i bryggeriet, skulle också kunna inlemmas under kommunal administration, i stället för ”bolagssfären”. (Noras egen ölkultur)

 9. Om ni politiker läser dom flesta kommentarer här,så verkar dom flesta norabor besvikna över hur ni resonerar. Ni lägger miljoner på ett bryggeri som bara gynnar en del,alla dricker inte wiskey,ni lägger pengar på en sluten förening som bara är till för en liten klick människor. Dessa drar kanske hit turister,men dom ska inte särbehandlas utan stå på egna ben. Ljustråk har ju nu fått hålla på några år och inte många i nora verkar sätta det högst på listan vad vi önskar. Många norabor önskar att ni politiker lyssnar på oss norabor nu,många vill ha en bredd på kulturen. Ni borde ta de till er vad många säger om just utflyttning från Nora. Ge invånarna folkfest och musik och om ni gör noraborna glada så sprids deras glädje till andra delar av landet som lockar hit fler,inte som nu Nora får otroligt dålig kritik landet igenom.

 10. Det går inte att jämföra Live at heart med ljustråket i Nora. Kultur som musik tilltalar en bred publik, det blir en folkfest. Jag tror många Norabor gladeligen skulle se att Nora satsade mer på Noradagarna som drar en bred publik och även drar hit turister. Noradagarna skulle breddas och bli nått större. Medans en sluten grupp som publicerar konst bara drar en liten skara till Nora och långt ifrån är det en bred skara som går till ljustråket från Nora. En folkfest med publik tilltalar många åldra i kommunen. Det finns säker yngre som går på ljustråk,men inte alls i den utsträckning som en folkfest. Klart en folkfest får kosta och många tycker nog desamma. Medans en sluten förening ska ha lika vilkor som andra föreningar i Nora.

 11. Jag funderar över jämförelsen med andra föreningar ex ridklubben får 400000 kr, bandyn ca 600000kr, hockeyn ca 500000kr i bidrag från kommunen fotbollen får sina gräsmattor klippta av kommunen, innebandyn betalar just ingen hyra och kommunen städar hallarna, listan går att göra lång. Och om vi sedan jämför med näringslivschef jobbet där kommunen betalar luncher och fika och frukostar till företagen i staden. Det är bra att nämnder och styrelser diskuterar vad de ska lägga tid och pengar på och att det görs på ett schysst sätt men om vi vill att kultur ska jämföras med andra föreningar kan det bli dyrare för kommunen. Det är tur att 24i kommer att på ett objektivt sätt ordna upp det hela 😉

 12. Först och främst, jag har inget med Ljusstråk att göra. Sedan jämförde jag aldrig Ljusstråk med Live At Heart. Det gjorde ni så bra själva. Jag ville bara få er att tänka på att ett riktigt bra kulturevenemang kostar pengar och kan vara värt att satsa på. Live At Heart är precis det, ett grymt bra musikarrangemang som sätter Örebro på kartan som kulturstad. Det är inte heller som att Live At Heart är det enda stora arrangemanget i Örebro…

  Att ”Räknekunnig” paradoxalt nog inte kunde räkna så bra, det får man väl ta. Begreppet ”finkultur” må vara missvisande, men det är de facto skillnad på Michael Haneke och Michael Bay. På samma sätt är det viss skillnad mellan First Aid Kit och Linda Bengtzing. Mitt inlägg handlade dock aldrig om Ljusstråk kontra någon annan kultur. Ljusstråk är väl i allra högsta grad ett folkligt arrangemang? Där handlar det helt enkelt inte om någon kulturelitism.

  Men det som jag framför allt blir trött på är att många här verkar se på Noras alla ungdomar som en apatisk massa, en massa som är totalt ointresserad av kultur och som måste få ett skräddarsytt program tilldelat sig för att kunna fungera. Inte konstigt att man söker sig till droger…

  Att marginalisera det kulturarbete som bedrivs i kommunen och kalla det för ”hobbyverksamhet” är tyvärr oerhört ignorant. Arrangemanget vid Ställbergs Gruva bedrivs av eldsjälar som tidigare varit verksamma i Nora kommun, därför tog jag upp det. Det har helt enkelt under flera års tid funnits ett starkt kulturliv i Nora och jag gav en rad exempel. Det jag blir trött på är att ni skamfilar Noras rykte som kulturstad med er bitvis vettvilliga debatt. Vissa av er kastar indirekt skit på hela kulturlivet, andra är betydligt mer nyanserade vilket är härligt att se. Klart det är svårt att jämföra vårt kulturliv med andra kommuners när de redan skrattar åt oss…

  Frågorna haglar, påståenden kastas runt hejvilt och debatten tenderar att bli allt mer infekterad. Jag hoppas att kommunen redogör för läget på ett objektivt och sakligt sätt, samt fattar ett väl underbyggt beslut.

 13. Kommunen får göra om och göra rätt och politiker får be om ursäkt. Folk är trötta på orättvisorna i kommunen. Att en förening ska få så mycket pengar som 100.000kr/ år i bidrag som nån skrev och sen få administrations hjälp av kommunen för en sluten förening som inte alla kan delta i. Det är helt galet fel. Ljusstråket och dess kulturspridare får börja stå på egna ben nu. Kulturarbetarna får som andra föreningar börja sälja lotter,ha medlemsavgifter,ta inträde mm Och så får dom sitta på fritiden med sina fakturor och administration. Detta kommunbidrag kunde gått till ungdomar och pengar till att förebygga den drogkultur som sprider sig i Nora.

 14. Jag antar att det inte har ändrats sedan kommunen hade Ljussråk som sitt eget projekt. Det är ju bara några år sedan som kommunen bad att Ljusstråk skulle bilda en förening för att få avlastning. jag tror att projektet har fortsatt som ett gemensamt projekt. En diskussion borde ha förts och antingen skulle Föreningen Ljusstråk ha fortsatt som en förening,vem som helst eller så skulle man ha avslutat föreningen och Nora kommun hade bestämt sig för att fortsätta att driva Ljusstråk ensam som tidigare eller avslutat projektet.
  Det var diskussionen som saknades. Nu kommer den att ske på uppdrag av Kultur-och fritiodsnämndenoch den somlever får se vad det leder till. Tyvärr tror ja inte att Nora kommun använder sig av tjänstebeskrivningar. Men i så fall ska det bli intressant att få ta del av kommunens redovisning.

 15. @Tyrion
  ”What’s in a name? That which we call a rose
  By any other name would smell as sweet.” (apropå ”Ljusstråket” eller Ljusstråk.)

  Jag håller med i mycket av vad du skriver, men för mig kokar frågan ner till en sak, nämligen kommunallagens 2 kap. 2 §: ”Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.”

  Därför är det inte ok att kultursekreteraren fungerar som Föreningens sekreterare på arbetstid, inte heller är det ok (eller ens lagligt?) att kommunen betalar Föreningens fakturor för att man ska kunna lyfta momsen. Det är inte heller ok att kommunen betalar kostnader i samband med Föreningens möten. Allt under förutsättningen att samma regler inte gäller för alla Noras nästan 140 föreningar. Det här är det ”adminitrativa trasslet” som behöver rättas till, men tyvärr blev reaktionen hos politikerna i KFN (under trycket från en uppretad kulturarbetar-mobb) att rulla runt på rygg och spela död.

  Jag undrar hur man skall lösa det här med fakturorna under tiden fram till den 23 maj?

 16. Till ”vilka är vi?”: Att felaktigheter har begåtts torde stå utom allt tvivel. Kulturchefen hänvisar till likabehandlingsprincipen i kommunallagens kapitel 2, paragraf 2. Den håller vi oss till på 24i – vi tar inte ställning för eller emot någonting, det är faktiskt lagar som styr våra kommuner. Vad sedan kulturchefen sade på sammanträdet, som en förklaring till varför hon skrivit tjänsteskrivningen, är är inte konstigare än vilket pratminus som helst. Det är väl inte 24i:s åsikt om någon annan säger något, eller?
  Nu gör jag så här: Om ungefär tio minuter kommer jag att skicka en begäran till Nora kommun om en exakt kostnadsfördelning av kultursekreterarens tjänst (där tidsåtgången för Ljusstråk ska vara specificerad i detalj)och om kultursekreterarens arbetsbeskrivning. Jag kommer också att begära ut exakt vad Ljusstråk kostar Nora kommun. Och då det inte kan handla om väldigt mycket kommer jag också att begära ut samtliga fakturor som ställts till Nora kommun och som konterats på Ljusstråk under 2012.
  Självklart kommer 24i att publicera detta efter samma skyndsamhetskrav jag begär – alltså inom något dygn.
  Hoppas alla läsare och debattörer tycker detta är okej?
  //Tomas Källberg, ansvarig utgivare 24i.se

 17. Tyrion, att jämföra Ljuststråk med norra Europas största ”showcase” det vill säga Live at Heart är hybris.

  Ställbergs gruvområde kan inte Nora kommun ha någon inblandning i.

  Örebro kommun har 138 952 invånare. Nora kommun har 10 356 invånare. Vi kan knappast mäta eller jämföra oss med de aktiviteter eller satsningar som görs i Örebro.

  Sedan saknar jag den blandning av populärkultur och finkultur i Nora som du nämner. Min upplevelse är att det är mycket ”finkultur” (vad nu det är…begreppet kräver att det även finns motsatt en fulkultur).

  En förbannat stark kulturstad kan vi gärna vara men då uppbyggt av personer som vill driva det som ett företag, som har ambitionen att få det att gå runt ekonomiskt, som modifierar sitt arbete efter marknaden. Antingen ägnar man sig åt sin hobby eller så är det ens levebröd eller en del av sitt levebröd. Varför ser vissa sig privilegierade att få ägna sig åt sin hobbyverksamhet på norabornas bekostnad undrar jag.

 18. Jo jag grundade mina ord på det som står i artikeln nämligen ” formellt kan alltså felaktigheterna fortsätta” som är 24i s ordval… Alltså ha de tagit ställning. Och när det gäller hänga ut medarbetare på ” lag har försökt att ta upp det här med tjänstemännen men det här inte gått in, sade Kurtsson” så någon annan info behövdes inte. Vad i grundas era åsikter? Har ni insiderinformation?

 19. Ordning och reda, tack! Skribenten Åsa Leek tycks ha bra koll på socialtjänstlagen, men när kommunallagen står över blir argumenten klena. Håller med Genomskinligt om att den som går för långt och hänger ut någon i den här debatten är just – Åsa Leek. Jag hoppas kulturchefen känner det massiva stöd hon faktiskt får i kommentarerna till artikeln. Hon vill ju bara kunna attestera fakturor och veta att hon inte gör något olagligt. Förmodligen är det så att Nora kommun tidigare tagit hand om momsen på Ljusstråks fakturor – och vips handlar det om en direkt olaglighet som borde anmälas likt en Lex Maria i vården. Dessutom är det kanske så att kulturchefen vill att hennes underlydande – kultursekreteraren – gör något annat med sin arbetstid än pysslar med Ljusstråk? Nu fattade nämnden ett beslut om att kanske vara olaglig i ytterligare några månader. Kan verkligen några linneklädda låtsaspolitiker sätta sig över lagen?

 20. Tyrion. Om vi får en redovisning av hur många timmar kultursekreteraren lägger ned på ”Ljusstråket” varje år så vet vi sedan den totala storleken på kommunens bidrag. Då kan vi göra jämförelsen med ex. Live at Heart och jag är inte så säker på att Nora kommuns insats då framstår som så rimlig.

  Det är också så typiskt att när ”Ljusstråket” ska jämföras med annan kultur då drar du upp ett par saker som du hoppas ska framstå så puerila. Jag var besökt rätt många Ljusstråksutställare under åren och det är inte allt som når upp ens till Sean Banan-klass. Inte ens efter att ni stängde föreningen för att ”upprätthålla kvaliteten” på evenemanget.

 21. Till Tyrion: 878000 kr till Live at Heart. Det innebär att varje örebroare satsade drygt 7 kronor på eventet. Ljusspråk får ett kommunalt stöd på minst 200000 kronor i Nora – vilket innebär att varje norabo satsar ungefär 20 kronor till ett event för ett slutet sällskap.

 22. Ni får gärna diskutera om Ljusstråk och hur bidrag ska fördelas i kommunen. Däremot stör det mig att vissa inte ens kan respektera namnet Ljusstråk utan benämner det som ”Ljusstråket”, förstår ni inte hur korkat det låter?

  Att även skriva saker som att det är ”väldigt få i Nora som vill ha denna kultur” är befängt. Nora har gått och blivit en förbannat stark kulturstad, med en rad evenemang som sätter Nora på kartan som en attraktiv stad. Förutom Ljusstråk, vad sägs om Stadra Sommarscen, Parkfesten, Noranatt, Nora teaterbiograf, Studieförbundens verksamhet (för ungdomar och för äldre, ex. musiksatsningen på Fontana), Woodstock Jr, Bryggeriets konsthantverk och utställningar, Ställbergs gruvområde, Konunga-Stollen m.m.

  Populärkultur och finkultur blandas upp på ett föredömligt sätt i Nora. Kulturen riktar sig till ungdomar och vuxna. Inte vill väl alla av stadens ungdomar se akter som Sean Banan och Dj Ötzi på torget? Och alla som säger saker som ”men sporten då?!”. Ja, vad ska jag säga – sport är kanon men det ena utesluter väl inte det andra. Tyvärr är det brist på support och publik, vet själv för jag har gått på en del matcher… Fler får gärna vara med och stötta.

  Ang. Ljusstråk. Administrativt trassel är en sak och rätt ska vara rätt. Men att kommunen har stöttat ett av Noras största kulturevenemang är väl inte konstigt med tanke på att det var kommunen som drog igång det. Evenemanget har dessutom gett tydliga resultat.

  878 000 kronor i bidrag anslogs av kommunstyrelsen för årets Live at Heart-festival i Örebro. För de kommande två åren blir stödet 700 000 kronor respektive 500 000 kronor. De vill sätta ”Live at Heart på kartan”. Fundera lite på det, kära invånare i Nora…

 23. Genomskinligt;
  Vad andra säger i sina kommentarer kan inte påskrivas mej. Jag tror att Du menar pseudonymen, ”Vilka är vi” jag skriver alltid ut mitt namn när jag har åsikter.
  I övrigt gissar jag inte när jag har saker svart på vitt.
  Du får vara hur arg som Du vill på mej och skriva under olika pseudonymer,men vad andra skriver som Du inte kan tåla,får Du tillskriva dem.

 24. ”vilka är vi”, uthängd? Har kulturchefen hängt ut någon? Kan inte tro att någon utom du uppfattat det så. Om någon har blivit uthängd så är det kulturchefen av Åsa Leek, som misstänkliggör, sprider rykten, gissar och ifrågasätter kompetens hos både chef och de som anställt henne. ”Barnsligt och futtigt ledarskap” – har du information inifrån eftersom du kan bedöma det? Ingen annan kan det utifrån hennes skrivelse till nämnden. Och slutligen beskylla 24i för att ha ”tagit ställning”, för att de rapporterar fakta från en nämnd. Vilken värld lever du i?

 25. Borns friskola var också kommunalt från början men blev en förening. Nu kan alltså den skolan skicka fakturor till kommunen. Eller är kulturen finare och oantastlig?

 26. Ljusstråket är en förening för dom tar gärna emot föreningsbidrag.
  Ljusstråket är en liten sluten grupp som få är med i.
  Ljusstråket tilltalar enbart en liten grupp men tycks få mest pengar i kommunen 100000kr/år
  Ljusstråket får lämna sina fakturor till en föreningens kassör som andra föreningar gör.
  Ljusstråket får börja ta betalt och ta inträde som andra föreningar gör.
  Ljusstråket kan sälja bingolotter utanför bolaget som andra föreningar.
  Kan inte denna förening stå på egna ben så lägg ner.
  Det är väldigt få i Nora som vill ha denna ”kultur”
  Nora kommer inte bli nått nytt Österlen.

 27. Hur finner man orsaken till att hela den här bedrövliga
  historien tycks ha gått i stå ?

  Förmodligen är den att söka i de bindningar, som personer i kommunen har till varandra,(sk ryggdunk”)

  En idé vore att publicera någon sorts ”släktträd”, som visar hur politiker och tjänstemän förhåller sig till varandra, eftersom det inte alls är självklart att folk sitter på ett jobb, på grund av kompetens.

 28. Det är konstigt att så fort media som nu 24i tar fram sanningen om vad som sker i en kommun så skriks det om taskigt,och dåligt att bli uthängd av chefer eller va de en må vara. Just dessa kommentarer är ett hot mot demokratin och åsiktsfriheten. Alla har vi väl ett val innan vi tar emot pengar av kommunen,alla har vi skyldigheter inte bara rättigheter. Tack 24i för att fakta kommer fram till invånarna. De kallas för äkta journalistik och demokrati.

 29. Jag förstår inte debatten. Om vi stryker namnet ljusstråk ur sammanhanget och ersätter det med Nora bk eller Ica AB så tror jag inte debatten skulle vara densamma.
  Det handlar ju inte om kulturens vara eller inte vara. Ett fel har upptäckts, det måste stoppas eftersom det är olagligt.
  Sen är det ju bara för politikerna att ta ställning för om de vill höja bidraget till ljusstråk, om det är så viktigt för kommunen. Resurserna har ju funnits i förvaltningen så då går det ju att omfördela.

 30. Nåja ”rätt ska vara rätt” det är nog bäst att var och en får tala för sig för jag står inte bakom en sådan dålig chef som offentligt hänger ut sina medarbetare efter så kort tid. Och vad det gäller att skämmas så tycker jag samma där att det är bäst att var och en får skämmas för sig själv om så behövs. Det kan säkert finns fel och brister men att underkänna alla sina föregångare är hemskt barnsligt och futtigt ledarskap. Och minuspoäng till 24i som i artikeln redan tagit ställning -att det är felaktigt det som skett/sker inte speciellt objektivt och trevligt.

 31. En stor eloge till Susanne Kurtson som vågat säga i från. Jag antar du har haft en dialog med kultursekreteraren innan du gick vidare i ärendet.
  Du skall veta att du har många Norabors stöd.
  Och om jag vore kultursekreterare så skulle jag nog be min mor att tagga ner 300% med hennes inlägg, jag skulle skämmas ihjäl om min mor höll på med sådant svammel. Och Susanne om du inte får gehör för din skrivelse bör nog hela kultur och fritid avgå med omedelbar verkan vi står på din sida.

 32. Jag förstår inte Åsa Leeks inlägg. Ljusstråk är inte en förening, skriver hon. Hur fan kan då Ljusstråk få föreningsbidrag precis som vilken förening som helst? Och det löjliga resonemanget om kulturchefens lämplighet blir ju bara fånigt när man vet vem som sitter på fel stol. Eller ska marknadsföring, reklam och trycksaker tas fram av en kultursekreterare? Det handlar väl bara om att det är roligare att sitta och greja i Photoshop än att jobba ute i bibblan.

 33. Vad skall jag göra med fakturorna ? undrade kulturchefen.

  En total revision av utgifter under föregående år.

  Beställare betalar fakturor.

  Redovisning i massmedia om vad som förekommit.
  (alla festnotor) vänortsbesökare, samt dokumenterade besökssiffror, (ej inbjudna). mm

 34. Jag tänker att politiker och chefer i offentlig sektor måste finna sig i att bli synad i sömmarna.
  Vad har inte lämnats ut om Mona Sahlin, Juholt med flera.
  Jag vill inte förringa Kulturchefen som person, men som offentilgt anställd i Nora kommun och med en lön som betalas av våra skattepengar, så har vi all rätt att veta på vilka meriter som man är anställd. Som person känner jag inte alls till vem Susanne Kurtson är. Jag är inte intresserad av henne som person,utan som chef inom offentlig sektor.
  Nu fattade ju inte nämnden beslut utifrån tjänsteskrivelsen och nu kommer dialogen till stånd som borde ha skett innan skrivelsen.
  På uppdrag av en enig nämnd där samtliga partier är representerade. Jag ser fram emot att få se hur nämnden kommer att tolka samarbetet mellan kommunen och Ljusstråk och om det finns felaktigheter eller en särbehandling gentemot frivilla föreningar. Nu har jag sagt mitt i den här debatten.

 35. Att kommuner försöker få entusiaster med närmast tunnelseende att arbeta ideellt och med bristande organisatorisk struktur är inte unikt för Nora. Titta på hur Lindesberg hanterar den i åratal pågående utbyggnaden av bredband i kommunens norra delar!

 36. Om man läser NA:s artikel från mötet så har nämndens ordförande Enar Moberg försökt ajournera mötet så att de närvarande kulturarbetarna skulle få ge sin syn. Det är inte riktigt klokt, medborgarna måste veta vilka spelregler som gäller. Moberg är fullt medveten om att inga åhörare får yttra sig under mötet men försöker komma runt det genom att låtsas ta en paus i sammanträdet.

  Tänk vad enkelt det är att spelad förvånad och handlingskraftig när man har en tjänsteman att gömma sig bakom i en tidningsartikel.. Men när man måste säga samma saker öga mot öga då är man inte så ”bestämd” längre. Avgå!

 37. Nämnden var tydligen helt enig i att inte fatta beslut om att upphöra med det som varit/är fel. Är det verkligen möjligt att så många folkvalda från alla tänkbara partier är för något som kan vara olagligt? Finns det ingen i nämnden som representerar en idrottsförening och som tycker det här är orättvist? Om jag till exempel var aktiv i Nora HC och representant i nämnden skulle jag vara väldigt upprörd.

 38. Den här artikeln handlade om kultur- och fritidsnämndens beslut att inte ta ställning till kulturchefens tjänsteskrivning. Jag uppfattade tjänsteskrivningen som en önskan till nämnden att rätta till det som är felaktigt eller till och med olagligt – eller åtminstone olämpligt. Artikeln handlade inte om kulturchefens CV. Att indirekt försöka förminska en enkild tjänsteman känns varken korrekt eller etiskt och vidare kommentarer som rör detta CV kommer inte att godkännas.
  /Moderator

 39. Men Ljusstråk är ju egentligen inte en förening. Det är ju ett kommunalt projekt där kommunen har bett kulturarbetarna om hjälp i arbetet. Det blev en förening utifrån ett uppdrag som kommunen gav till kulturarbetarna.
  Jag förstår nu att man måste använda sig av pseudonym i Nora. Flera ringer och en del vill se kulturchefens CV.
  Tyvärr har min teleon lagt av. Jag glömde laddaren kvar hemma i Nora. Den är skickad och snart går telefonen att använda igen.
  Vi får följa och se vad fortsättningen blir.

 40. @Åsa Leek
  ”Jag ska inte ta upp om kulturchefens meritlista ,men det behövs en rätt kvinna/man på rätt plats. Någon som kulturarbetarna och övriga medarbetare kan känna förtoende för och som har rätt kunskaper för att leda en sån tjänst.”

  Javisst behövs det en ny kulturchef, en som utan att blinka attesterar fakturor som är olagliga. Kanske är det inte en kulturchef som behövs utan en ”målvakt”?

 41. Som Anna-Karin skrev. Ljusstråket får väl börja ta betalt som andra föreningar. Och som fler skrivit,detta är en liten sluten grupp och denna kultur intresserar inte många. Ljusstråket får stå på egna ben. Och att dom dessutom har mage att ta emot dessa pengar som mycket väl kunde gått till våra ungdomar i kommunen.

 42. Erik Larsson du glömde kolla ägaren till hemsidan, den står på Nora kommun, många bäckar små en tusenlapp till.

 43. @Erik Larsson
  Till din lista över sammankopplingar mellan föreningen och kommunen kan läggas att föreningens hemsida ligger på samma server som nora.se, med samma innehavare, administrativ kontakt, teknisk kontakt samt avimottagare, dvs Nora Kommun, Tingshuset, 713 80 Nora. Det är oklart för mig om kommunen erbjuder samma möjlighet för Noras övriga föreningar.

 44. Håller med Agneta. Ljusstråk har satt Nora på kartan och gett Nora bra med skatteintäkter.
  Jag ska inte ta upp om kulturchefens meritlista ,men det behövs en rätt kvinna/man på rätt plats. Någon som kulturarbetarna och övriga medarbetare kan känna förtoende för och som har rätt kunskaper för att leda en sån tjänst.

 45. Kulturen är det som skiljer Nora från övriga bergslagskommuner. Vad skulle Nora vara utan alla kulturella evenemang. Ingenstans.
  Mer kultur, det är det som gör att människan växer och utvecklas

 46. Kollade lite på ljusstråks hemsida.
  Kontaktperson: Kommunens Kultursekreteraren.
  Sekreterare: Kommunens kultursekreterare.
  Besöksadress: Kommunens bibliotek
  Hemsidan administreras av: Kommunens Kultursekreteraren.
  Vaktschemat ordnas av: Kommunens kultursekreteraren

  Medlemmar: hur många sitter i nämnden?

  Minimiålder för medlemskap 18 år.

  Ska surfa vidare och se om bandyklubben eller byalagen har det så….

  Kommunallagen och likställdheten kanske behöver ses över.

 47. Ta betalt för ljustråk och se hur många som kommer. Kanske inte är så populär som många tror. Sportföreningar tar inträde och har ändå publik…..

 48. Jag, precis som dom flesta, gillar Ljusstråk – men föreningen ska förstås stå på egna ben. Ljusstråk får bidrag på cirka 100000 per år plus minst en betald kvartstjänst som är värd lika mycket. Och då är detta en förening som är sluten och där ungdomar bara marginellt är målgruppen. Enkelt att förstå att kulturchefen reagerar.
  Kultur- och fritidsnämndens ledamöter finns på:
  http://kommun.nora.se/kommunpolitik/kommunensorganisation/kulturochfritidsnamnden.4.539d1c491275e7d0564800018523.html

 49. Häpnadsväckande att alltså låta särbehandling och felaktigheter fortsätta. Vilka sitter i kultur- och fritidsnämnden egentligen? Var det verkligen ingen där från till exempel idrottsföreningarna?

 50. Ljusstråket har nu funnits i många år och dom säger att det är populärt och drar in mycket pengar till kommunen. Ändå säger dom emot sig själva med att får dom inte stöd av kommunen så blir det nedläggning av ljusstråket? Då kan det inte vara så stort och populärt. Politiker och styrande i Nora borde nu ta chansen att göra om och göra rätt. Lyssna på vad majoriteten i Nora vill ha och önskar sig. Ljusstråket lockar och tilltalar enbart en liten grupp i Nora.

 51. Ingen hade förväntat sig att den skaran skulle våga ta ett obekvämt beslut när de det gäller befinner sig i samma rum. Det är inte så den nämnden fungerar.

 52. Jag hoppas nu inte politiker och styrande i Nora backar för det beslut dom ville ta. Att denna orättvisa har tagits fram är bra. Ingen förening ska få den särbehandling som ljusstråket fått. Går kommunen in och stöttar denna förening nu ska samtliga Noras föreningar stödjas på lika vilkor. Att sen hota med nedläggning av ljusstråket mm så får det vara så. Det visar ju bara på att folk inte stödjer detta och alla inte är intresserade av detta kulturprojekt. Förtroendet för styrande och politiker är lågt i Nora,så nu har ni bollen och se till att det blir rättvist i denna kommun.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.