Insändare som värnar Stadsgården

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. I en insändare skriver signaturen Molly att politikerna i Nora förminskar den dagliga verksamheten Stadsgården när man säger att det inte ska finnas verksamheter för socialt kaffedrickande. Läs Mollys insändare här.

Politikerna förminskar en viktig funktion

Att Nora kommun behöver spara pengar är något som de flesta i Nora är medvetna om då senaste budgeten lades. Inte minst de med funktionsnedsättning som går på Nora kommuns dagliga verksamhet Stadsgården.

Utanförskapet för många med bokstavskombinationer kan vara stort och här har Stadsgården fyllt en viktig funktion, en mötesplats och frizon där man kan ses och träffa andra.

Nu har politikerna i Nora, utan att besöka Stadsgårdens verksamhet, beslutat om stora förändringar då de ej förstår verksamhetens funktion. Utan ambition att ta reda på detta och besöka verksamheten som ligger centralt och tillgängligt i Nora.

Beslut har sedan fattats om ändringar med motiveringen att verksamheter i Nora inte ska finnas till för socialt kaffedrickande. En förminskning av den viktiga funktion som verksamheten för många med socialt handikapp under flera år haft! Detta kommer nu att ändras med reglerade tider som brukarna måste följa strikt, detta trots de svårigheter ett schema ger med hänsyn till det psykiska handikapp brukarna har, tillsammans med andra sjukdomstillstånd och ej kan förutse hur de mår och ännu mindre ha ett schema. Många har regelbundna oförutsedda tider till läkare och då fungerar inte de nya regler som kommer till verksamheten. Orsaken till varför många från första början inte har kunnat ha arbeten utan istället valt Stadsgården.

Jag vill bjuda in politikerna till att besöka Stadsgården och de människor som besluten går ut över.

Molly

3 Comments

 1. Jag har uppdrag som god man för personer med funktionsnedsättning. Jag har lång erfarenhet och mycket god kännedom om vad som är viktigt för att de ska kunna vara en del av vårt samhälle.
  De har ofta svårigheter i det sociala samspelet med andra.
  Därför behöver de ha någonstans att gå för att träffa andra för social samvaro, på en plats där det finns personal som kan ge dem stöd och som har förståelse för deras svårigheter och som inte ställer orimliga krav. En mötesplats kan för många vara den enda kontakt de har med andra vilket gör att den fyller en oerhört viktig funktion för dem.
  Beslut att förändra verksamheten på ett sådant sätt att den exkluderar människor istället för att underlätta tillvaron för dem är ett tydligt tecken på att politikerna inte har någon som helst förankring i verkligheten.
  Några frågor som behöver besvaras beslutsfattarna: På vilka grunder har ni fattat beslutet? Är det en ekonomisk fråga? Hur och från vem har ni inhämtat information för att komma fram till beslutet att förändra av verksamheten? Vilken kännedom har ni om målgruppen och dess behov ?

 2. För oss som aldrig har hört talas om stadsgården kanske ni kna berätta vad det är för någon verksamhet och var det ligger samt för vilka grupper man vänder sig till och vad för aktiviteter det finns.

 3. Här behöver verkligen politikerna in i verksamheten ! De e inte bara o spara o dra åt svångremmen de e ju /chefer alla de som inte jobbar på golvet de e ni vi ska spara på! Människorna på stadsgården allla inom området måste bli sedda o få finnas för att få styrka o glädje här i livetdå e oxå personalen super viktig.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.