Internationella kvinnodagen i Bergslagen

i HÄLLEFORS/HÄLLEFORS B/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade

KvinnodagBERGSLAGEN. En av Förenta Nationens uppmärksammade dagar är internationella kvinnodagen som firas den 8:e mars varje år. En dag som från början skapades för att uppmärksamma jämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Samhället har utvecklats mycket sedan 1978 när dagen instiftades, och frågan om dagen behövs  i ”jämställda och rika” Sverige är befogad?

”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. ” det är det övergripande jämställdhetspolitiska målet som riksdagen antog  2006. Sedan dess har det debatteras jämställdhet flitigt och i riksdag och regering finns det idag ungefär lika många kvinnor som män. Men trots målen halkar kvinnor efter i näringslivet när det gäller löneutveckling och maktpositioner.

Unga kvinnor mår sämre och sämre enligt statistiken, kraven ökar från samhället. Här behövs det starka förebilder som kliver fram. Vare sig förebilderna är lärare, företagsledare, politiker eller aktiv i en förening.

Jämställdhetsdebatten fortsätter och den är viktig även om vi har det bra i Sverige. Berätta för oss hur ni uppmärksammar denna viktiga dag.

24i frågade två starka kvinnor i bergslagen vad de tycker om Internationellakvinnodagen, läs svaren nedan.
ewa-leena
Ewa-Leena Johansson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg
 
 
 
 
 
 
Ulla-britt
Ulla-Britt Nordgren, ordförande Företagarna Bergslagen.
 
 
 
 
 
 
 
…. – Tycker ni att internationella kvinnodagen ska uppmärksammas?
Ewa-Leena:
Jag tycker tyvärr att det gått ”inflation” i alla dagar och risken är att det inte alls uppmärksammas då, även om det är ett angeläget område men JA jag tycker att den ska uppmärksammas.
Ulla-Britt:
Ja det tycker jag är mycket positivt. Det är bra att uppmärksamma kvinnan och dess roll. Om vi ska prata om jämställdhet så innebär det att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sin egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden
….
– Eller klarar vi oss utan den?
Ewa-Leena:
Många ”dagar” kan vi klara oss utan men internationella kvinnodagen kan vara kvar !
Ulla-Britt:
Klart att livet går vidare och har så gjort även tidigare när vi inte uppmärksammat denna speciella dag. Det är bra tycker jag att man tar upp och pratar lite extra varför det är viktigt att vi har ett jämställt samhälle.
….
– Finns det ett värde att ha denna dag i ”rika” Sverige?
Ewa-Leena:
Absolut, uppmärksamma kvinnors situation både nationellt och internationellt för bilden är väldigt olika. Nationellt har vi nyligen sett otäcka exempel på näthat som främst drabbar kvinnor, alltför många kvinnor mördas varje år av närstående eller fd närstående, alltför många kvinnor varje år våldtas i ett land vi gärna vill framhärda är BÄST på så mycket och det är anmärkningsvärt !  Internationellt måste kvinnors situation i kris- och krigsdrabbade områden uppmärksammas, den är oftast annorlunda än männens.
Ulla-Britt:
Ja.
….
– Har du några förebilder i andra kvinnor för din roll?
Ewa-Leena:
De flesta maktstrukturer är manliga och bygger också i hög grad på deras förutsättningar så därför, även om jag inte delar alla deras åsikter så beundrar jag kvinnliga ledare som orkar och som vågar sticka ut, typ Angela Merkel (Tyskland) Hillary Clinton (USA) . Utan tvekan så är det tuft att vara kvinna i dessa positioner.
Ulla-Britt:
Jag kan inte framhålla någon speciell person, för det finns så många ut i samhället som hjälper och stöttar behövande, så det är svårt att nämna en speciell person.
  ….
– Kommer ni att uppmärksamma denna dag?
Ewa-Leena:
Blänkare på fb, länka till andra bra aktiviteter mm. Borde kanske göra mer men tiden vill inte riktigt räcka till för allt man skulle vilja göra!
Ulla-Britt:
Jag kommer att delta på Boostday  i Örebro.
 
ANNA MAGNUSSON
anna.magnusson@24i.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.