Jannicke Jennsjö ställde en fråga som nog intresserar de flesta.

Intressant allmänhetens fråga

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. När Allmänhetens frågestund inföll under veckans sammanträde i kommunfullmäktige i Lindesberg framkom en fråga som nog många är nyfikna på. Det var Frövibon Jannicke Jennsjö som undrade hur Lindesbergs kommun ska hantera den nya reglerna för avfallshantering och återvinning.

-Hur ska vi hantera det här, frågade Jannicke Jennsjö.

Vi har vant oss vid att kunna åka till våra återvinningsstationer och plocka vårt avfall i olika containers, märkta plast, kartonger, tidningar och glas, men det som inte rapporterats speciellt mycket om är att nya regler gäller med devisen ”Från avfall till resurs”. Reglementet skapades för några år sedan efter att EU-rådet beslutade om revidering av avfallslagstiftningen. De nya reglerna infördes 2020 och ska gälla fullt ut senast 2025.

Hela paketet handlar om att mer avfall måste återvinnas och återanvändas och att mindre del av avfallshanteringen hamnar på sopberg. Praktiskt kommer flera större förändringar att krävas och producenter av varor kommer att få ett större ansvar.

Kommunstyrelsen ordförande Tomas Klockars svarade Jannicke Jennsjö, men hade egentligen inget svar att komma med. Klockars hänvisade frågan vidare till tjänstemän med detaljinsyn och lovade att återkomma.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.