Irja Gustavsson. Arkivbild.

Irja överlämnade kulturchefernas skrivelse

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

ESKILSTUNA. Kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg, Irja Gustavsson (S), överlämnade på torsdagen den gemensamma skrivelse som länets kulturchefer författat till Lawen Redar, socialdemokratisk gruppledare i riksdagens kulturutskott.

De flesta vet att i den M+KD-budget som klubbats av riksdagen har en neddragning av bidragen till kulturskolorna snabbt förändrat förutsättningarna för barnkultur ute i Sveriges kommuner.

Kulturcheferna tycker att motivering till att M och KD plockat bort pengarna i budget är en felaktig bild som inte stämmer överens med den verklighet som gäller i Örebro län. M+KD har motiverat med ”inte har gett den effekt som det borde gjort” och kulturcheferna är av rakt motsatt åsikt.

Kulturcheferna pekar på en rad exempel på hur stadsbidraget används i Örebro län.

  • Dansundervisning i anslutning till skoldagens slut på skolor med hög andel nyanlända, som inte har möjlighet att ta del av kulturskolans ordinarie utbud i respektive kommuns centralort.
  • Verksamhet för funktionsnedsatta barn som är utformade utifrån elevernas individuella förutsättningar.
  • Kulturverksamheter på fritidsgårdar med syfte att nå nya målgrupper i den miljö de naturligt befinner sig. Genom att de upptäcker kulturskolan hoppas vi att de på sikt ska hitta vägar för att kunna delta i kulturskolans ordinarie verksamhet.
  • Nya ämnen som Digital musikproduktion och Film har mött ny efterfrågan och gett bredd till våra verksamheter. Det har stärkt vår förmåga att nå nya målgrupper samt möjliggjort ämnesöverskridande möten mellan elever i t.ex. traditionell orkesterundervisning och nyskapande musikformer.

Irja Gustavsson passade på att överlämna skrivelsen under konferensen Folk och Kultur i Eskilstuna.

-Jag delar deras oro och hoppas att pengarna kommer tillbaka för att stärka barnkulturen även ute på landsbygden” säger Irja Gustavsson i ett pressmeddelande.

De kulturchefer i Örebro län som undertecknat skrivelsen är Peter Tikkanen, Utvecklingsledare för regional kulturskolesamverkan i Örebro län, Jenny Liljeberg, Kulturskolechef i Kumla kommun, Thomas Hegefors, Utvecklingsledare Kulturskolan i Ljusnarsbergs kommun, Christina Johansson, Kulturchef Hallsbergs kommun, Erik Lundqvist, Rektor kulturskolan Garnalia, Lena Sköld, Kulturskolechef Nora kommun, Lars Hilmersson, Verksamhetschef Kulturskolan Örebro kommun, Enar Karlsson, Tf Kulturskolechef Hällefors, Andreas Strömbäck, Samordnare Norra Vätterns Musikskola, Per Sjöberg, Enhetschef Kulturskolan Karlskoga kommun.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.