Jädrans ny dryckesaktör i Hällefors

i HÄLLEFORS/NÄRINGSLIV

Jadrans_flaskor800HÄLLEFORS. Förre vd:n för Sankta Annas Bränneri i Stråssa, Göran Bäuerle, har bytt namn till Thor Wallgren och håller på att etablera ett nytt destilleri i Grythyttan.

– Jag bor fortfarande i Sandviken men kommer att starta upp under våren, berättar Thor.

Jadrans_ThorMed företaget Jädrans är tanken att producera och destillera sprit och likör, med bas i Mjödhamnens lokaler i Hällefors. Till en början kommer Thor Wallgren att köpa in 96-procentig finsprit och smaksätta och förfina spriten med örter, kryddor och frukt enligt ett koncept som Thor arbetat fram.

– Destilleribranschen är ju den bransch jag vill vara i, säger han. Och det är ju det här jag är bra på.

Tanken är att redan under slutet av våren kunna presentera en snaps och en likör.

– Snapsen är i stort sett klar trots att jag först i veckan fick Skatteverkets godkännande att bli så kallad upplagshavare för alkoholdrycker. Eftersom ingen jäsning kommer att ske inledningsvis går processen ganska snabbt. Men det blir enbart äkta råvaror som kommer att användas vid smaksättningen, inga essenser eller syntetiska smakämnen, säger Wallgren.

Konceptet bygger på bra kvalitet och ett bra pris.

– Jädrans har en tydlig och enkel affärsidé, att ”göra sprithantverk prisvärt”. Det finns en tendens till att all hantverksmässig sprit ska vara dyr på Systembolaget och jag ser ingen egentlig anledning till det.

Vad säger du om att etablera dig i Hällefors kommun?

– Det ska bli riktigt kul. Här finns ju redan Spendrups, vintillverkare, mjödtillverkare och ölproducenter. Den enda pusselbit som saknas är en destillatör och den luckan fyller jag.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.