Jag är socialdemokrat

Jag är socialdemokrat. Ideologiskt har jag aldrig varit mer övertygad än jag är idag. Men det som sker och har skett inom socialdemokraterna i Nora de senaste åren har inget med politik att göra. Allt har sedan 2011 handlat om att komma till makten och att sitta kvar vid makten. Historieförfalskning och halvsanningar har blivit har blivit den gängse metoden för att rättfärdiga handlingar och bortförklara misslyckanden.

De senaste turerna kring beslutet om flyktingmottagandet är ett typexempel på hur man arbetar. Dagen efter att beslutet togs i fullmäktige (och moderaterna togs på sängen) gick kommunstyrelsens ordförande ut och sa ”-Vi socialdemokrater förespråkar ju kommunal drift egentligen och nu blev det skarpt läge.” Det stod sedan ganska snabbt klart att det handlade om något helt annat, moderaternas debattartikel igår vittnar också om det, nämligen att det var ett misstag och att man nu delvis beskyller fullmäktiges ordförande för att ha varit otydlig. Så kan man inte ha det i kommunens politiska ledning, det är helt enkelt för ynkligt.

Lägg sedan till det kaos och ledarskapsproblem som råder i Barn och Utbildningsnämnden så inser man att detta håller på att barka rakt åt skogen. Jag tycker att de socialdemokratiska kommunalråden ska avgå och samarbetet med moderaterna omedelbart ska avbrytas. Jag tycker att de krafter som styr socialdemokraternas kommunpolitik genom den förhandlingsgrupp man har tillsammans med moderaterna ska röstas bort. Jag tycker att de krafter inom Noras socialdemokrater som ändå vill göra något konstruktivt i kommunen och inte bara har S&M-samarbetets bevarande som mål skall försöka göra en omstart.

Den politiska situationen i Nora är i och för sig överhuvudtaget bedrövlig men det finns ändå några som drivs av övertygelse och som vet vad de sysslar med. Jag vet många i socialdemokraterna som vill göra något konstruktivt för kommunen och som är så trötta på hur kommunen och partiets styrs. Vi har Vänstern som jag tycker har några av de allra bästa kommunpolitikerna som jag mött under alla år jag varit med i norapolitiken. Vi har Helena Vilhelmsson som jag i många frågor inte håller med men som ändå har ett driv och engagemang för Nora som är väldigt tydligt. Det finns naturligtvis flera personer och grupper i och utanför politiken men i den bästa av världar hade jag önskat att det var de jag nämnt som fick möjlighet att utforma kommunens framtid.

Thomas Jansson
Socialdemokrat

2 Comments

  1. Jag håller med i mycket, men är det inte så att idéologin inom Norasossarna spårat ur. I stället för att följa demokratiska beslut, så hamnar man i situationer där man mer eller mindre blir hänvisade till en enskild persons styrande och ställande. Det inger lika lite förtroende som att hoppa av och hoppa på tåget lite som det passar för dagen. Att stärka de förtroendevalda i deras arbete tror jag är bättre än att bara gnälla på dom. Tro mig dom har ingen lätt uppgift när dom måste följa enskilda avdankade politikers order i stället för att driva igenom demokratiska beslut. Ok det är svaghetstecken, men sossarna i Nora består ju av ett antal medlemmar. Varför kan man inte ställa ansvariga till svars inom organisationen. Har man inte civilkurage nog för att stå för sina åsikter när det blir skarpt läge? Det skulle inge respekt även om man skulle förlora en sådan konfrontation.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.