Jägaren Ola Karlsson i vargfrågan

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/Okategoriserade

INSÄNDARE/DEBATT. Förre topp-politikern Ola Karlsson (M) är numera ordförande för Jägarförbundet i Örebro län och i en debattartikel ger Ola sin syn i vargfrågan. Intressant läsning följer här.

Öka avskjutningen av varg!

Det är brutala bilder vi får se. Masslaktade får i Västergötland, den halvätna kvigan i Hasselfors samt dödade får i Skåne, Kalmar och Jönköpings län. Alla är de resultatet av en medveten strategi och politik från Naturvårdsverket och den förra regeringen. Vargen skulle spridas söderut och nu ser vi resultaten.

De senaste veckorna och månaderna har de kommit i en tät följd.

Bilderna på vargdödade får, enskilda eller mass-dödade, och nu senast även bilder på den brutalt dödade unga kon i Hasselfors.

Det är bilder som berör och skakar om. De vittnar om, förutom döden, hur det blir svårare och osäkrare att vara djurbonde och hur vardagen och förutsättningarna förändras i grunden får många som lever och verkar på landsbygden.

Otryggheten och osäkerheten ökar. Bilderna berättar indirekt också om hur viltstammarna förändras i snabb takt, med färre älgar, vildsvin och annat vilt där vargen far fram.

De bilder vi ser är ett direkt resultat av en medveten politik och strategi från Naturvårdsverket och den förra Regeringen. Det har varit ett uttalat mål från dem, under lång tid, att vargen skulle sprida sig söderut, från Mellansverige.

Det är därför Naturvårdsverket och Länsstyrelsen sett till att Örebro län varit det vargtätaste länet i landet under flera år. Allt för liten avskjutning har lett till att vargstammen stadigt ökat i vårt län, allt i syfte att se till att fler vargar söker sig söderut. Allt fler vargar leder till allt mindre revir, allt mindre revir leder till att bytesdjuren snabbt minskar i antal. Resultatet blir dels kraftigt minskande stammar av bland annat älg, vildsvin och bäver, men dels även att allt fler vargar tvingas flytta söderut för att hitta mat och nya revir.

I vårt län, Örebro län, ser vi att älgstammen minskat dramatiskt. På flera håll är det knappt en jaktbar stam längre.

Vi kunde tidigare skryta med att ha starka och välmående viltstammar, det var lätt att se älgar under en kvällstur med bilen, så är det inte längre. I stället för biologisk mångfald har vi fått byråkratisk enfald. Möjligheterna att jaga har försämrats kraftigt, vem vill släppa sin jakthund i ett område där man vet att vargarna angriper hundar? Det försämrar och försvårar livet på landsbygden för många. Jägarna och viltet i Örebro län har offrats för att många vargar ska tvingas söderut.

Vi ska alltså inte vara förvånade över de allt fler bilderna, på de allt fler dödade och lemlästade djuren. Vi ska heller inte förvånas över att fler djurägare ifrågasätter om de ska fortsätta ha betande djur som håller ängar och hagar öppna.

Det är resultaten av en medveten politik och strategi från myndigheter och den tidigare regeringen. Vi riskerar att få en mörkare, dystrare och otryggare landsbygd.

Det är bra att den nya regeringen aviserat en ökad avskjutning av varg. Den behöver börja i Örebro län så att vi kan komma ner i nivå med Dalarna och Gävleborg. Vi behöver få en snabb förändring. Redan i höst kan regeringen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen ge jakten, viltet och viltvården bättre förutsättningar. Öka avskjutningen av varg snabbt!

Ola Karlsson

Ordförande Jägarförbundet Örebro län

4 Comments

 1. För att det skall finnas en väl bevarad ekologisk balans , så måste det finns toppredatorer. Forskningen har visat det Varen är en sådan och måste skyddas till varje pris.Annars fungerar inte ekosystemet
  DET är inget tyckande utan vetenskaplit bevisat.Om jägarna hoppade över en jaktsäsong så skulle älgpopulation återhämta sig.

 2. Hörde nyss på TV om att ca 10000 rådjurskid strimlas av bönders slåttermaskiner i Sverige varje år, kanske inte bara skylla allt på stora stygga vargen :/. Skippa älgjakten ett par år så att stammen får hämta sig för nu är det nog nära katastrofalt läge på flera håll i landet.

 3. ”I vårt län, Örebro län, ser vi att älgstammen minskat dramatiskt. På flera håll är det knappt en jaktbar stam längre.”.
  Lite knäppt tycker jag att det låter att säga att man måste skjuta vargen för den tar älgen för jägarna.

  – ”Det finns många bidragande orsaker, men det är avtryckarfingrarna. Det är inget att hymla om, att jägarna har skjutit hårt. Säkert har de varit tvingade och pressade av markägare”, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. ”Det vi har lärt oss på senare år är att älgstammen skulle minska för att betesskadorna skulle minska. Älgstammen har minskat, betesskadorna har inte det”.
  Så att älgstammen minskat kan nog inte bara skyllas på vargen. Men det är ju skillnad när den ger sig på tamboskap. Att hålla djur utan att se till att man har bra stängsel, för det blir för dyrt, är inte att värna sina djur. Det kan väl aldrig bli 100% säkert men nog kan det hjälpa de flesta gånger.
  .
  VVV istf SGT

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.