Nytt styre i Nora bergslagsförsamling sedan EPOK vann kyrkovalet i stor stil.

Jämlikhet och jämställdhet enligt EPOK

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Nya EPOK, En Partipolitisk Oberoende Kyrka, svarar i ett debattinlägg på samtliga frågor om nomineringsgruppens värdegrunder. Skribent är Alva Stenkvist, 18 år. Läs inlägget här.

EPOKs värdegrund

Just nu florerar funderingar kring var vi i EPOK, En Partipolitisk Oberoende Kyrka, står i värdegrundsfrågor samt vad våra åsikter är gällande samkönade äktenskap och kvinnliga präster. I denna insändare ämnar vi besvara dessa frågor på ett så tydligt sätt som möjligt.

I EPOKs partiprogram som går att finna på nätet nämner vi hur kyrkan står för mycket mer än enbart den kristna grunden, ”den ska slå vakt om allas lika värde och stå för den etik och medmänsklighet som är knuten till kristendomen”.

I denna mening syftar vi på begreppet jämlikhet då det i sin helhet omfattar ALLA människor och därmed ALLA diskrimineringsgrunder – som vi aktivt vill arbeta för att kyrkan skall vara fri ifrån.

Även begreppet jämställdhet fångas här upp som en del av jämlikheten men som enbart berör kvinnor och män. Att endast trycka på begreppet jämställdhet år 2021 är alldeles för vagt då kvinnor och män inte enbart är de människor som bör tas i beaktning gällande värdegrundsfrågor. I politiken får exempelvis inte ickebinära med flera glömmas bort – därför står vi i EPOK upp för just jämlikheten.

Av ovanstående torde ni förstå att vi givetvis är för kvinnliga präster och samkönade äktenskap.

Jag avslutar med att citera Eva Dahlgren: ”Var enda liten grå sten bär en evighet. Var enda liten blomma äger värdighet”.

Allt gott!

Vänligen,

Alva Stenkvist, 18 år, EPOK

5 Comments

  1. Malin: Att alla som är medlemmar i parti, styrelse, förening m.m. Inte håller med om allt som sällskapet kollektivt står för är ingen nyhet. Det gäller överallt och hela tiden. Man får nog hitta ett slagkraftigare argument i debatten.

  2. Tycker nog att EPOK har lite att reda ut innan valet. Kvinnoprästmotståndare har inget i en ledande position att göra i kyrkan. Medeltiden är förbi. Göran Skoglund är märkligt tyst i frågan. Kanske inte är en så stor fråga för honom.

  3. Det skulle verkligen vara intressant att höra hur fd kyrkoherden Hirsch ser på kvinnliga präster numera. Jag vill minnas att han tidigare varit stark motståndare till dessa. Men när fan blir gammal blir han religiös, Hirsch kanske har ändrat sig?

  4. Bara det att en av de som är med och bilda EPOK är känd för att vara emot kvinnliga präster.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.