Jan Larsson: Inget skapar så mycket misstro

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Miljöpartisten Jan Larsson i Nora tycker det är självklart med en dialog med väljarna. Larsson menar att den tystnad kommunalråden i Nora lever med skapar stor misstro hos väljarna. Läs Jan Larssons debattinlägg här.

Politiskt förtroende är en färskvara

När jag som ung precis hade klivit in i politiken mötte jag en väljare utanför vallokalen som sa: “Nu har jag gjort min plikt och nu får ni göra resten till nästa val”. Den gamle mannen menade att meningen med demokrati är att endast att gå till val var fjärde år. Sedan sköter de förtroendevalda om det hela efter eget huvud fram till nästa val. 

Det är inget direkt fel i sak men riktigt så enkelt är det inte idag. Allt fler medborgare väljer att göra sin röst hörd i sammanhang de känner att det behövs, för att värna sina intressen och rättigheter. Så är fallet med föräldrarna inom Soltunets förskola här i Nora. Och det med all rätt. Vi miljöpartister, tillsammans med många andra moderna politiker, tycker det är självklart och viktigt att föra en löpande dialog med kommuninvånarna och är beredda att få både ris och ros. 

Så verkar dock inte de ledande företrädarna inom majoriteten se på saken. Återigen väljer kommunalråden tystnaden framför dialog. Föräldrarna skickar frågor skriftligt men får inte svar. 

Att vägra svara på frågor och möta kritik med tystnad är ofta ett tecken på rädsla eller att man inte riktigt vet hur man ska tackla sina väljare. Följden blir naturligtvis att man själv skapar ett så kallat säkerhetsavstånd till sina medborgare. Alltså dem som man en gång, i ett val, fått ett förtroende från. Det finns inget som skapar så mycket misstro hos väljare, som detta beteende. 

Politik är en förtroendebransch som inte bara ges var fjärde år, utan en färskvara som måste förtjänas gång på gång. Förtroendet blir aldrig högre än det senaste tillfället en politiker väljer att inte möta medborgarna, i ett för dem avgörande läge i deras vardag och liv. 

Jan Larsson MP Nora

1 Comment

  1. Det skulle lika gärna kunna vara kyrkan du pratar om. Jag hoppas verkligen att de inte får nytt förhtroende nästa period vare sig i kyrka eller kommun. Det ska man förtjäna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.