Johansson och Kangert förtydligar

INSÄNDARE/DEBATT. Lite ryckt ur sitt sammanhang förtydligar Pia-Maria Johansson och Håkan Kangert vad ”Vår kyrka” står för kring de händelser som pågår inom kyrkan i Nora. Läs debattinlägget här.

Vi står inte bakom hanteringen

Med anledning av händelserna i kyrkan i Nora vill ”Vår kyrka” göra följande förtydliganden.

”Vår kyrka” står inte på något sätt bakom det sätt som ärendet hanterats. Vi vänder oss emot detta sätt att agera om det inte finns extremt tydliga och starka skäl och då ska det redovisas till berörda och till oss ledamöter omgående, vilket inte skett

Nora Bergslagsförsamling har en mycket långt gående delegationsordning En långtgående delegationsordning lämnar över flertalet beslut till en mycket liten grupp tjänstemän och arbetsutskott. Under dessa omständigheter och för att kunna ta ansvar för styrning och ledning krävs en stor transparens.

Idag lyfts endast övergripande beslut upp på dagordningen. Ledamöter får inte heller information om händelser, inkomna skrivelser och kan därmed inte heller leda arbetet som förväntas. Vi har påtalat dessa problem – utan gehör från majoriteten.

Viss information kan lämnas för respektive grupp som sitter med i arbetsutskottet, (Socialdemokraterna, POSK och Vår kyrka). Tydligt på kyrkoråd och kyrkofullmäktige är att detta inte fungerar. Inom vår organisation (Vår kyrka) har detta arbete inte heller fungerat. Det har lett till en spricka i Vår kyrka, som nu lett till att vi gått skilda vägar och inte längre har representation i arbetsutskottet då personen valt sitta kvar som ”vilde” och ersättare ej tillåts delta.

För Vår kyrka

Pia-Maria Johansson

Håkan Kangert

12 Comments

 1. Är det någon som funderat på om det är avundsjuka som ligger bakom? Det kanske går för bra för hen? Listan på hens utmärkelser är diger och yrkesskickligheten är vida omtalad runt om i landet. Många fantastiska konserter, radio-och tv-inspelningar.

 2. Observera att detta inte handlar om ett ”personalärende” utan om flerårig jakt! Nej, detta belyser istället ynkliga 3 (tre) personers säregna intresse och envisa behov av att avsätta en oerhört kompetent och erkänt driftig, ambitiös medarbetare som under hela sitt liv (!) verkat för att sprida musik och glädje i Nora kyrka, stad och kommun.

  De absolut viktigaste egenskaperna för yrkesverksamma musiker och sångare är förutom musikalitet också lyhördhet, uppmärksamhet, samverkan, mod, engagemang, kunskap och ambition. För att musicera väl tillsammans och nå goda resultat, krävs utöver tålamod och tydliga mål, också intresse för samverkan och ledning i varje unik takt och stycke.

  Bristande ledning och styrning samt samarbetssvårigheter skulle för en organist tillika dirigent och musikalisk ledare innebära att kyrkans körer skulle stå utan korister och medverkande musiker, både såväl lokala som externa! Inga barn- eller kyrkokörer skulle existera, inte heller andra musikaliska inslag med orkestrar, solister eller besök som positivt låter tala om sig!
  Vidare skulle det under kyrkans högtider samt hela kyrkoåret erbjudas en ekande tyst kyrka, då samtliga musikaliska inslag inte skulle kunna genomföras.

  Kyrkans utrymme för musikaliska möten och möjligheter är för oss människor livsviktiga! Också kyrkans konserter samt lunchmusik tilltalar och attraherar mängder med människor! Dessa fyller Nora kyrka inte bara till bristningsgränsen, utan erbjuder dessutom viktiga och mänskliga möten för och mellan människor såväl interkulturellt som åldersmässigt!

  Med handen på KärleksHjärtat – musik ska byggas utav glädje, liksom möten i tillit och förtroende.
  Ynka 3 (tre) personer arbetar för raka motsatsen!

 3. Man får hoppas att Noraborna kan läsa mellan raderna på alla skriverier och inser vem/vilka som orsakar arbetsmiljöproblem för dom anställda.
  ”Politiker” kallar dom sig visst som skall leda och styra… dom flesta är 70+ och skulle behöva avgått för länge sedan.
  Tur att det snart är omval och det förhoppningsvis kommer in nytt friskt blod som kan samarbeta och har lite nytänk.
  Eloge till kyrkoherde Britta Landin som orkar hålla huvudet ovanför vattenytan trots otaliga påhopp.

 4. Man får väl hoppas att Noraborna kan läsa mellan raderna och inse var det verkliga PROBLEMET ligger. Vem och vilka som gör att arbetsmiljön blir lidande för dom anställda.
  Eloge till kyrkoherde Britta Landin som håller huvudet högt trots påhopp och oroligheter.
  Kyrkoval i höst… jag vet i alla fall vilka jag INTE ska rösta på!

  Gustav Persson

 5. Troende

  Förknippar det hela med hur en ”sekt” fungerar.

  Går du inte i takt blir ”utstött” av pastorn och kan ta ditt pick och pack och försvinna. Tolerans finns inte på kartan.

 6. Något måste vara sjukligt fel inom församlingen. Allt verkar handla om makt och många av de styrande har varit med under hela ”krisresan”. Kanske skulle lite ödmjukhet passa och att ett antal personer väljer att avgå. Och hur i hela Hällefors kan en politisk vilde var en av tre makthavare?

 7. Dom tre vise: Peter Bernövall (Posk), Janåke Wildhammar (S), Ida Andersson Wedberg (Politisk vilde).
  Jag vill ställa frågan som Sven Melander gjorde citat: Vad faen har Zara Larsson gjort?
  Vad får tre kyrkopolitiker med Kyrkoherde i spetsen att stänga av en erkänd duktig medarbetare sen drygt 30 år? Kyrkan i Nora borde väl måna om en välutbildad kyrkoorganist. Att lägga varsel om avsked två dagar före ”Den heliga natten” 24 december. Låt 2021 bli ”Ett nådens år”.

 8. Vad kan motivera människor att i dagens läge vara medlem i kyrkan ?
  Att gå ur kyrkan är otroligt enkelt och kostnadsfritt. Bara att googla så finns alla uppgifter. Personligen sparar jag minst 6000:-/år sen jag gickur ur, och slipper irritera mig på hur Nora kyrka sköts. Det är inte min ensak längre.

 9. Fackligt aktiv. Vad exakt kan vara så angeläget att man stänger av en medarbetare 2 dagar före julafton? Vad exakt kan vara så hemligt att man inte kan tala om vad det handlar om, förutom en svepande formulering. Vi är väl medvetna om att personärenden inte sker öppet. Vi är också väl medvetna i Vår kyrka att arbetsmiljöverket varit involverade i vår församling under 4 år på grund av bristande ledning och styrning, samt att fel har begåtts tidigare rörande avstängning.
  Problemet som vi ser det med vår församling och organisationens uppbyggnad är att vi har en allt för långt gående delegationsordning som innebär att ett fåtal personer fattar stora beslut som får stora negativa konsekvenser både för kyrkans verksamhet och de enskilda medarbetarna. Vi har begärt att återrapportering ska ske (precis som i kommunen – utan gehör ) Som vi skriver har vi uppmärksammat att informationen ut till ledamöterna INTE fungerar, trots det är det vi ledamöter som är ansvariga ytterst. Vi agerar som varje ledamot bör agera, med frågor, reflektioner och när de inte får svar, markeringar. Jag hoppas verkligen människor kommer ihåg detta när det är val i september 2021 och inte reagerar med att gå ur kyrkan.

 10. Ett olustigt element i Nora !

  Samarbetssvårigheter är dessvärre inte bara förekommande i ”vår kyrka”, utan
  också i andra sammanslutningar; kommunstyrelsen, utskott, bolag kultursekten mfl.

  Anledningen andas makt och pengaförmåner. Resultatet ser vi, när man försöker
  dölja eländet, med ”fejkade” skyltar i affärsfönsterna.

  Ett samhälle i utförsbacken, på grund av makthunger på sandlådenivå

 11. Men det betyder att arbetsgivaren har agerat rätt. I personärenden är det endast få personer som ska vara inblandade. Ert inlägg här visar bara på stor okunskap för hur arbetsrätten och dess spelregler ska fungera och de av oss andra med någon facklig kunskap kommer komma ihåg det i valet.

 12. Tre personer, en socialdemokrat (Jan-åke Wildhammar) en POSKare (Peter Bernövall) och en vilde (Ida Andersson Wedberg) är de som bestämmer över hela församlingen. Resten av kyrkopolitikerna ”har ingen aning” när man frågar om händelserna runt kyrkan, förutom Vår kyrka som åtminstone kräver svar. Men ansvariga är de lik förbaskat. Kom ihåg det när det är kyrkoval i höst!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.