Johansson vill inte begränsas

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartisten Pia-Maria Johansson i Nora tycker att moderaten Tom Rymoen var fel ute när han lyfte frågan om att se över antalet inlägg och talartiden i kommunfullmäktige. Läs Johanssons insändare här.

Demokratitapp att begränsa

Utgångspunkten i förslaget till ny organisation som nu klubbats var att stärka politikernas roll som företrädare för kommuninvånarna. Politikerna skulle få en mer aktiv roll med att ta initiativ, väcka frågor och delta i utredningar och analyser inom olika områden. Förslaget innebär att Noras politiskt tyngsta del blir fullmäktige med dess beredningar. Facknämnderna avskaffas och kommunstyrelsen får i stället fyra utskott.

Som sista fråga på kommunfullmäktige lyfte Tom Rymoen (M) frågan om man inte kunde se över antalet inlägg, talartid för att effektivisera fullmäktige.

Som ny ledamot i kommunfullmäktige och efter att nyligen läst syftet med nya organisationen tror man inte sina öron. Faktum är att jag blev så förvånad att jag inte ens kom mig för att reservera mig mot uppdraget till presidiet. Nu tror jag vi har ett klokt presidie som värnar om demokratin, så begränsningar blir nog inte aktuella, men man blir förvånad

Ska ledamöters inlägg, talartid begränsas? Var tar då det livfulla kommunfullmäktige vägen som man eftersträvat i flera år? Självklart kan säkert vissa frågor bli långbänkar, men det ska väl inte leda till en begränsning av ledamöterna rätt att uttrycka sig i kommunfullmäktige. Här kan man i sånt fall tala om ett demokratitapp, vilket vore djupt olyckligt

I uppdraget till ny organisation har Fullmäktiges presidiums uppdrag är att planera fullmäktiges möten i syfte att skapa meningsfull och stimulerande debatt, att föreslå tillsättande och avslut av tillfälliga beredningar, att vara tydliga med beredningarnas uppdrag och att årligen stämma av de fasta beredningarnas arbete samt föreslå ändringar i de frågor som berör beredningarna samt slutligen föreslå fullmäktige beslutsväg för medborgarförslag.

Pia-Maria Johansson
Landsbygdspartiet oberoende

2 Comments

  1. Är väl väldigt vanligt med debattbegränsningar och skulle göra debatten i fullmäktige rappare. Kanske fem minuter för ett anförande och max två enminutersrepliker. Några känner sig manade att prata väldigt länge och väldigt ofta, men det blir sällan bättre för det. En begränsning skulle begränsa Rymoen själv, men även Pia-Maria J och framför allt Rutger Ahlbeck.

  2. Att Rymoen talar om begränsningar, visar att rätt person blev vald, som oppositionsledare. Trots alla ansträngningar för det motsatta.

    Om man kör ”begränsningar”, ”policy” och andra påfund, sätts givetvis demokratin på spel.

    Vanligt folk i Nora, skall ha chans att tycka och yttra sig, (även om dom bakom stängda dörrar, kallas dom för diverse epitet)

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.