Alldeles nyss syntes en varg på Norasjön. Foto: Katarina Knus

Just nu: Varg på Norasjön

i HÄLLEFORS B/NORA/Okategoriserade
Alldeles nyss syntes en varg på Norasjön. Foto: Katarina Knus
Alldeles nyss syntes en varg på Norasjön. Foto: Katarina Knus

NORA. För bara några minuter sedan kunde en ensam varg beskådas på Norasjön. Vargen travade upp på Alntorps ö.

De visar sig inte speciellt ofta, men för bara några minuter sedan kunde en varg beskådas på Norasjöns is. Vargen såg inte ut att ha någon brådska och travade alldeles nyss upp på Alntorps ö och dess norra delar. Enligt uppgift kom vargen norrifrån och fortsatte över Alntorps ö och ut på andra sidan. Vargen lufsade sedan bort mot Lillsjön.

Hör av er om ni har fler rapporter om vargen.

Vacker silhuett. Foto: Katarina Knus
Vacker silhuett. Foto: Katarina Knus

43 Comments

 1. Man behöver inte tänka svart eller vitt. Döda eller leva. Andra länder prövar alternativ med framgång.
  Man kan ha gevär med gummikulor som man kan skjuta på de vilda djuren för att skrämma bort dom. Det finns sprayer som man kan ha i fickan om man går i skogen och känner sig osäker, barn som går till o från skolbussar mm kan även dom ha sprayer och larm. Sen lära sig mer om djuren och naturen. Vi behöver även djuren för att vi ska kunna leva på jorden. Titta på alternativen. Utbilda folk till djurvårdare som kan jobba i förebyggande med ex att skjuta gummikulor på vilt som är runt samhällen. I Kannada fungerar detta utmärkt.

 2. Människor har tappat kontakten med naturen och djuren. Allt som finns i naturen finns av en orsak och vi är beroende av dessa. Människor borde läsa och lära sig mer om naturen och djuren. Att människor idag enbart ska ha rättigheter och inga skyldigheter är skrämmande. Vi utrotar jordens djur förstör vår planet men få tar eget ansvar. Har man tamboskap så får man själv stängsla in dom och försöka skydda dom. Tar vargen ett djur så är det faktiskt helt normalt,naturensgång. Djuren lever inte i våran kapitalistiska värld där allt är kronor och ören. Människor borde lära sig att vi har även skyldigheter inte bara rättigheter.

 3. Låt vargarna vara, dom är en del av vår fauna.
  Man får inte glömma att det är djur och funnits här i alla tider. Att sen vi människor gör intrång i naturen genom att vi bygger vägar, hus mm som kan ha varit stråk vargen kanske gått på i alla tider kan vi inte beskylla vargen för. Att den då och då ses nära samhällen kan bero på mycket, en orsak kan va att vi byggt och ändrat omgivningarna och vargen blir förvirrad. Vart har värmen tagit vägen i människorna att så fort vi ser vilt så skriks de döda o skjut. Och har man får och annat boskap så hägna in era djur,det finns speciella varghundar man kan ha som förebyggande. Människor idag har tappat fotfästet för naturen och djuren.

 4. Dags att börja fundera hur vi ska ha det med rovdjuren. Hur mycket ska dom få kosta? Hur mycke ska vi plåga djuren genom att hålla på med att flytta runt dem i Sverige?
  Jag anser det vara rena djurplågeriet att flytta runt vargar från deras hemområden. Bättre att skjuta de vargar som angriper renar eller tamboskap, vilket betyder att vargarna utrotas.Allt blir då frid och fröjd. Inga rivna renar eller tamdjur.

 5. camilla

  prova och läs om familjen som inte hade vargstängsel runt sin tomt

  dagens GT osäkert om hunden överlever

 6. Det jag menade var att man aldrig kan lita på ett djur som är vilt och det bevisas väl genom djurparksolyckan där de var mer eller mindre tama, åtminstone vana med människor. Jag förstår att man inte vill ha rovdjur in i trädgården eller i dess närhet. Det är väl inte heller ett naturligt beteende hos vargar att söka sig till bebyggelse när maten redan finns i skogen.

 7. Ja, det finns vargsäkra stängsel. Hur många hundar har blivit döda när dom var kopplade? Det är att ha hunden under uppsikt och efter 1 mars är det lag på det. Ska du ha hunden lös ska den hålla sig så nära dig ”som om den vore kopplad” en meter från dig.Varför man blir dödad av ett vilt djur som man har i fångenskap har knappast något med den här debatten att göra. Tycker du inte det är stor skillnad på den vilda vargen och den född i fångenskap? Djur i fångenskap dödar sina skötare då och då därför att dom helt enkelt är vilda djur som människan tror man kan tämja till 100% Cirkus-tigern som bet ihjäl sin tränare då? Ska vi utrota tigrarna också då eller var är skillnaden?

 8. Tack Camilla skönt att höra att det finns garantier att vargen inte tar varken får, hundar eller annat smått levande på gården. Att ett stängsel är absolut varg-säkert eller ”att ha under uppsikt” är nog inget vargen känner till eller bryr sig om. Det är något man måste fostras till.. och hur kunde det gå så illa för djurvårdaren i en svensk djurpark trots att hon varit med sedan vargarna var valpar och väl igenkänd människa för flocken?

 9. Ja Stig du kanske missade att dessa fåraherdar i öster och söder inte har fåren inhägnade utan vallas runt fritt med just en fåraherde och hundar som vaktar dom istället såsom vi hade förr i tiden. Så vitt jag vet så har man får i inhägnader nu för tiden i Sverige.
  Bor även mitt i skogen och har inga problem att samsas med vargen. Hund har jag också men den låter jag inte löpa fritt utan uppsikt heller så det är ingen risk att den blir uppäten.

 10. Visst Camilla, kan man leva i samexistens med varg och ha olika tamdjur.

  I länder österom och söderut om oss bedriver man fårskötsel. Herdarna (sällan ensamma) har ett gäng grova hundar (kovaz,estrela mountain dog m fl)
  Dessutom är de beväpnade ( i italien Lupara, som är ett avsågat hagelgevär, med grova hagel) Allt för att skydda sina djur mot rovdjur.

  Det känns skönt att vargen har en fristad hemma hos Dig här i Bergslagen och att det inte finns några farhågor för att vi får samma förhållanden som ovan

 11. Vad är det för bäbisfasoner? lilla bambis bruna ögon och stackars alla djuren som vargen äter? Börja med samma hets mot alla djur som äter andra djur i så fall.Stackars lilla musen som blinkade med sina bruna ögon när ugglan kom och slog klorna i den eller den dumma tigern som jagade den oskyldiga lilla hjorten.
  Skitsnack så det förslår. Precis som den ”Biolog och Jägare” säger har naturen självt skapat ett ekosystem där samtliga djur i kedjan behövs och det är inte upp till den lilla människan att lägga sig i det och tro att den vet bättre hur naturen ska skötas. Vargen är under listan för utrotningshotade djur enligt EU och den kommer definitiv inte att äta upp S Johansson heller.

 12. Biolog och jägare.

  Ekosystem kan vara en avgränsad del av naturen.
  Om den är utan påverkan av ”människa” kan den exv kallas urskog.

  I Sahara borrar man för dricksvatten. Nomader samlas runt detta med sina djur och bildar på så sätt ett totalt avbetat område, runt vattenhålen.
  Dessa cirkelrunda totalt kala områden kallas av flygare för ”dödens cirklar”. Ett ekosystem som människan skapat.

  I Sverige håller man på att skapa ett nytt ekosystem, med vargen som företrädare. Där den breder ut sig försvinnner decimeras andra arter.
  Exv fårbönder,renägare. Människor tar i övervägande om det är möjligt att bo i utmarker med barn och husdjur.
  För tillfället avbryter jag där, eftersom ämnet är så stort.

 13. S. Johansson- Varför skulle barnet inte förstå meningen:”ja du förstår lilla Maria, vargen var ju hungrig och då åt ha upp ditt lilla lamm”?
  Så är jag uppvuxen. Att det tillhör naturens gång. Våra får blev tagna. Inget konstigt med det. Vi ägare fick komma på nya lösningar till att skydda fåren. Mänskligheten är känd för sina tekniska lösningar. (Nej, vi sköt inte varg och vi förgiftade den inte heller).

  Har jag mina får i rovdjursområde får jag räkna med att de blir tagna. Sedan kan jag inte personligen förstå varför så många människor väljer antropomorfism i samband med sina djur. Det är antropomorfism som gör vissa djur utses vara ”onda” och andra ”goda”. Tänker då närmast på vargen och dess till del sönderavlade artfrände hunden.

 14. Vill bara påpeka att ekosystemet inte glömmer av arter. För att citera ”Ett ekosystem är en modell av ett avgränsat kapitel av naturen som vi människor valt att betrakta som ett system, det vill säga en helhet. Ett ekosystem kan vara stort eller litet beroende på vad man väljer att studera, till exempel ekosystemet i havet eller i en liten damm. Alla levande varelser och den miljö som finns inom ett visst område bildar tillsammans ett ekologiskt system. Här lever djur och växter tillsammans. De påverkar varandras livsmiljöer och betingelser” (wikipedia).

  Varje art är en individ som gör så att ekosystemet fungerar. Det vill säga vargen behövs, forsärlan behövs, människor behövs, mykorrhiza behövs osv. Detta vet varje utbildad jägare. Det vill säga en sån som jag.

 15. Förstår att Du inte förstod varianten med husdjur.

  I den skaran ingår katter, hundar, kaniner, höns,
  kalvar fölungar, lammungar, smågrisar mm.

  Har man namn på keldjuren, så står de inte på bordet.

 16. S.Johansson. Det har stått lammstekar på månget bord nu i påsk. ”Smaka på det goda köttet,lilla Maria,nu när far har slaktat påskalammet” Det är en andra variant.

 17. Jag skulle vilja höra vad ”vargmor”, säger till lilla Maria 3 år, när Maria hittar resterna av hennes lilla lamm, Ulla, ihjälbiten i deras lilla fårhage.

  ” ja du förstår lilla Maria, vargen var ju hungrig och då åt ha upp ditt lilla lamm” !

  Men vi kan köpa en ny lammunge till dig om vi får pengar från Länsstyrelsen.

  Där har ni skapat en varghatare för framtiden.

 18. Haha det är som en av de gamla har byn sa när vi hade en knäpp varg här i byn – det är ingen nyans i diskussionen när det kommer att handla om vargen … Den som är mest emot vargen är en med gevär och ogillar konkurrensen om viltet och den som är mest för vargen har typ 08 som riktnummer. Sverige har do.ck fått kritik mot sin”vargpolitik”

 19. Det är klart att jag inte tror att Du ljuger om Dina erfarenheter,Bengt-Åke Windh. Men jag ser Dej inte som mer expert i vargfrågan än jag vad är.
  Jag raljerade över vem som jag var mest rädd för,vargen eller jägaren och då tog jag några exempel. Fortfarande är jag mer rädd för människan än för vargen.Jag tror att Ni måste läsa om mina inlägg! Jag är inte emot varken köttätare,jägare, eller bönder som någon har trott.
  Jag har mina åsikter som jag förväntar mej ska respekteras på samma vis som jag respekterar Er som har andra åsikter än de jag har.
  Fortsätt att äta kött och ha ett stort jakltintresse! Jag har mina intressen som jag fortsätter att odla.

 20. Åsa Leek. Jag tror nog att jag har sanningen i mina egna erfarenheter eller menar Du att jag ljuger? Vi ska aldrig heller glömma vem som betalat forskningen. Om man tror att forskningen är objektiv, så får man väl göra det, men jag har en känsla av att mycket av forskningspengarna kommer från de stora skogsbolagen. Att jag inte är forskare till yrket är sant, men i vargfrågan har jag på ett kanske amatörmässigt sätt tillgodogjort mig mycket kunskaper. Både possitiva och negativa för vargen.
  Och Vargtassens broder visst får man vara annonym. Jag tycker bara att det är ynkligt fegt. Särskilt när man angriper person. Man ska stå för sina åsikter även när det blåser.

 21. Åsa>> Läser du ordentligt kan du se att jag jagar för att få kött på bordet.Jag ser inte det kött som säljs i affärerna som speciellt bra. Jag är helt seriös och saklig och drar till skillnad mot andra varken in söta rådjursögon eller avhuggna näsor i resonemanget. Att det sen skulle vara fel att resonera utifrån egna erfarenheter kan jag inte förstå, det vore bra om beslutsfattarna någon gång gjorde det. Vi står inte på samma sida vad gäller vargen du och jag Åsa men vad är det som säger att du har rätt och jag har fel? Som jag sagt tidigare, att försöka införa ett djur som ekosystemet glömt av är dömt att bli en katastrof. Hur många vargar tror du vi skulle haft om inte naiva myndigheter hjälpt till?

 22. Jag betraktar ingen som paria,jag pådyvlar ingen att bli vegetarian. Jag sa fel om kopplingstvånget för hund, men är man rädd för vargen kan man hålla sin hund i koppel alltid när man är i skogen. Varken Du eller jag,Bengt -Åke är forskare. Båda drar vi slutsatser utifrån våra erfarenheter. Ingen av oss två har sanningen,men vi har olika uppfattningar och jag delar min med forskarna från bland annat Grimsö och de som ligger till grund för EUs beslut.
  Jag skulle också gärna se seriösa och sakliga debattörer i denna fråga. Båda går vi till största delen på känslor och egna erfarenheter. INGEN kan ta ifrån mej mina ååsikter och jag kan inte ta ifrån Er de Ni har.

 23. Det var du Bengt-Åke Windh som skrev att det måste vara rätt att utrota vargen eftersom förfäderna gjorde det. Jag tror inte heller att man fick skriva under alias på den tiden, då ville man veta vem som sa vad så att man kunde straffa dem som tyckte fel. Nej Bengt-Åke Windh, civilisationen har tagit några steg framåt sedan du uppdaterade dig. Idag utrotar vi inte det som uppfattas som obekvämt och vi har rätt att uttrycka våra åsikter anonymt.

 24. Det förvånar mig, att dom som blandar in allt möjligt som inte har ett dyft med vargjakt förr att göra, måste gömma sig bakom ett fegt alias. Straff och religion bränna häxor osv. Vad har det med varg att göra? Vargen jagades för att man skulle kunna överleva. Jag kan hålla med om att det kan vi idag trots varg i skogen. Då bodde folk på landsbyggden och var beroende av naturen.Att hålla efter vargen var av naturen nödvändigt. Karl X1 till ex. hade hela regemente som bara jagade varg. Det vore intressant att se vad som skulle hända om ett vargpar bildade ett revir i någon av Stockholms parker. Mat skulle dom inte lida brist på. Det finns gott om knähundar i den stan.

 25. Visst spårar det ur. Det gör det alltid och man klarar inte sakskäl bland vargkramare.

  Tror vi får göra en lite snabbanalys av vargfolk !

  Bor i lägenhet eller välordnat villa område.
  Inte anställd inom tillverkande företag.
  Har inte husdjur.
  Klarar inte att ta sig fram i naturen med karta och kompass.
  Förjer snitslade och ordninggjorda leder i skogen
  ( röjning görs inte längre än 25 m in skogen, eftersom folk ogärna går längre in
  Besöker gärna djurparker och ser naturfilmer.

  Motsatsen vill inte ha varg överallt i sverige.

 26. Nu börjar det spåra ur riktigt duktigt… Åsa tycker inte att jag ska få jaga för att hennes advokatkompis hotade att skjuta sin fru och vargtass brorsa svamlar på för fullt om nåt med att folk högg näsan av varandra förr. Att historien är en del av nutiden har tydligen gått honom helt förbi…jag för min del har väl inte överhuvudtaget nämnt något om att vargen skulle döda människor och jag har heller inte sagt att inte vargen ska få finnas även om jag ställer mej tveksam till detta. Det åtminstone JAG reagerat på är en massa trams där bl.a Åsa vill göra oss till vegetarianer och förfasar sej över hur någon kan döda ett oskyldigt djur… Jag tänker försvara min rätt att få jaga min mat och jag tänker fortsätta äta kött som människan alltid gjort. Eftersom vargen varit utrotad i sverige finns inte längre plats för den i det ekologiska systemet. Försök att på konstgjord väg bereda plats för en ”ny ” djurart som systemet ”glömt” kan bara sluta i katastrof….

 27. Vi kan väl analysera lite fler påståenden Bengt-Åke Windh. Vi kan börja med följande som kommer från dig:

  -Det fanns anledning till att våra förfäder, som inte var ointelligenta, såg till att vargen försvann.

  Våra förfäder hade andra idéer också, de högg händer, näsor och öron av tjuvar. De ansåg homosexualitet kriminellt. De bestraffade otrohet med döden mm, mm…

  Jag menar inte att det sättet att tänka kom sig av att våra förfäder var ointelligenta men de levde i en föreställningsvärld och med en rättsyn baserad på bibeln, tio guds bud och skrock. Samhället har utvecklats i takt med att vetenskapen har vunnit framsteg och människan tagit sig rätten att tänka fritt. Din syn på varg är dock en relikt från en avlägsen tid då vi brände häxor på bål och husbonden hade rätten och plikten att uppfostra tjänstefolket med aga.

  Vilka fler företeelser och seder tycker du att vi ska plocka upp från det förgångna Bengt-Åke Windh? För det fanns väl en anledning till att våra förfäder levde enligt dessa lagar och sociala regler?

 28. Jag kan inte låta bli att kommentera rena felaktigheter. Lagen säger att hundar skall hållas kopplade från 1 april till och med 16 augusti. Detta för att inte störa i naturens barnkammare. Att sedan många kommuner har kopplingstvång inom tättbebyggda områden är en ordningsfråga. Det är inte konstigt att debatten spårar ur när vissa påstår rena felaktigheterna som om dom vore sanningen. -Men att bli betraktad som paria för att man inte vill ha enfald i skogen är inte roligt. Jag efterlyser verkligen seriösa debatter i frågan, där man slutar med mörkläggning. Att det blir infekterat beror till stor del av osanna argument. Det får påstås vad som helst, men mina egna erfarenheter och vad jag sett med egna ögon kan ingen ta ifrån mig. Som sagt så motser jag debatten där sakliga fakta är underlaget.

 29. JAG vill värna om vargen. Sen har vi som i många andra frågor,olika uppfattningar.
  Förr var vi tvugna att jaga för att överleva. Så är det inte längre. Jag har många vänner som är jägare, men jag tycker inte om deras sysselsättning. Köttätare är hela min familj,förutom jag själv, som har vägrat att äta kött sen jag var ett litet barn.
  Så jag är omgiven av oliktyckande människor.
  Dock har vargen inte dödat många människor. det har jägarna däremot.
  Under ett halvt liv har jag arbetat inom socialtjänsten. De tre sista åren i Nora. OBS att mina erfarenheter som jag nu beskriver är från en annan kommun. Jag har skrivit yttranden på jägare som fått sin licens indragen på grund av brottslighet, jag har samarbetat med en advokat som är jägare och som nu har fått ett åttaårigt fängelsestarff efter att ha hotat att skjuta sin fd fru och hennes nya man i ett svartsjukedrama. Jag skulle kunna ta många. många fler exempel. De flesta jägare är skötsamma och trevliga människor, men vad jag vill säga som slutsats är att jag har större anledning att vara rädd för en jägare än för en varg.

 30. Åsa>> Människan har alltid varit jägare, varför vill du ändra på det nu? Det rä inte bara vargförespråkarna som har rätt även om du gärna vill att det ska vara så…

 31. Det är klart att känslorna tar över när en bästa vän,hunden, blivit dödad av en varg.Det är verkligen sorgligt!
  Nu är det ju lag på att hundarna måste vara kopplade och då minskar risken för hunden att bli dödad av en varg.
  Majoriteten av människorna i det här landet, även bland jägarna,vill värna om vargen. Det gäller inte bara i stadsregionerna. Jag har också tagit del av vad forskare, på bland annat Grimsö har kommit fram till.
  EU har ju nu också stoppat vargjakten och det ligger väl en del forskning bakom och inte tyckande.
  Så många människor har nog vargen inte dödat även om vi ser över en tid på flera hundra år. Däremot har många människor dödats av vådaskott av jägare.
  Naturen är ibland brutal. Visst är det svårt för ett får att bli dödad av en varg,men vi kan väl inte jämföra vargens intellekt med människans,Bertil? Jag tror på jämnvikt i naturen om människan inte blandar sig i genom jägare.

 32. Helt rätt Bengt-Åke, jag håller med dej till 100%, det går för mycket romantik i debatten..felet är att vargar ser ut som hundar…

 33. Vargdebatten är oerhört intressant. Att som en del, på båda sidor, blanda fakta med personligt tyckande gör att debatten ofta spårar ur. Själv äter jag kött och har ett stort jaktintresse. Trots det är jag inte köttjägare i första hand. Jag jagar oftare med kameran än med bössa. För 10 år sedan tog en flock på 6 vargar min Beagle utanför huset där jag bodde. Dom vargarna var definitivt inte skygga för oss människor. Utan att kunna bevisa min tes, så var det alfaparet utplanterat. Om man, som jag ofta gjorde, parkerade bilen lite undanskymt i skogen kunde man ofta se att vargarna varit där och gjort sina lovar runt bilen.(Spårsnö) Att dom var vana att få mat var inte svårt att räkna ut. Dessutom hände det några gånger att jag hittade slaktavfall som var utlagt. Vad jag reagerar på i debatten är de uppenbara mörkläggningarna som förekommit. Att jag inte vill ha varg är nog ganska förklarligt med mina erfarenheter. Det fanns anledning till att våra förfäder, som inte var ointelligenta, såg till att vargen försvann. Varg förespråkarna säger att man vill ha mångfald i naturen, men efter vad jag sett så blir det enfald. Älg, rådjur, hare och räv försvinner för flera år framåt. Dom eventuella djur man kan se är vandrare inte ”bofasta revirhävdande” Men vill vi ha tomma skogar ska naturligtvis vargen få härja fritt. De stora skogsbolagen blir säkert glada. Det blir ju inga betesskador på ungskogen. Visst är detta ett subjektivt inlägg, men det är definitivt inte menat att reta gallfeber på varg förespråkarna. Jag tycker nog att det är på sin plats att motivra varför man tycker si och så

 34. Åsa>> Det är samma vackra rådjursögon som möter vargens blick innan det under troligtvis ganska brutala och plågsamma former dör som jag ser när jag skjuter för att få kött på bordet…vilket avlivningssätt tror du är humanast?

 35. Jag håller helt med Eva om att vi måste ta ett större ansvar när det gäller att ta handom vår jord som vi lever på. Debatten gick snett. Jag har inget emot bönder. Helst vill jag ha ekologiska produkter förstås, som odlas mer miljövänligt. Jag har inget emot köttätande människor heller. Men jag vill värna om vargen! Det är vargen som artikeln handlar om. Om jägarna inte fanns så tror jag att balansen bland de vilda djuren skulle sköta sig själv. Vargen måste ha mat och det är naturligt att den dödar andra djur som tex älg och rådjur. Sen förstår jag inte hur man kan se in ett par rådjursögon,lyfta geväret – och skjuta.

 36. Det handlar inte bara om i fall man äter kött eller inte. Jag antar att du nyttjar bilar, vägar, köpcentrum, stormarknader osv. Människor har brett ut sig förmycket så det är väl tur att jägarna finns och sköter denna viltvård. För tyvärr är det så att idag får inte alla plats, för vi människor har förstört den möjligheten…om man nu ska beskriva det enkelt.
  Och…jägare jagar inte enbart för att DÖDA, börjar bli ett tröttsamt uttryck i denna debatt och jag anser att sådana som skriver sådant inte har någon som helst kunskap om ämnet.
  Du äter inte kött men var tror du din mat kommer ifrån? Bönder…många bönder jagar och jag är rätt övertygad om att ingen bonde vill ha vilt som trampar runt på åkrarna.

  Nej…jag jagar inte själv, men har full förståelse för varför jakt bedrivs.

 37. Åsa>> Vilken tur att flodhästar troligen är fridlysta i sverige 🙂 Hur är det med djur som jagar djur för att äta, gillar du inte dom heller? Varg t.ex…
  Seriösa jägare dödar inte för att det är kul att se ett djur dö… Jag äter hellre kött från ett djur som levt i frihet än från grisar som transporterats långa vägar till slakteriet.

 38. Herregug,Bertil. Jag ser ut som en flodhäst, så jag behöver varken vara rädd för varg eller jägare. Men som jag inte äter köttoch vill att de vilda djuren ska få leva i fred, så är jag inte så förtjust i jägare.

 39. Ja du Åsa, hade samma djur varit täckt av fjäll och haft stora huggtänder hade dom inte varit lika söta och problemet med naiva vargkramare mycket mindre. Vad får dej att vara rädd för jägare? Ser du ut som en älg?

 40. Usch då, S Johansson! Jag hört människor också som äter små söta lamm, kaniner,rådjursstek, älgkalops osv.
  Själv är jag mer rädd för jägarna än för vargen.

 41. Åsa Leek.

  Har Du en aningom vad de här söta djuren äter ?

  Det går bra med katter, små gulliga hundar, lamm,
  mm. Inte dumt att ha lite ”skyddsavstånd”.

 42. Jag har så länge önskat att få se det vackra djuret på nära håll och se in i dess gula ögon.
  Nu när det begav sig så är jag förstås 54 mil ifrån.
  När det regnar manna har den fattige ingen sked…..

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.