Kainulainen: Jag fattar inte tolkningen med tanke på fattade beslut

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Bandyengagerade Ari Kainulainen har, som en av flera som hört av sig, läst Nora kommuns redovisning av den enkät man hade på hemsidan gällande kultur- och fritidsanläggningar. Kainulainen skriver att han inte förstår redovisningen och/eller de beslut som senare har fattats av de styrande politikerna. Läs debattinlägget här.

Viktigaste idrottsanläggningen att bevara är Karlsängs isbana

Har nu läst igenom Nora kommuns redovisning av den enkät man skickade ut gällande idrottsplatser samt övriga anläggningar. Det tog rätt så lång tid innan den redovisades så jag räknar med att ansvariga tjänstemän hade svårt att utläsa eller tolka svaren. Nu efter att gått igenom den så fattar inte jag heller tolkningen av svaren med tanke på de beslut som är fattade efteråt.

Jag antar att det finns en dialog mellan ansvariga tjänstemän och styrande inom politiken som diskuterar/presenterar den fakta som ändock har inkommit. Jag förmodar också att deras syn på saken måste ha varit densamma utifrån de beslut som är tagna efter enkäten

Vi kan utläsa att gällande anläggningar inom kulturen så tycker Noraborna att Biblioteket och Bio/Teater anses vara viktiga. Nästan hälften av svaren tycker att dessa platser är viktiga kulturplatser.

Inom sektorn fritid så anses Digerberget, Skridsko och motionsspår/vandring vara viktiga. Här gör jag en egen tolkning att Skridsko omfattar Karlsäng då Norvalla hamnar längre ner och Hockeyhallen inte nämns.

Den viktigaste idrottsanläggningen värd att bevaras anser Noraborna vara Skridsko (Karlsäng). Följt av Idrottshall. Därefter så kommer Simhallen, Norvalla. Därefter kommer utegym (föreslagen på flertal platser).

Jag konstaterar att Skridsko hade nästan dubbelt så mycket röster som Idrottshall på andra plats.

Vilken typ av anläggningar som ska prioriteras så kommer konstgräs först. I enkäten så efterfrågades var den ska placeras, men det finns inga alternativplatser angivna. (Då det inte fanns angivet eller att inte folk hade svarat på frågan var konstgräset skulle ligga gör jag min tolkning att man ville ha den på Norvalla då den kommer upp i denna fråga).

Vid frågan om vilken eller vilka befintliga anläggningar som ska utvecklas och på vilket sätt så har Noraborna svarat:

Att ha Bandyn/Isen kvar på Karlsäng följt av Norvalla med Frisbee, Utegym, Hinderbana, Belysning Friidrott, Konstgräs, mm. Sen kommer Digerberget (Utegym, Grillplatser, Vindskydd, Toaletter, Pulkabacke).

Om jag nu gör min tolkning vilket jag har min fulla rätt till så tolkar jag det som om Skridsko gäller Karlsäng och prioriteras högt av Noraborna. Digerberget anses också vara viktigt rekreationsområde. Dessa två platser är mest efterfrågade.

De insatser som är gjorda på dessa platser är gjorda av klubbarna själva. Kommunens insatser lyser med sin frånvaro. Samma som med badplatser etc. där föreningar gör mycket för deras bevarande.  Utredningar är dock kommunen mästare på. Där kommer en ena efter den andre. Då får det kosta.

Nu till mitt lilla dilemma. Detta utifrån att man har beslutat att anlägga konstgräs på Karlsäng trots att enkäten säger något annat. Var enkäten ett spel för galleriet med tanke på de beslut som är tagna efter enkäten eller läser jag den helt fel? Finns ingenstans där det efterfrågas konstgräs nere på Karlsäng. Är Noras invånares röst bara värd något vid val? Den sista frågan kan bara politikerna svara på men att enkäten var ett spel för galleriet är ju redan bevisat. Så sista frågan är varför skickar man ut en enkät när det finns en annan agenda? Utredningen kan ni läsa på Nora.se.

Ari Kainulainen

10 Comments

 1. Lova och NM är välkomna hem över en kopp kaffe eller te så ska jag förklara hur jag har utläst svaren. Är säker på att ni hittar. Nåväl så var inte resultatet mitt dilemma utan varför tog det så lång tid att redovisa resultatet ? Varför skickar man ut en enkät när man inte tar någon form av hänsyn till den? Varför har styrande politiker en egen agenda och spelar ut klubbar mot varandra vilket går rakt emot kommunens idrottsliga program? Detta utan den minsta dialog. Undersökningar som denna är offentliga handlingar och får inte undanhållas kommuninvånare. Varför försöker man undanhålla den som Göran skriver och varför ska våra skattepengar gå till undersökningar som man rent av skiter i? Där är mitt dilemma. Med det katastrofala avtalet som jag ej tror är ett eget verk av några tjänstemän utan också har bemyndigats av styrande så finns det inte så mycket i ladorna. Vi går också in i ett valår och brukligt så gäller inga handbromsar. Nu snart kommer alla löften för fiska röster men mitt förtroende har de förbrukat för länge sen.

  Ari.

 2. Hur mycket tid har ”fritidsåkarna” i ishallen? Varför bara tjata om bandy när man kan ha en konstfrusen bana som kan nyttjas av alla, barn som vuxna alla dagar i veckan? Anlägg några grillplatser mm så blir det ju ett helt otroligt ställe att hänga på med hela familjen.

 3. Lova: nu var det ju fråga om isbana och ICKE hockeyhall. Jag ser att vi tolkar svaren olika. Sen bandyns vara eller icke vara är obetydligt i sammanhanget. Det viktigaste anser jag är en isbana för allmänhet och skola. Det ska vara enkelt att få åka skridskor.

 4. Jag har tagit del av kommunens enkät angående kultur och fritid. Jag finner det uppenbart att ett mycket stort antal medborgare anser att skridsko är viktigt när man frågar om vilken anläggning inom fritid som är viktigast. Där kommer skridsko på andra plats. När man frågar om vilka anläggningar inom idrott som är viktigast kommer skridsko på första plats. När man frågar om vilken befintlig anläggning som skall utvecklas kommer ”Bandyn kvar på Karlsäng” på första plats. Även ”utomhusis” får relativt hög placering.

  Hur man än tolkar enkäten får skridsko och is höga värden, vilket tyder på att många medborgare önskar ha kvar Karlsäng som isplan. Hockeyhallen är hårt belagd av tävlingar och träning av de olika lagen varför tiden för ”fri åkning” torde vara begränsad. Därför behövs Karlsäng där den övervägande tiden var ”fri åkning” för allmänheten, det vill säga för barn, skolungdom och vuxna. Spolning av mindre planer såsom t ex Järntorgsskolan, som skedde senaste vintern, har stora begränsningar, planen är liten, längre perioden med kyla krävs (som blir allt ovanligare) och det är inte heller gratis att låta kommunens personal spola is.

  Jag undrar varför det tog så ofantligt lång tid att publicera enkätresultatet och om det är sant att publiceringen skedde först efter hot om JO-anmälan. Vidare undrar jag om det är sant att kommunens ansvarige tjänsteman har sagt att enkätsvaret inte skall publiceras utan det skall ingå i en större utredning. Slutligen funderar jag på varför kommunen lägger ned skattemedel (Noras innevånares pengar) på enkäter som man sedan inte bryr sig om när det visar sig att enkäten ger andra svar än de som de ledande politikerna önskat sig. Detta kommer jag också att fortsätta efterforska och vi får se – det kanske kommer en ny debattartikel.

  Göran Skoglund
  Nora

 5. Det är bara att läsa kommentaren från N.M som beskriver ganska väl hur Kainulainen vrider till enkätsvaren i ”rätt” riktning.

  Sedan borde kanske bandylobbyn rannsaka sig själva lite. Med tanke på den kampanj som genomfördes (redan där började spinnet) för att få så många bandynostalgiker som möjligt att verkligen svara på enkäten är 22 personer som svarade Danfo Arena ett enormt misslyckande. Med Kainulainen och Kiveläs logik skulle man lika gärna kunna säga att de 163 som svarade skridsko värnar om ishallen och tycker att hockeyns verksamhet är viktigare för Nora

 6. Läste enkät undersökningen och kan konstatera att den är helt galen enligt mitt tycke. Ena sidan så är danfo arena med under frågan om kultur sen under idrott? Vad är syftet med det, fotboll, friidrott, tennis mm är väl oxå kultur isf. Förvirrat! Det låter som det är en rättighet att spela bandy när vissa skriver insändare. Om det vore så fruktansvärt populärt att spela bandy måste ju NNBS varit usla på att nyttja det stora intresset!

 7. Lova: Om jag gör min tolkning av ditt svar vilket jag har min fulla rätt till så framstår du icke läskunnig och löjlig. Läs enkätsvaren igen och försök att tyda dom rätt.
  Vad menar du med att Ari försöker spinna svaren på när det framgår tydligt att isbanan har flest röster?

 8. Fråga till Ari: Hur drar du den slutsatsen? 22 Personer har svarat att Danfo arena är viktig. 85 personer har svarat att Skridsko är viktigt. Du menar alltså att 63 personer har missat att kryssa Danfo arena fast det är det de menar när de kryssar för skridsko? Det låter som ett orimligt svinn. Eventuellt att 10-20% kan ha missat. Det ger i alla fall bara 25-30 personer för Danfo Arena.
  Hur har du tänkt?

 9. Om jag gör min tolkning, vilket jag har min fulla rätt till, så framstår Kainulainen som rätt löjlig när han försöker spinna enkätsvaren till att det finns något utbrett stöd för just en bandybana på Karlsäng.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.