Kainulainen om Moderaterna vs. NNBS

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. NNBS-kämpen Ari Kainulainen försöker i ett debattinlägg gå igenom det sätt Moderaterna i Nora agerat i Fallet NNBS, en av de mest debatterade frågorna under den innevarande mandatperioden. Läs Kainulainens inlägg här.

Du gjorde mitt val enklare

Enligt uppgift (andrahandsuppgifter från en åhörare) under frågorna från kommuninvånare till politiska partier i Nora lördagen den 20 augusti,

Där säger Dan Pierre Moderaterna gällande dialogen med NNBS att de erbjudit klubben att spela sina hemmamatcher borta och att NNBS kunde söka bidrag för detta. Att klubben skulle ha förkastat detta erbjudande. När var detta Pierre? Då Tom Rymoen har sagt att han inte för någon dialog med NNBS. Någon direkt dialog mellan Moderater och NNBS har inte funnits.

Vi hade ett möte med kommunen i november 2019 och förklarade läget och då vi inte fick något gehör från kommunen eller de styrande försattes klubben i konkurs, januari 2020. Där var Bengt Svensson med från M.

Jag har skickat frågor till Tom Rymoen (M) och Solveig Oskarsson (S) den 25 maj 2020 och skickat påminnelse igen den 28 augusti 2020. Frågorna gällde klubbens framtid, träningar, matcher, is mm. Inte ett svar mer än ett kortfattat från Solveig att vi kunde söka bidrag. Den dialog som har varit mellan kommunen och NNBS var den 11 november 2021 när dåvarande kommunchef Isabelle Landström mejlade mig om ett möte den 15 november. Mötet skulle hållas hos Nora Bostäder vilket gjorde att vi snabbt räknade ut agendan. Agendan enligt Isabelle var att svara på mina frågor ställda till Tom och Solveig. Inte ett enda svar fick vi på mina frågor. Uppsägningen av avtalet nere på Karlsäng vilket möte gällde var tyvärr för kommunens del så dåligt förberett att vi förkastade den. Det tog 12 dagar och sedan kom ett nytt brev om avhysning från Karlsäng. Den skulle ske senast 28 februari 2022 och om inte NNBS var ute ur lokalerna skulle utrustningen konfiskeras. Uppsägningen påskriven både från Kommunen och Nora Bostäder. Ingen förklaring vad i avtalet som NNBS hade brutit mot mer än att det gällde §8. Paragraf 8 i avtalet innehöll ett flertal punkter. Slutligen så kom en dålig förklaring att vi inte kunde hålla is. Men hur då, kommunen ägde marken och vi fick inga svar på om kommunen spolade upp is på naturlig väg eller om vi kunde göra detta själva? Inga förklaringar gällande avtalet eller erbjudanden om nya lokaler utan bara ren avhysning. Vi tog kontakt med nuvarande kommunchef Christina Landoff som var ny på posten och förklarade läget. Hon hjälpte oss att få lokaler uppe på Hagby. Så kontakten med styrande kommunalråd har varit noll. Jag vet inte vart du har fått din info från att Moderaterna skulle haft en dialog med NNBS? Tom säger att han inte vill prata med NNBS (källa moderater) så vart skulle den dialogen ha kommit? Du är ny men hur ska detta med att förvanska sanningen hjälpa dig som politiker i Nora? Socialdemokraterna (också andrahandsuppgifter) sägs ha sagt vid samma tillfälle att det var konstgräs som skulle byggas så de hade en dialog med fotbollen. Dessa två (Tom och Solveig) har kamperat ihop i 4 år. Hur troligt tror du det är att inte Sossarna men Moderaterna skulle haft en dialog med NNBS? Ni borde ha vetat var den andre gör eller? Sossarna säger åtminstone att de har pratat med fotbollen i Nora då det gällde konstgräs men du far fram med osanning att det skulle ha funnits en dialog mellan moderat och NNBS.  Att du som ny far fram med osanning hjälper dig säkert inte i politiken men tack för att du gjorde mitt val i kommunvalet enklare. Jag behöver då inte fundera på att rösta på ett parti som inte pratar sanning.Ari Kainulainen

9 Comments

 1. Seija Kivelä
  Nu var det så att jag bad Ari kommentera uppgiften som Bengt Pettersson lade fram om ersättning till spelare. Så de siffrorna vill inte jag ha ”skit” för.
  Tack Ari för ditt svar på, vad i alla fall jag tyckte, lite väl otroliga summor.

 2. Abbarone. Bengan tror på rykten och tomten. 18/19 spelades det 18 matcher. Vi tar 6 spelare utifrån då han säger att kostnaden har varit 100-140 000kr/match. 6x20x18=2 160 000kr. Bara summan i sig är helt orimlig. Så jag tror inte Bengan saknar klubben i bandyn för gjorde han det så kastar man inte skit. Nu var inte tråden gällande bandy utan om politiker pratar sanning vilket gjorde mitt val enklare. Ett parti mindre att analysera. Rösta du också på det du tycker passar dig.

 3. Obaronne
  Dom siffrorna som du har ”hört” finns inte på kartan. Det var det dummaste påståendet jag har hört inom bandyn och då har jag suttit som kanslist hos bandyn i över 20 år. Alla ”snackisar” som florerar på stan är skitsnack och ingenting annat.
  Varför skulle inte bandyn få finnas med i den idrottsliga gemenskapen i Nora?
  Det är många barn och ungdomar som vill ha en isbana utomhus och vi har bedrivit bandylekis med gott resultat men kunde tyvärr inte fortsätta när kommunen stängde av aggregatet. Och varför kan man inte debattera om is när man kan debattera om förskolor, äldreomsorg m.m.???

 4. Nog måste det väl finnas viktigare saker att lägga krut på, i kommunen, än just bandyn? Är det verkligen bland det viktigaste att debattera? Men vi kör väl på det då.
  Ari, vad har du för kommentar till Bengt Peterssons påstående om ersättning till spelare?

 5. Svar till Tom R.
  Ber om ursäkt att svaret har dröjt men jag fick vänta på i 27 månader innan jag hörde något av dig så det kanske är okay. Du skriver att möten skett än för några år sen. Ja det senaste var den 9 januari 2020 på Tingshuset som vi kallade till förutom det senaste om avhysning. Då medger du att det Dan Pierre framförde på torget lördagen 20 augusti inte stämmer då det inte har varit några möten eller dialog. För alla möten som varit mellan kommunen eller dess företrädare och NNBS har skett i NNBS regi och som klubben också kallat till. Således fabulerar jag inte i den frågan. Bra att vi är överens om detta.
  Gällande kontakten med förre kommundirektören så skrev hon till mig gällande mötet den 15 november 2021, jag citerar ut mejlet att ”Vi Eva Henebäck, Leif Johansson och jag önskar träffa företrädare för styrelsen i NNBS med anledning av anläggning av konstgräsplan och de frågor du ställt till Tom och Solveig, slut på citat. Tyvärr så fick jag ej svar på de frågorna och jag förväntade mig inte det heller. För har ni inte svarat under drygt 2 år så varför skulle svaret komma ifrån henne. Hennes uppdrag gällde som sagt avhysningen. I samband med det mötet efterfrågade vi om andra lokaler för att kunna lagra allt material. Vid mötet framkom inga förslag om några lokaler eller förråd. Efter detta möte hörde vi ingenting förrän vi tog kontakt med nya kommundirektören. Så vem som ordnade vad låter jag vara osagt men då de inte hände något förrän efter vår kontakt så är min bild klar.
  Uppgifterna om kostnaderna då man inte kan precisera sin hemma arena stämmer med avgiften till bandyförbundet. Det är en straffavgift om 10 000 kr. Kostnaden är initialt högra då det kostar planhyra, kostnader för domare, domarresor, resor till match Grängesberg etc.
  Sen kan man räkna som fan läser bibeln. Du vet mycket väl var driftbidraget har varit. Hur du får fram den summan om 1,3 – 1,6 MSEK vet jag inte men du måste räkna både äpplen och päron och lite till.
  Vi har demokratiska val och ni politiker sitter och tar demokratiska beslut. Det får vi acceptera även om vi inte tycker om dem och i mina ögon så finns det några. Men hade det inte varit så mycket lättare om ni hade tagit kontakten och fört en dialog. Gäller inte bara oss. Ni svarade inte ens på om kommunen avsåg att spola upp is utifall det blev kallt eller om vi kunde spola upp isen på eget bevåg som man gjorde förr. Nej då spolar ni upp knappt halva plan ungefär som att spela hockey i ett badkar. Varför och varför inte hela plan? Inte ens det kunde ni informera om. Inte en enda av de 11 frågorna som jag ställde 25 maj svarade ni på. Trots påminnelser den 28 aug. 2020 med lite kompletteringar så gömde ni huvudet i sanden och vägrade svara. Så om du kallar det för personjakt att man vill ha svar på frågorna så gäller de fortfarande för klubben lever än så länge. En sak vi kan vara överens om är att vi inte är överens och det är helt beroende på din/er ovilja att svara. Mamma lärde mig att det är bättre att tala sanning så slipper du komma ihåg vad du sagt. För den info Dan Pierre gav har han väl fått någonstans. Slutligen så hoppas jag att folk engagerar sig mer och följer mer vad som sker i vår kommun för rykten finns det många. Öppna möten så folk kan lyssna är ett bra sätt att börja med. Men vi kan gärna träffas så får du förklara din syn och jag min. Men fortfarande gäller att valet blev enklare men det kan ändras (kanske) efter vi har träffats.
  Du är välkommen när som och jag vet att du hittar.

 6. En bandyintresserad bekant till mig från annan ort påstod att han visste att NNBS till spelare som inte bodde på orten Nora, premierades med 20 ooo kr per match och person. Är det så? Så blir ju det en kostnad på typ 100 till 140 000 per match gånger tolv! Det är ju inte bara att rikta sina blickar mot sin hemkommun och tro att de ska ställa upp i ur och skur. Alla föreningar har ansvar för sin ekonomi och satsningar de väljer att göra. Va det ovan beskrivna så har nog tyvärr Nora’s bandy bäddat sin egen grav? Som gammal bandyfantast saknar jag NNBS i serien.
  Bengan

 7. Tråkigt att du ständigt blandar och ger med fakta och fantasier. Kort svar är att ett antal möten där politiken deltagit har skett om än för några år sedan. Att dessa inte resulterat i ytterligare möten beror på att vi nådde vägs ände då NNBS inte accepterade de svar man fick utan ville ha helt andra svar. Då frågorna på senare tid gällt praktiska frågor att lösa som avtal och juridik och i de sammanhangen skall politiken INTE delta. Därför överlät vi den fortsatta dialogen till de tjänstemän som skall jobba med den typen av frågor och lösningar. Förslaget om att söka bidrag för seniorlaget hemmamatcher byggde på information från NNBS och vidare från regelverk från Bandyförbundet. Dessa innebar att om man inte kan spela sina hemmamatcher på egen arena så innebär detta en kostnad på 10.000 kr per hemmamatch, totalt 60.000 kr då en säsong består av 6 hemmamatcher. NNBS hade vid detta tillfälle kollat av med både ÖSK bandy och Grängesberg och såg då Grängesberg som det troligaste alternativet. Svaret från dåvarande kommundirektör blev då att man kan söka föreningsbidrag för detta ändamål. Min uppfattning är i det sammanhanget är att det trots allt är skillnad på 60.000 kr och 1.3 till 1.6 miljoner vilket är den jämförelse som skall göras. Till sist så var det den förra kommundirektören som förhandlade fram förslaget om ersättningslokaler vilket NNBS accepterade till den nya kommundirektören.
  Hoppas att du inser att den personjakt du bedriver med en massa påståenden inte bidrar till ett bättre klimat för alla politiker i Nora oavsett partitillhörighet. Det drabbar alla partier.
  Tom Rymoen (m)

 8. Hej hockey förälder.
  Så att våra politiker slirar på sanningen är således inget problem. Nu är det ju inte så att Moderaterna i Nora har erbjudit bidrag utan där for Dan Pierre med lite osanning. När vi inventerade spelar truppen före pandemin så fanns det mer än väl Nora spelare till laget. Lokalerna på Hagby används till allt material som klubben har. Klubbor, tröjor, byxor slipmaskiner etc. och även till samlingslokal. Då klubben fortfarande existerar och det finns en styrelse så finns det regler hur den ska fungera. Klubben är mycket riktigt en bandy klubb och att bedriva verksamhet när du inte har möjligheter till det är svårt. Hur skulle ni bedriva hockey verksamhet utan rink och is? Verksamhet som bedrivs då vi inte har möjligheten att åka skridskor är ex. vid deltagande på Nora marken, midsommar i Pershyttan, auktioner, Bingo på Digerberget mm. Tyvärr så har jag inte koll på hur hyran. Ja det finns bandynostalgiker men det tror jag och hoppas att det finns inom hockeyn också.

 9. Den stora skandalen är väl isåfall att någon på kommunen ska ha erbjudit bidrag för att NNBS ska kunna spela hemmamatcherna på annan ort. Hur många spelare skulle isåfall ha varit norabor, hade det inte varit ett bidrag för att låta vuxna män från andra orter utöva sin hobby på noras skattebetalares bekostnad? Och angående lokalerna på Hagby. Hur mycket betalar NNBS i hyra och vilken verksamhet bedrivs där? Någon bandy spelas inte längre och någon annan verksamhet vet jag inte bedrivs av klubben. Det är väl inte så att kommunen betalar hela eller delar av hyran för att ett gäng fd klubbaktiva och bandynostalgiker ska ha en samlingslokal?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.