ÖSKEVIK. Kakfrossan vid Vreten har blivit lite av en tradition. Klassiker som biskvier, jitterbuggare och kanelbullar samsas med modernare gröna kakor.
– Det är så gott och är en trevlig aktivitet, säger Barbro Jonasson, som samordnar kakfrossan.
Första lördagen i Juli inleder sommaren vid Vretens Kursgård. Då är det full aktivitet på gården med loppis och kakfrossa. Vreten har öppet fem veckor framåt med camping, servering av fika och en presentbutik.
Årets kakfrossa bjuder på 23 sorters kakor, både mjuka och hårda. Medlemmarna runt om i länet i Blåbandsrörelsen bakar hemma och kommer sedan till Vreten för att delta i kakfrossan. Det bakas cirka 200 kakor av varje sort för att räcka hela dagen. Men att det ska bli över är ingen orolig för.
– De finare sorterna som Biskvier och Parisare brukar ta snabbt slut, berättar Barbro
Förra året var det 300 besökande som frossade, så intresst finns bland både unga och gamla som besöker Vreten denna dag. Kanske är det dagens stressade samhälle som gjort att det finns utrymme för evenemang med gamla traditioner som kakor och bullar.
För att anordna en kakfrossa med så många sorter krävs mycket förberedelser och pågår under lång tid innan.
– Det är inte alls svårt att få medlemmar att baka, säger Barbro som samordnar så att inte fler bakar av samma sort.
För den som gillar kakor är uppdukningen oemotståndlig och frågan är om inte de som jobbar under kakfrossan får en överdos med hallongrottor och maränger men tid finns inte till att smaka alla.
– Jag har ätit två olika än bara, jag har tagit mina favoriter, skrattar Barbro
ANNA MAGNUSSON