VARMRÄTT. En riktigt god soppa där receptet tydligen kommer från Sibiriens soppkök i Stockholm. Lättlagad och mättande, men kräver lite noggrannhet. Och byt inte ut vispgrädden mot någon lightvariant eller smöret mot margarin.
Ingredienser:
500 g champinjoner
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
1/2 dl koncentrerad grönsaksfond
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 1/2 msk Maizena majsstärkelse
Lite persilja
Smör
Salt, peppar
Gör så här:
1) Hacka hälften av champinjonerna grovt och skala och hacka löken.
2) Fräs lök och de hackade champinjonerna i ett par matskedar smör i en stor kastrull i 4-5 minuter.
3) Tillsätt fond, grädde, mjölk och timjan och koka under lock i ungefär 10 minuter.
4) Skär resterande champinjoner i tunna skivor.
5) Mixa soppan slät med stavmixer.
6) Tillsätt 2/3 av den skivade svampen i soppan och låt koka ytterligare ett par minuter. Red av med majsstärkelsen utrörd i ett par matskedar vatten och sjud ytterligare ett par minuter.
7) Under tiden steks de återstående champinjonerna i smör.
8) Smaka av med salt och peppar, servera och toppa med den stekta svampen och lite persilja.