Källberg förundrad över den lokala politiken

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg begriper sig inte på politiken i Nora, där det mesta går fel. Onsdagens kommunfullmäktige hade det mesta att önska och det är nog dags att partierna börjar visa vad vart och ett verkligen tycker. Läs Källbergs glada krönika här.

Det vi ser i Nora är Kalle Anka-politik

En hyggligt lugn fredag får avsluta en intressant vecka. Första snöfallet är avklarat och dessutom två vitt skilda sammanträden i kommunfullmäktige – i Lindesberg och i Nora. Och en hel del sport har det varit…

Jag, och flera jag träffade, var småförbannade efter kommunfullmäktiges sammanträde i Lindesberg i måndags. Ett enda beslutsärende fanns på dagordningen och vän av ordning med kommunens pengar tycker nog att ordföranden Arnold Bengtsson kunde ha blåst av sammanträdet och sparat 30-50000 kronor av skattebetalarnas pengar. Kommunfullmäktige är kommunens högst beslutande organ och hamnar i en löjlig dager efter ett möte som det i måndags. Det är politiker till kommunfullmäktige vi väljer vart fjärde år, men ska mötena se ut som den här månaden spelar det absolut ingen roll vilka människor som företräder oss. Den här typen av sammanträden leder till politikerförakt – punkt slut.

Ännu värre, såklart, var det i Nora i onsdags. Även Noras folkvalda sammanträdde i kommunfullmäktige och det var ridå ned så gott som omgående. Detta sammanträde hade mängder med intressanta och delvis politiska frågor på dagordningen, men få av punkterna gick den politiska majoritetens väg. Man måste ju fråga sig vad som är fel. 19 av fullmäktiges 35 ledamöter fanns på plats och bland annat saknades kommunstyrelsens ordförande Solveig Oscarsson. I frågan om neddragningar inom socialförvaltningen gick tre av majoritetens ledamöter mot majoritetens förslag och majoritetens splittring var ett faktum.

Ärligt talat – det som händer i Nora är Kalle Anka-politik. Jag tycker det är hög tid och dags att låta sossar som Jonas Åkerman och Håkan Boman axla S-manteln. Vad Moderaterna ska göra vet jag inte och vad de övriga allierade partierna KD, L och C gör tror jag inte intresserar speciellt många. Eller gör man en nysatsning och nominerar exempel Birgitta Borg eller John Sundell till sammanhållande krisminister i Nora till dess väljarna fått säga sitt 2022. Konstigare saker än så har hänt i Nora…

LIF Lindesberg är nere i brygga. Två av tre tippade toppspelare finns inte längre med och tränaren Stefan Karlsson måste trolla lite med korten. Att bli av med både Fatlum Ahmeti och nu senast Herman Bosson klarar inte LIF. Coronan räddar förmodligen LIF, då publiken inte ställer de vanliga kraven, men vem kommer att bry sig om LIF kämpar om åttondeplatsen eller niondeplatsen?

Lindlöven har börjat serien skapligt, men har visat upp en bred skala av ineffektivitet så här långt. Dags att ledande spelare börjar visa vägen, kanske?

Lindesberg Volley får en fjärde chans på söndag. Det som inte visar sig då kommer inte att hända. För den allmänt intresserade är det kanske kul att se att Lindesberg har så många unga spelare i laget, men jag poängterar att det här handlar om Elitserien. Ytterligare en förlust mot – Umelaget IKSU och 24i måste överväga att trappa ner bevakningen.

Fredag ikväll, men det blir tidig sänggång. En Poké Bowl blir fredagsmiddagen och dessutom alkoholfritt. Lördagen är hustruns födelsedag och vi åker tidigt till Stockholm för firande med god mat och dryck på hotell i huvudstaden. För min del blir det missad handboll i morgon lördag, men som tur är kan jag titta på matchen via datorn.

Poké Bowl är smaskens. Säg till om någon är intresserad så lägger jag ut ett recept. Ha i övrigt en trevlig fredagskväll.

2 Comments

 1. Håller fullständigt med om åsikterna om Nora. Det finns alldeles för många politiker som bäst före datumet gåt ut. Problemet är att de konsekvent motarbetar de nya uppstickarna. Här ska dom inte tro att dom har något att säga till om. Men förhoppningsvis går en del i pension till nästa val.

 2. Halva styrkan i fullmäktige väljer att utebli !

  Kan vara av olika skäl; smittrisken, sparbeting, för jag antar att mötesarvoden
  bara delas ut till närvarande, rädsla för att bli inblandade i vansinnigheter,
  eller helt vanlig mobbing.

  Ser ut vara läge för en folkomröstning, för att sätta till en krisledning fram till
  valet.

  Kalle Anka en en intressant vinkling. Som tur är har jag en kartong sparad för
  barnbarnsbarn. Men jag måste läsa på vilka banditgrepp som komma skall i Nora.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.