Källberg om Allaktivitetshus och ansvar

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg funderar idag över hur Noras politiker vågar visa sig i hemkommunen efter det att Förvaltningsrätten beslutat att man överskridit sina befogenheter. Källberg är bestört, men glad för en och annan sportslig framgång. Läs Källbergs krönika här.

Man har tappat respekten och slösar med pengar

Veckorna går snabbt så här en bit in i december. För min del startade julmånaden redan i fredags, den 29 november, med årets första julbord. Och veckan har rullat på i julens tecken med julskyltning i Lindesberg och julplanering framför datorn. Och idag är det alltså fredag igen och dags att summera veckan som gått.

Nyhetsmässigt en ganska städad vecka där kanske Förvaltningsrättens beslut att förklara Nora kommuns beslut och undertecknande av kontraktet till det så kallade Allaktivitetshuset (jag säger gamla Windahls). Som civilist tycker jag hela historien är en såpa av sällan skådat slag och vore jag skattebetalare i Nora skulle förmodligen göra mig olycklig på något sätt.

Alltså, tankarna med ett Allaktivitetshus är jättebra och har säkert stöd hos samtliga partier i Nora, men själva tillvägagångssättet för att hitta en lämplig lokal är ju rent horribel. Precis vad som helst hade varit bättre än att teckna ett avtal utan uppsägningsrätt för 25 år till en alldeles för dyr hyra. Jag kan säga att bara ett gäng politiker kan komma på tanken att ens fundera på en sådan lösning – det handlar ju om skattepengar man för många år sedan tappat respekten för att slösa med på tvivelaktiga projekt.

Vad kommer då att hända nu när Förvaltningsrätten sagt att man gjorde fel? Inte ett skit kommer att ske och ingen kommer att få bära hundhuvudet eller tvingas ta något ansvar. Kontraktet är påskrivet och fastighetsägaren kan skratta varje gång han kollar sitt kontoutdrag, ända till 2043, om han lever då. Samtidigt ska Nora spara in i skolan och inom äldreomsorgen. Jag fattar inte hur beslutande politiker vågar visa sig offentligt i Nora. Förtroendet för de styrande är helt utraderat och det kommer förhoppningsvis att visa sig vid nästa val. För inte räcker det väl med stödet från några buggare och några bågskyttar för att bli omvalda?

Sporten då. Lindlöven har, trots så många skador och sjukdomar att det knappt går att räkna, tagit sig till Allettan och det visar på klass. Hockeyettan är riktigt tuff och den absolut svåraste nivån att spela på i Hockeysverige. Långa och dyra resor och stora trupper och dåligt stöd från förbundet betyder att Lindlöven gör ett riktigt bra jobb. Nu gäller det att sportchefen Tomas Östlund kan greppa de nyförvärv som krävs för att man ska ha full trupp inför Allettan.

LIF Lindesberg fullständigt körde över RP Linköping i senaste matchen, i söndags. Kul att LIF gjorde mycket mål inför hemmapubliken, men hur dåligt var egentligen RP Linköping? Handboll är en kampsport som är otroligt roligt att titta på om det är någorlunda jämnt, men vi lindesbergare ska förstås inte ifrågasätta motståndet… så länge LIF vinner. Tuffare på söndag då Skånela borta väntar.

Jag konstaterar också att Nitro Nora BS ångar på i division 1 nedre Norrland, trots att pengarna egentligen saknas. Politikerna i Nora vill inte ta i det problemet och väljer, se ovan, att stötta annan verksamhet med betydligt mer pengar än den lösning NNBS efterlyser. Jag har inte sett Nitro Nora än i vinter, men planerar att åka dit nästa söndag när Västanfors kommer till Danfo Arena. Man vet aldrig om det är sista hemmamatchen. Alla som står på idrottens sida borde gå eller åka dit…

Efter alla dessa positiva tankar kan jag kanske ta fredagskväll. Hustrun är i Nora och jobbar och fredagsmyset får jag svara för själv. Kanske överraskar jag kroppen med ett kvällspass på gymmet, men känslan om ett par timmar får avgöra. Hälsoresan fortsätter oförtrutet, men vågen tycks ha hakat upp sig trots mer, nästan daglig motion, och en hälsosammare kost än tidigare. Vad menyn visar senare ikväll återstår att se, men det blir inte något som fettforskarna behöver studera.

Kanske ses vi på gymmet ikväll. Om inte önskar jag alla en trevlig fredagskväll.

1 Comment

 1. Tänk om alla vi bonnläppar affärsidkare restaurantägare och företagare,har helt
  FEL ?

  Töntar, som använder kassbok, konstig grej, som bla är uppdelad i debet och
  kredit, (går att googla på)

  Hushållens kassabok, hyra, mat, el mm. Inkomster; socialbidrag, bostadsbidrag,
  mm.

  Nora kommuns politikerstyrning av gamla Windals, ligger egentligen under Nora fastigheter ger en underlig bild; enligt ”tom” är det en massa föreningar, som
  huserar där och betalar naturligtvis höga lokalhyror och därför går verksamheten enligt Noras kommunala bokföring lysande.

  Upp med bokföringen, om det nu finns någon, för att visa bonnläpparna ad kommunal bokföring är för något!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.