Källberg om årets sista vecka

i BLOGG/ETTAN

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg lägger fokus på två saker i dagens krönika. Dels en minnesvärd middag på restaurang och dels en mindre minnesvärd film, som sågs i mellandagarna. Lite politik också, men läs Källbergs krönika här.

Det tog två och en halv timme

Så är då året 2018 så gott som slut. Vi har fortfarande inte någon regering, men politikerna visar ju tydligare för varje dag att vi klarar oss ganska bra utan.

På nyhetsfronten har veckan varit stendöd, men jag tror inte att det skadar oss att slippa politiska utspel och andra tråkiga nyheter under de här veckorna kring jul och nyår. Själv åkte jag till Nora för klassiskt annandagsbandy och funderade på hur framtiden ser ut för Nitro Nora BS när det nu ska sparas på allt i Nora kommun. Som det ser ut just nu kommer NNBS att vinna sin division 1-serie och i potten ligger då en allsvensk plats igen, men detta gissar jag kräver kommunens välvilja?

Igår kväll gjorde hustrun och jag något vi gör alldeles för sällan. Vi åkte in till Örebro och åt mat. Restaurangen vi hade fastnat för heter Sobi och ligger intill Behrn Arena och man serverar uteslutande asiatisk mat, med smaker från Korea och Japan och övriga Asien, och inte alls lik de asiatiska restauranger vi testat tidigare. Trots mängder med resor till Thailand kände vi oss som noviser och valde därför en tiorätters avsmakningsmeny för att bekanta oss med konceptet. Bland alla rätter fick vi smaka manchegolax, yellow tuna, pilgrimsmussla, kungskrabba, gös och en underbar dumpling med skogssvamp, tryffel och nashipäron.

Det tog två och en halv timme att äta sig igenom våra rätter och både hustrun och jag var saliga när vi gick i mål. Gillar man nya och annorlunda smaker kan en middag inte bli mycket bättre och jag kan varmt rekommendera den här restaurangen.

Ett lite mindre lyckat nedslag i den verklighet som vi sällan hinner ägna oss åt var att gå på bio i Lindesberg. Som så många andra valde vi att se ”Lyckligare kan ingen vara”, som naturligtvis är en publiksuccé just för att den har premiär i juletid. David Hellenius, Helena af Sandeberg och Kjell Bergqvist spelade huvudrollerna i en film som var så usel att det inte ens gick att somna i biofåtöljen. En gammal svartvit Åsa Nisse-rulle från 50-talet får bättre betyg än den här filmen. Kjelle Bergqvist gör det okej som en åldrad El Playa Hombre, men David Hellenius är en total katastrof som Robert och filmens enda plus går väl till snyggt filmande av Stockholm. Ska man summera spektaklet måste man börja med att fråga sig vilken hållhake David Hellenius har på regissören Staffan Lindberg. Lindberg ligger tidigare bakom storfilmerna ”Sommaren med Göran” (med David Hellenius i rollen som Alex), ”En gång i Phuket” (med David Hellenius i rollen som George) och ”Micke och Veronica” (med David Hellenius i rollen som Micke). Staffan Lindberg är duktig på att skildra en svensk mysfaktor, men förhoppningsvis blir julfilmen 2019 regisserad av någon annan än Lindberg – och utan David Hellenius i huvudrollen.

Sådär, ja. En positiv grej och en negativ. Balans alltså, även om det var enkelt att välja den här veckan. Jag tänkte först skriva en krönika om politiken i våra fyra kommuner, men insåg ganska omgående att den krönikan hade blivit nattsvart. Månaderna innan ett val händer det inte speciellt mycket och månaderna efter känns ännu värre. Väljarna, alltså vi, gick till valurnorna den 9 september och samma dag fanns ett resultat, men respekten för oss väljare verkar vara liten. Oheliga allianser bildas och vi väljare känner oss lurade, samtidigt som politikerna tror att vi väljare är dumma i huvudet. Att man sedan inte förstår varför politikerföraktet ökar är förstås en naturlig följd av dårskaperna.

Nå, en fredagskväll följer snart och den kommer inte att bli lika livad som den förra, då vi var på ”Julfesten 2018” i Lindeskolans aula med mat och show i flera timmar. Ikväll blir det fortsatt byggande av ”nya” 24i och följande av Lindlövens bortamatch mot Skövde i osexiga Vårettan västra. På nyårsaftonen har Wohlgart Andersson lovat att blogga och jag ser fram mot att läsa om hur han har det nere i Thailand.

Med det önskar jag er ett Gott Nytt år, men först en trevlig fredagskväll.

2 Comments

 1. Nu skall vi inte vara ”sånna”. Allt inom politiken är inte nattsvart.

  I Nora kan man dra ihop en del kulor, genom att ge utvecklingschefen och turistchefen luften, man gör helt enkelt en ”nedbemanning”.
  Varför då då ?

  Jo- Samhällsdirektionen har slagit botten ur husbilsturismen i Nora. ”Ställplatsen stängd på grund av vandalism” Den sämsta turistreklam jag någonsin sett.
  Dom här djupingarna har 0-koll på kommunikationerna mellan husbilsåkare-husvagnsdito. Ingen med lite mellan öronen, ställer sig där det förekommer ”vandalism” på turistanläggningar, lika lite, som man sover på en parkering, där det står ”no viglians”.

  Turistkontoret, kan lämpligen bemannas av ett par sommararbetare, som delar
  ut lite föreskrifter om parkeringslagar och liknande. Vips blev det lite plus i kommunkassan.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.