Källberg om Centern och Turkiet

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har idag skrivit en krönika som mest handlar om storpolitik och lilla Centern. Vad tycker vi om Centern och vad tycker vi om Turkiet? Läs Källbergs krönika här.

Borde inte Turkiet uteslutas ur Nato?

Ännu en vecka är på väg att ta slut. En vecka utan stora händelser, men en vanlig vecka i Bergslagen. Glädjande att hustrun och jag minskat elförbrukningen med 25 procent jämfört med förra året, men varken hustrun eller jag kan göra något åt kaffepriset eller kriget i Ukraina. Tyvärr.

Jag har noterat att Centern har valt ny partiledare nu i dagarna. Snacka om ett parti som bytt skepnad under mitt vuxna liv. Från ett tryggt jordbruks- och landsbygdsparti i mitten på högerskalan, till något helt annat än ett landsbygdsparti i mitten på vänsterskalan som ingen vet vart man har. Jag tror att salig Thorbjörn Fälldin, partiledare i min ungdom, skulle vända sig i sin grav om han kunde. Fälldins efterträdare Karin Söder, Olof Johansson, Lennart Daléus och även Maud Olofsson gjorde nog Centern lite mer modernt till sin framtoning, men när Olofsson avgick 2011 var fortfarande Centern ett tydligt borgerligt parti. Nu avgående Annie Lööf har således stått för en kursändring som heter duga och man frågar sig i vilken riktning Centern ska ta sig i framtiden? Nu kommer en man som heter Muharrem Demirok och som kallar sig ”kulturell muslim”, har två domar på sig för skallning av sina motståndare och som dessutom har både turkiskt och svenskt medborgarskap. Centern blir nog inte att lita på i framtiden heller.

Väl inne på ämnet politik blir jag ytterst fundersam över processen för Sveriges eventuellt kommande medlemskap i Nato. Hur mycket kan politikerna krypa för herr Erdogan i Turkiet innan det blir blöjtvång på statsminister Kristersson? Vi i Sverige står för en demokrati som jag tror får gehör för i hela Europa – utom i Turkiet. Varför ska vi bli en bricka för att Turkiet ska få köpa stridsflygplan eller bränna svenska flaggor. Borde det inte ligga närmare att Turkiet utesluts ur Nato? Blir inga fler resor till Alanya i mitt liv.

Ikväll var det tänkt att bli en god kycklingpasta här hemma. Men efter en riktigt god Carbonara tidigare i veckan har vi tänkt om. Ikväll ska tillagas en asiatisk laxsida på så låg temperatur att man kan tvivla på att den ens blir varm. Jag tror på detta och hoppas att en thailax gör oss lyckliga ikväll. Mängder med asiatiska kryddor och grönsaker som man inte trodde fanns ska kringgärda denna lax. Mums.

Kanske lax även för er, men hur som helst önskar jag alla läsare en riktigt trevlig fredagskväll.

4 Comments

 1. Som gammal CUFare kan du väl säga vad du tycker Centern ska göra, för du är väl lika fri i tanken nu som då hoppas jag, för ungdomsförbunden vågar ju sticka ut hakan.

 2. Eller så kan vi hoppa NATO och fortsätta vara ”neutrala”. När vi ändå snackar om det kan hoppa EU också, den kabalen har gjort sitt då det gått från ekonomisk trygghet på kontinenten till detaljkontroll av nationers egna affärer, allt från skatter, vad som är godkänd mängd radioaktiv strålning till storleken på gurkor.

 3. Nja Tomas… varför skulle Centern bli opålitligt att lita på i framtiden?? För att deras partiledare är kulturellt muslim? Har dubbla medborgarskap? Eller för att han har två tidigare misshandelsdomar mot sig?

  Det blir intressant hur de däremot kommer att positionera sig politiskt. Ganska logiskt att de nu direkt försöker flirta tillbaka några borgerliga väljare, men tror nog att det mesta tyder på att de kör mer på den politiska mitten och då också visar på tydliga förslag som kan locka väljare dit.

  Att gamla bondepartiet var tvungna att byta kurs lite när hela Sverige bytte kurs var väl lite naturligt? Gräsrötterna har blivit bortglömda av alla tyvärr. Inget unikt där.

  Lokalt??Har du inga trådar kring Klacken som du kan dra i? Där verkar historierna fortsätta ”en stund till ”

  Turkiet? Ja jag hoppas också att krypandet räcker nu. Dock ska vi inte glömma att demokraten Orban inte heller har sagt ja….

  Semester dit? Nja, har nog gjort min sista resa till Alanya på ett tag. Hoppas även att alla resonerar lika när det gäller semestrar till liknande ”demokratier” som Egypten, Dubai mfl.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.