Källberg om den politiska soppan

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg funderar över oheliga allianser i den lokala politiken och hittar inget positivt. Hellre minoritetsstyren än oheliga allianser, skriver Källberg. Läs krönikan här.

Nu har man både Norapartiet och Skoglund i hasorna

Ännu en fredag, men den här fredagen vet vi i alla fall att höstskiten är här. Jag längtar till Thailand eller Jamaica, men vet att jag inte kommer dit i år eller under de första månaderna nästa år. Jag håller mina tummar nästan lika hårt som frugan att vi snart kan åka, men ser det så ut..?

Det kan fan inte vara kul att leka politiker i Nora kommun. Solveig Oskarsson har gjort många försök sedan Svenerik Nykvist hoppade av, men vän av ordning frågar sig hur många politiska duster Oskarsson verkligen vunnit? Jag kan inte komma på en enda. Därefter plockades Tom Rymoen in som opolitisk guard i soppan (ungefär som att röra ner lite potatismjöl), men framgångarna har uteblivit. Nu har man både Norapartiet och förre bankchefen Göran Skoglund hängande i hasorna och min vilda gissning är att förre kommunalrådet Nykvist sitter i bastun ikväll med ett snett leende på läpparna. Allt såklart bara en gissning.

Egentligen är det inte bättre i Lindesberg. Nye kommunalrådet Storbacka måste lite på att centerpartisterna gör det de ska, men någon måste ha glömt något grundläggande. Centerpartiet ÄR, åtminstone här på landsbygden, ett BORGERLIGT parti med landsbygden i fokus. Jag gissar att Jonas Kleber INTE badar bastu ikväll, men slåss med allt han har för att övertyga alla gamla centerpartister att man inte är de svikare alla tror och tycker. Personligen vill jag inte vara i Klebers rutiga skjorta…

Lärdomen efter den här mandatperioden måste bli att man ska leka med kompisar som man har något gemensamt med. Sossar måste börja visa att man är sossar och moderater måste visa att man är något helt annat än sossarna. Det är ärligast så. Jag inser att det finns problem när småpartierna vill vara med och leka, men väljarna, alltså du och jag, vill inte ha utspädd mellanmjölk på frukostbordet. Kanske är den klassiska blockpolitiken undanknuffad, men vi som väljer politiker vart fjärde år vill veta vad vi röstar på. Lägger jag min röst på sossarna, så beror det nog på att jag vill ha en socialdemokratisk politik och jag tror för egen del att det vore bättre med minoritetsstyren än som den hemska soppan i Nora. Att sossarna söker stöd hos Vänstern och kanske hos Miljöpartiet går att förstå för oss som har en inbyggd politisk kompass, men när ett parti går till val som ett borgerligt parti och dagen efter myser ihop sig med motståndarna går inte att förstå.

På handbollsfronten inget nytt. Inget spel i helgen kanske kan få någon av alla skadade spelare att kvickna till, men på onsdag tar LIF Lindesberg emot svåra Varberg hemma i Lindesberg Arena och då handlar det återigen om en måstematch. Senast fick ju rehabansvarige David Jacobsen rycka in i målet och kanske kan vi få se Jonas Blad hoppa in som mittsexa i nästa match?

Fredagskvällen blir en lugn kväll. Fredagsmyset byttes mot torsdagsmys när hustrun varit i Nora och handlat lite gott på ostaffären på Prästgatan. Det blev lite antipasto och ett glas Amarone och det kan aldrig bli fel. Fredagen får bli något enkelt, helt enkelt.

Jag tycker dock att ni som inte hade torsdagsmys att äta något riktigt gott ikväll och för ordningens skull skölja ner anrättningen med något passande. Trevlig helg på er!

12 Comments

  1. Det som förenar en Socialist en Centerpartist en Vänsterpartist och en Miljöpartist är att alla slutar på ist, vilket på latin betyder den där. Medans en Sverigedemokrat en Moderat och en Kristdemokrat alla slutar på at vilket på latin betyder på. Således blir slutsatsen att dom som är ister, pekar på den där och skyller på alla andra. Medans dom som är at är på och vill få ordning och reda på samhället. Kan det vara en förklaring till varför det ser ut som det gör uti vårt land. Tanken är inte främmande för vi har ju facit.

  2. @Ola Tullsten. En larvig kommentar. Bara ett försvar för att några centerpartister ska få leka maktmänniskor under en tid. Sanningen kommer ifatt när gräsrötterna i Centern påpekar att Centern faktiskt är ett borgerligt parti med landsbygdsfokus. Så är det ju inte idag.

  3. @Centerpartist. Om jag vore centerpartist skulle jag inte sitta i sossarnas knä. Men det har nog alla fattat vid det här laget. Jag skulle aldrig, aldrig sätta mig i en sådan allians.

  4. @Pk. Jag ger dig både rätt och fel. Nora BK vann Myresjöhus cup i onsdags, helt rätt. Jag hade inte matchen i min kalender, men insåg mitt misstag på torsdagsmorgonen och gick direkt in på Örebro läns distriktssida och där fanns – ingenting. Senare på eftermiddagen fick jag ett meddelande från NBK:s sportchef Böna Andersson, men då hade det redan gått nästan ett dygn och alldeles försent. Jag hejar på Nora BK, men vet att alla i föreningen har lite för mycket för att hinna upplysa den lokala pressen. Jag gläds med Nora BK över cup-vinsten, oavsett jag skrivit något på 24i eller inte.

  5. Om jag vore centerpartist skulle jag i den majoritet jag ingår i, stå upp för det jag sagt tidigare. Att inte dumpa miljöfarligt avfall på Karlsäng! Vad fan håller vi på med????

  6. Inte ett ord om att Nora BK vann cupen!
    Antingen kan du inget om idrott eller så skiter du bara det.

  7. Och om du hade lite bättre koll på kommunpolitiken så skulle du inse att det är svårt att praktisera ideologi på denna nivå. Här handlar det mera om att få kommunerna att fungera.

  8. Bra fråga. Jag skulle börja med att säga att jag är centerpartist och borgerlig. Vore inte intressant att vara en stödröst för Socialdemokraterna. Dagens centerpartister ser något annat i att vara en del av makten. Jag gissar att det handlar om positioner och utbetalningar till den egna fickan… Å andra sidan, vad vet en enkel journalist om en så svår fråga?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.