Källberg om det svekfulla beslutet

i BLOGG/ETTAN/Okategoriserade

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg upplever den här veckan ett stort svek från regionpolitikerna – och från politikerna över huvud taget i den norra länsdelen. Källberg menar att vi bör sätta oss upp mot politikerna innan nästa val. Läs krönikan här.

En riktigt dyster fredag

Det är fredagen efter Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnds svekfulla beslut som kraftigt undergräver Lindesbergs lasarett. Egentligen är det väl närmast en stor vårdcentral som kommer att återstå i framtiden. En riktigt dyster fredag alltså!

Jag blir oerhört förbannad, rent ut sagt, när jag tittar på det här beslutet och försöker förstå. De flesta av er läsare har äldre anhöriga eller är själva äldre och de flesta av oss känner människor som arbetar, och gör ett bra jobb, på Lindesbergs lasarett. Sveket från de politiska partier som nu genomdrivit besparingsbeslutet är så stort, att det inte finns ord.

Men, det är väl nu vi ska starta striden, eller hur? Fram till idag har läkarna Ingemar Engstrand och Peter Jilke drivit en rumsren debatt via mängder med debattartiklar, pensionärsorganisationerna PRO och SPF har samlat namnunderskrifter och företagarna i framför allt Lindesberg har försökt att få politikerna att förstå vilka konsekvenser det här beslutet kommer att få. Även 24i har försökt argumentera för förnuft och mot svekfulla beslut.

Det här beslutet visar ju med tydlighet att det inte går att lita på politiker. Och det måste väl bli det samlade intrycket inför – nästa val. I gamla fina sossetrakter, som det har varit i hela norra länsdelen i decennier, kommer det här beslutet att få stora konsekvenser. Sverigedemokraterna visar sig vara betydligt mer empatiska och jordnära än Socialdemokraterna och landsbygdspartiet Centern kommer nog att göra sin sista valrörelse 2026 – åtminstone i norra Örebro län.

Alltså är det vi väljare som ska sätta agendan inför valet 2026. Hur vill vi ha det efter nästa val och vilka krav kommer vi att ställa på de politiker som väljs? I den norra länsdelen behöver inte partierna lägga pengar på affischer och annonser – det ska vara vi väljare som styr valrörelsen. Jag tänker inte själv driva en sådan agenda, men jag är gärna en del av den. Jag hoppas att engagerade väljare och företag kan ordna en träffpunkt där politiker spelar en underordnad roll. Jag kommer att stötta detta. Bara att höra av er!

Sådär ja, nu fick jag det sagt.

Lite LIF Lindesberg kanske. Såg matchen/vinsten mot Kungälv i veckan och är glad över två poäng. Det såg stabilt ut, även om anfallsspelet hackar betänkligt ibland. Nu räddades LIF av en målsugen Jesper Nilsson och av de två övriga på nio meter, Herman Bosson och Tobias Varvne. Med återvändande Jesper Jakobsson i laget är LIF riktigt täta bakåt, med risk för att man får måla nya sexmeterlinjer till nästa säsong.

Och kanske lite Lindlöven till sist. Jag kan bara säga att offensivt har Lindlöven bland det bästa något lag har i Hockeyettan. Man fick inte till det senast mot Borlänge, men Lindlövens problem handlar om backuppsättningen. En detalj som kan stjälpa hela säsongen. I onsdags kom man till match med sex backar, varav en var ett sent nyförvärv (Nico Vuorijärvi), två inlånade juniorer från BIK Karlskoga (Linus Edström och Carl Lindskog) samt återigen inlånade Måns Krämer (från BIK Karlskogas A-trupp). Bara Ludvig Hendén och Hannes Wenell var Lindlövens ordinarie backar när även kaptenen Filip Halvordsson saknades. Vad man ska göra nu vet inte jag. Det finns eller fanns en back som heter Gustav Lindström, men honom har ingen sett – än. En mystisk nackskada spökar tydligen, men kanske läge att riva några sjukkontrakt och byta in några friska pjäser?

Ikväll blir det inte någon mysig fredagsmeny, tyvärr. Frugan har börjat ett nytt schema, vilket innebär att hon jobbar tre nätter i rad (fredag-lördag-söndag) och försvinner till jobbet vid 19-tiden. Inte så kul, tycker jag, men det är väl så regionens ansvariga hanterar oss anhöriga också.

Jag sätter mig nog på whisky-diet ikväll. Gör inte det, ni också. Laga istället något gott och njut av fredagskvällen.

3 Comments

 1. Både mads o Della W har helt rätt , skamligt av våra politiker att behandla Regionens innevånare på detta sätt. Skulle liknande hantering ske vid Djurhållning ,skulle som man nu behandlar oss Länsinvånare skulle Länsstyrelsen stänga all verksamhet.

 2. Skriver igen vad jag tidigare skrivit och som en högt uppsatt ögonläkare på USÖ sa ”Det kommer gå käpprätt åt H-vete”, och då menar han att klämma in ytterligare patienter som nu går till Linde på en redan knökfull mottagning där dom redan nu vuxit ur kostymen stavas inget annat än FIASKO! Och vem f-n vid sina sinnens fulla bruk gillar att köra i Örebro, ett ständigt kaos, ständiga ombyggnationer och en så absurd parkeringssituation på USÖ som man inte vet om man ska skratta eller gråta över, sjukt, och dessutom j-vligt dyr parkering! Inte lätt att vara rörelsehindrad där eller ha svår smärta för du får ju om du har otur parkeringsplats typ 1 km från dit du ska, minst.

 3. Källberg skriver att det inte går att lita på politiker. Det säger jag inte emot, inte alls.
  Men man kanske också kan tänka på att de som inte är med och styr behöver ju inte stå för sina löften.
  Själv skulle jag kunna, möjligtvis möjligtvis men helst inte, förstå om man inte
  kan ha kapacitet för akut kirurgi på nätter.
  Men att lägga ner mottagningar för t.ex. ögonsjukvård, öronsjukvård, gynekologi och hudsjukdomar är ju idiotiskt. Det hör väl hemma på ett lasarett.
  Många är äldre och kanske inte tycker det känns bra att ge sig in med bil i stadstrafiken i Örebro.
  Men till lasarettet i Linde är det lättare. Buss till Örebro? Ja, visst om inte regionen redan dragit in den förstås.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.