Källberg om en bedrövlig marknad

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg stör sig på att Lindemarken ska hållas på en parkeringsplats långt utanför centrum. Lite regionbesparingar och lite handboll blir det också. Läs krönikan här.

Gör Ica-parkeringen till tivoliplats för en dag

Äntligen fredag även om vädret jävlas en aning. Under fredagen är det marknad i Lindesberg, om man nu kan kalla det marknad? Efter fjolårets mindre lyckade evenemang på Charlottenlundsområdet trodde jag alla var överens om att marknaden skulle återföras till centrala Lindesberg, men bristen på en tivoliplats gjorde tydligen att man även i år håller marknaden utanför centrum. Men hur svårt kan det vara att ordna så att marknaden flyttas tillbaka? Låt tivolit slå upp sina karuseller på ICA-parkeringen. Det är väl inte konstigare att stänga av det utrymmet än att stänga av gator för knallarnas skull. Gör om och gör rätt!

Det är många som protesterat mot hur besparingarna inom Region Örebro län kommer att drabba oss i norra länsdelen. Protestlistor och debattartiklar avlöser varandra och inte mer än rätt. Det känns dock som om protesterna rörande Lindesbergs lasarett inte kommer att ges det utrymme som gavs vid den senaste föreslagna nedläggningen av kirurgin. Nu är besparingarna så mycket mer långtgående att hela lasarettet kommer att beröras. IVA-platser tas bort, vilket förstås kan innebära att även akutmottagningen får dra ned. Och utan kirurgi behövs väl inte alla vanliga avdelningar.

För oss som bor i norra länsdelen är det här förstås en katastrof. Vi betalar lika mycket skatt som folket i Örebro, men får så mycket mindre för våra skattepengar. Faktum är väl att hela Region Örebro läns ledning har stått för fiasko efter fiasko under många år. Först dög det inte med att vara ett landsting, utan man skulle, tillsammans med andra län, bilda en region. Inget län ville dock slå ihop sig med Örebro och då bildade man en egen region! Till vilken nytta? De som styr, såväl tjänstemän som politiker och trendsättarna på Sveriges kommuner och regioner, SKR, har ju totalt misslyckats med att styra den här skutan. Gör som man gjorde i Norge – avskaffa och förstatliga regionerna. En helt onödig nivå som inte gör någon som helst nytta.

Under den senaste veckan har vi kunnat se LIF Lindesbergs återkomst i Herrallsvenskan i handboll. Två hemmamatcher av helt olika karaktär. En bejublad seger mot IFK Ystad och en påminnelse om verkligheten mot OV Helsingborg. Jag tror att det kan komma att se ut så här, åtminstone fram till jul eller till dess LIF har hittat ett tempo som är högre än dagens. Det är otroligt roligt att LIF är tillbaka där man ska vara och det är bara att hoppas att publiken tycker detsamma och sluter upp.

Ikväll blir det inget ståhej med matlagning. Hemlagad kålpudding till lunch innebär att kvällen måste bli lite stramare. Det blir en smarrig räkmacka, med klassiska tillbehör. Kanske ett glas öl eller vin till mackan.

Ät något gott ni också ikväll. Kanske inget grillväder direkt, men det går ju att använda spisen som substitut. Inte detsamma, men ändå.

Ha en riktigt trevlig marknadshelg i Lindesberg och Kopparberg!

1 Comment

  1. Kanske läge att göra ett reportage om den nya föreningen i Lindesberg som kallar sig Bergslagens IF. Vad vill de??? Hjälpa el stjälpa ??

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.