Källberg om en kort semestervecka

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har varit på en liten minisemester i veckan. Tre dagar på västkusten och folktomma turistorter. Läs Källbergs krönika här.

Veckorna består enbart av söndagar

Just nu är det semestertider för många, även om semesterkänslan inte är lik känslan från någon tidigare semester. För en del innebär den rådande pandemin en tvingande och positiv temposänkning av livet, och för andra innebär temposänkningen en ovälkommen stress.

Hustrun och jag bestämde oss för en kortkort bilsemester i början av veckan. Bara för att se något annat än den egna gräsmattan. Efter en grundlig kontroll av hur Coronan hanteras bokade vi några hotell på västkusten, satte oss i bilen och åkte iväg. Många, många har semestrat på västkusten andra år, och man kan lugnt säga att det här året inte är likt något annat år.

Vi hann besöka Skärhamn, Stenungsund, Lysekil, Fjällbacka, Grebbestad och Strömstad och de små orterna var i stort sett folktomma. I Strömstad berättade en krögare att hans krog, en normal sommar, gästades av 95 procent norrmän. I år finns inga norrmän alls i Strömstad och då är det ganska enkelt att tänka sig hur det såg ut på krogen.

Hotellen och krogarna skötte Coronan bra, men visst sjutton är det roligare med mycket folk. Jag gillar när det är mycket folk och väljer alltid restaurang efter antalet gäster. Den här sommaren får man famla i blindo.

Och inte blir det någon Noramarken heller. Väntat såklart, men vi hoppas nog alla att Anders Tegnell ska dyka upp i någon nyhetssändning och säga att krisen är över. Nu är det väl snart bara Kopparbergsmarken kvar av alla evenemang i Bergslagen under sommaren, och det är väl bara en tidsfråga innan den också ställs in.

Jag inser att den här krönikan inte är speciellt munter. Ingen sport att skriva om och inte ens något roligt politiskt beslut att hurra över. På något sätt känns det som om veckorna just nu enbart består av söndagar, veckans, enligt mig, tråkigaste dag. Ni vet… lite händelselös och långtråkig. Många protesterar säkert över detta och menar att måndagar är värre, men jag håller inte med. Antingen väntar något trevligt under måndagsmorgonen, eller något mindre trevligt som man blir förbannad av. Och jag tycker att både glädje eller ilska är bättre än ingenting, som söndagar kan kännas som.

Det blir ändå lite grillande ikväll, en ljusglimt. Vad det blir är inte klart än, men lutar åt något mumsigt med kyckling och kanske färskpotatis i ugn och en fräsch sallad.

Längre än så blir inte dagens krönika. Jag hoppas att ni läsare är bättre på att hantera Coronans tråk än vad jag är och önskar alla en trevlig helg!

2 Comments

 1. En rundtur med bil, bekräftar turismeländet. Tur att vi har Plaskus i Nora, för den
  är ju i motsats till dom stora båtarna inte nedlagd.

  Det som stör lite, i kringresandet, är hur hygienen sköts i stugor och härbärgen.
  Finns nog stor risk att dra på sig något skit i en idyllisk stuga, där en tant beskäftigt
  viftar runt med en trasa och skakar kudden efter förra nattens övernattare.
  Här finns det utrymme för kommunens ”handläggare” att jobba.

  I övrigt, så blir kycklingspett delikata om man tar lite tid på sig och hushållar med värmen

 2. Kanske inga beslut att hurra över men samfälld politisk tystnad gäller för kommuner i norra delen av Örebro län i ett avseende.
  För en månad sedan, 3/6, presenterade Statistiska Centralbyrån en ny befolkningsframskrivning för åren 2019 – 2030, alltså hur antalet innevånare bedöms förändras i våra kommuner.
  Räcker bara att visa siffrorna för Lindesbergs kommun:
  Prognosen är att vi ska minska från 23600 personer till 22100 på 10 år!
  Varför denna tystnad?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.