Källberg om en lugn vecka med budget

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har haft en lugn vecka men noterar att fotbollen vilar ytterligare en helg och att Lindesbergs kommun satsar på socialen. Räkorna får vänta till lördagen, men Källberg är fundersam om Centerpartiets inblandning i räkenskapelserna. Läs krönikan här.

Lite oroande att Centern är inblandat

Sommaren verkar ha svårt att slå igenom ordentligt i år, men vi har ändå haft en vecka med ganska behaglig temperatur. Till och med så varmt att lite nysått gräs börjar se ut som en orakad haka.

Politiskt har det varit en lugn vecka – igen. I Lindesberg presenterade den politiska majoriteten en budget för 2022 där man sade sig satsa. Det krävdes dock inte mycket för att inse att det mesta av satsningen handlade om att täppa igen hälften av hålen som socialnämnden missat. En ramökning med 25 miljoner är inte småpengar och absolut ingenting som de allra flesta Lindesbergare kommer att se röken av. Minusprognosen för 2021 överstiger 50 miljoner och enligt nämndordföranden Mathz Eriksson handlar det mesta om ökande kostander för så kallade lagstiftade placeringar av personer som inte kan behandlas i Lindesbergs kommun. Man har haft en för liten kostym, sade kommunalrådet Bengt Storbacka, men glömde liksom bort att alla som läser nyheten om satsningen är läskunniga och faktiskt aldrig kommer att få del av den ”satsande budgeten”. Lite oroande också att Centern är inblandat – senast man hade något att säga till om var med det berömda stadsnätet som kostade Lindesbergarna 100 miljoner – nu med socialen som är lika illa. Är det så att Centern orsakar osynliga skattehöjningar?

Det blir ingen fotboll den här helgen heller. Det ser nu ut som om nästa helg är det som gäller vad gäller seriestart i våra lokala serier. Jag undrar hur man ska få ihop alla serier innan vinter och hårda planer sätter stopp i oktober eller november. Klubbarna hoppas förstås att man ska kunna få ta in publik på matcherna och tjäna några kronor på kaffe och korv, men Svenska fotbollförbundet har bara flyttat fram matcherna som ställts in under våren och Nora BK ska enligt en uppdaterad spelplan lira sin sista match i serien hemma mot Köping den 21 november på Norvalla. Vem tror att det är möjligt?

Fredagskväll men utan fredagsmys. Hustrun är bortrest några dagar men kommer hem i morgon och vi får ta igen myset då. Själv på gården väljer jag nog att käka lite hemgjord kebab med stark sås. Har hittat ett recept och förändrat det en del, men resultatet är riktigt bra. I morgon kommer jag dock att bjuda hustrun på räkor i någon form och förklaring behövs sannolikt inte. Räkor är afrodisiaka för kvinnor och det räcker för mig.Jag önskar alla läsare en riktigt bra fredagskväll. Tänk på att sprita ordentligt, men var noga med att hålla avstånd.

2 Comments

 1. Med risk för att bli lite ekivok, måste jag ändå lyckönska dig med räkorna, och hoppas att du kommer att befinna dig i Vagnhärad i morgon kväll. ??
  Något att klura på en fredag kväll.

 2. Det knallar på med div ”kreativa” sparförslag i Nora. Där ingår naturligtvis inte
  löneförhandlingar och avgångsvederlag !

  Men jag såg en insändare om den sk ”Bergslagsleden” Underhållet tycks ligga på noll, trots att folk som kvitterar ut bidrag utan att göra en släng är högt i Nora.
  Det finns alltså jobb och arbetskraft.

  Är nog en politisk ide, att minska nedskräpningen från turismen genom att lägga ned underhållet. Milövänligt och bra, eller hur ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.