Källberg om en tuff politikervecka

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg brukar önska mer av en politisk debatt i Bergslagen och den här veckan har han blivit bönhörd. Budgetar ska antas och hårda ord har fällts. Läs Källberg krönika här.

”Vi har mycket lärdom att dra av detta”

Fredag igen och otroligt skönt att det inte är några politiska möten idag. Jag brukar säga tvärtom, att jag önskar att man som journalist fick vara med på flera möten, men efter en budgetvecka i både Lindesberg och Nora kan jag säga att jag fått nog – för den här veckan i alla fall.

Det blev långa, väldigt långa, debatter om budgetfrågorna i både Lindesberg och Nora, men fan vet om någon av de båda kommunerna mår speciellt bra av att ha styren som spänner över de gamla blockgränserna? För sossarna är det kanske den enda vägen om man vill fortsätta styra, men för gamla borgerliga partier blir det mest en gråsörja av politiken för att få vara med i maktens finrum.

Jag hedrar de partier eller partigrupper som orkar lägga helt egna budgetförslag. Budgeten är det sätt man styr som politiker och följaktligen det sätt man visar vart den politiska kompassen ska peka.

Ibland går jag faktiskt så långt i mina tankar att jag undrar om inte en del politiker kan tänka sig att gå med på precis vad som helst – bara för att få det månatliga arvodet tryggt insatt på kontot. Det är nog tydligast i Nora, där både Socialdemokraterna och Moderaterna under de senaste tio åren visat en flexibilitet som skulle göra en gummisnodd avundsjuk – bara för att få sitta vid makten. Mest tråkigt för Noraborna förmodligen, som inte vet om en röst på Socialdemokraterna i själva verket är en röst på Moderaterna eller något annat borgerligt parti. Det enda som är säkert är väl att en röst på Moderaterna är en röst på alla partier – inte riktigt förenligt med den nationella profilen, men det verkar moderaterna i Nora själva ta med ro.

Nå, den mest intressanta politiska frågan som har behandlats den här veckan var förstås den om Allaktivitetshuset i Nora (gamla Windahls). Ett komplett galet hyreskontrakt binder Nora kommun i 25 år utan uppsägningsmöjlighet och till en hyra som häpnar i tider när kaffe ska dras av på lönen och där toapapper snart inte är en rättighet ute i verksamheterna. Nu blev inte beslutet det majoriteten hoppats på, nämligen att återigen ta det felaktiga beslutet i rätt instans, det vill säga i kommunfullmäktige och kommunens revisorer borde ligga sömnlösa över hur man ska kunna lägga fram en gravt svidande kritik på ett snyggt sätt.

Själv tycker jag att man tar alldeles för lätt på saken. Någon måste bära ansvaret för att det hela gått så snett och eftersom politikerna svurit sig fria från vetskap av det för skattebetalarna dyra kontraktet – återstår väl kommunchefen. Det räcker liksom inte med ett ”man har mycket lärdom att dra av detta” som kommunalrådet Solveig Oscarsson sammanfattade.

Nå, det finns mer än politik att skriva om på 24i. När dessa rader publiceras är jag förhoppningsvis på ett trevligt Luciafirande på Svalbo. Sportens värld börjar lugna ner sig inför julhelgen, men det blir full fart även under helgen volleyboll, bandy och handboll för min del.

Personligt går min hälsoresa tungt för tillfället. Vågen har frusit fast på en platå, trots att jag på sju veckor gått 20 mil på bandet på Lindegym. Såklart bara att hålla i det som påbörjats, men känns motigt när insatserna inte syns på vågen. Egentligen är det konstigt att man som ung tränade på gym i förhoppningen att bli tyngre och nu tränar på gym för att bli lättare. Jag måste ha haft någon riktigt underbar vecka för 20 år sedan eller så när dessa båda viljor enades för en kort stund.

Hoppas ni får en trevlig kväll ute i Bergslagen!

1 Comment

 1. Det knallar och går i Nora.

  Nu skall alltså Nora kommun, (vem det nu är ?) ”omförhandla kontraktet
  på Windals gamla bilfirma.

  Först måste man väl i höga helvete konstatera om det finns ett giltigt kontrakt eller ej. Förvaltningsrätten verkar inte vara förtjusta.
  Sen skall nog inte skaparna av eländet sitta vid ett ev förhandlingsbord utan där skall nog platsen tas av revisorerna.

  Har vi i Nora fått någon sorts ”gatans domstol” där dom skyldiga själva utreder sig ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.