Källberg om ett efterlängtat beslut

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg skriver om det efterlängtade beslutet att förklara pandemin över. Kanske blir det inte så stor skillnad, menar Källberg. Dessutom några ord om förändringarna för PostNord. Läs Källbergs krönika här.

Kommer vi att fortsätta isolera oss?

En lyckovecka, minst sagt. Covid-19 är inte längre en samhällsfarlig pandemi och från och med onsdag får vi som är vaccinerade (de flesta alltså) göra precis samma saker som vi gjorde innan Coronan slog till för två år sedan. Underbart att få köa igen eller ta en tur med länsbussen.

Skämt åsido hoppas jag att man kommer ihåg vad vi gjorde innan pandemin. Nu har vi levt ett eremitliv i två år och kanske till och med lärt oss att gilla det. Såklart kommer det att bli en del restaurangbesök eller någon konsert, men samtidigt har nog många av oss lärt sig att laga bra mat hemma i köket eller kanske tagit en nätkurs i gitarrspel eller akvarellmålning under pandemins isolering. Jag tror att det kommer att bli ett ryck i nästa vecka när alla ska göra allt, men sedan återgår vi i någon form av isolering. Det kommer förmodligen att ta ta upp emot ett år innan vi kan säga att allt är som vanligt igen.

Vi fick ett utskick i brevlådan från PostNord om förändringar, något som jag tror att ni också fått. PostNord har, sedan månadsskiftet januari/februari, börjat dela ut post varannan dag. Orsaken är att snigelposten minskat så pass att daglig utdelning inte längre är möjlig. Kostnaderna blir för höga. Istället väljer man alltså en variant med post utdelad varannan dag. Fine, säger jag. En statlig verksamhet som förlorat i konkurrensen med den digitala världen ska förstås inte stå där som en tok. Men. Den lokala chefen i Örebroregionen sade i någon intervju att ingen ska sägas upp och jag förstår fanimej inte hur man tänker. I min värld innebär en halverad postutdelning också en halverad brevbärarstyrka. Tråkigt för brevbärarna såklart, men staten kan säkert hitta något annat, och vad ska alla på PostNord göra när halva jobbet försvinner och alla ska jobba kvar?

Lite sport blev det i veckan som gått. LIF Lindesberg kunde besegra Kärra och därmed lämna jumboplatsen i Allsvenskan och Lindlöven hann spela två matcher i helgen och fick med sig två poäng av sex möjliga. För Lindlöven finns definitivt chansen till en rolig avslutning på säsongen, men då gäller det att några spelare kliver fram och öser in lite mål.

Fredagskväll brukar betyda fredagsmys med något gott på tallriken, men den här veckan byter vi ut fredag mot lördag på grund av jobb. Hustrun kör ett kvällspass och själv ska jag bevaka hockey i Lindehov ikväll. Vi får helt enkelt fira pandemin uttåg i morgon med en köttbit och något gott till.

Ha lite fredagsmys ute i stugorna, ni som inte ska jobba eller bevaka hockey!

4 Comments

  1. … Töms inte gula lådan utanför där jag bor varje dag? Menar de att de kör samma väg för att hämta post varje dag men lämnar bara varannan… Jag vet inte varför men varför inte slå två flugor i en smäll istället? Och posten i Nora och Ljusnarsberg läggs ju ner så nej, så klart ingen som blir uppsagda, folk orkar bara inte pendla.

  2. Det blir perfekt att få posten varannan dag. Ett distrikt i Kopparberg var utan post i över 10 dagar under perioden när posten skulle komma varje dag. Så att den nu ska komma varannan är många steg i rätt riktning.

  3. Jag har förståelse till att post nord drar ner på postutdelningen när antalet brev minskar, men varför måste man krångla till utdelningstillfällena? Den ena veckan må-on-fr och sen nästa ti-to vid röd dag förskjuts utdelningen. Det vore bra mycket enklare att få posten på samma dag, alla veckor i vart fall för oss dom har en bit till postlådan. Om det blir må-on-fr eller ti-to spelar ingen roll, bara jag vet vilken dag jag skall ta mig till postlådan för att titta efter post.Sedan hur är den andra postleverantören som levererar brev synkad med post nord ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.