Källberg om flera dumma beslut

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg gillar inte när politiker hittar på en agenda som folket, väljarna, står bakom. Det handlar om Järle damm och Nora kommun. Läs Källbergs krönika här.

Jag hoppas att Järle damm invaderas av dammkramare

Idag blir det en kort fredagskrönika. Anledningen är tidsbrist, då padel ska spelas under eftermiddagen och därefter handboll som sa bevakas.

Då blev det alltså så att dammen vid Järle kvarn får rivas. Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt gick helt på Naturvårdsverkets linje och idyllen vid kvarnen är förmodligen ett minne blott redan i sommar. Naturvårdsverkets förlängda arm Länsstyrelsen kommer att angripa dammen och några ytterligare flodpärlmusslor kommer att vandra uppströms. Helt idiotiskt, om någon skulle fråga mig, men en situation som påminner om politikens styrande i Nora. De människor som lever och utnyttjar dammen och alla besökare blir överkörda – allt för några musslor. Jag tillhör dom som menar att man måste freda utsatta djur och växter, men det får inte bli ett idiotiskt fredande. Kultur- och naturmiljö måste kunna samsas och frågan är förstås – politisk. Jag hoppas att Järle damm kommer att invaderas av dammkramare i sommar…

I Nora trodde politikerna att besluten som tagits kring konstisbanan vid Karlsäng var ett smart drag. Man körde över invånarna och hoppades att striderna skulle upphöra så snart man kopplat ur vattnet till anläggningen. De folkvalda – ordet kan läsas om och om igen – måste ha missuppfattat valresultatet 2018. Men sista ordet är förmodligen inte sagt. Jag deltog i ett möte i veckan där förre kommunalrådet Svenerik Nykvist tog ton mot hur de sittande fem partier som styr Nora kommun hanterat frågan. ”Man måste lyssna på folket”, sade Nykvist och slog näven i bordet och den styrande kvintetten måste ha darrat så stenläggningen i Nora kan ha tagit skada.

Ikväll tar vintern slut. Säsongen allra sista match ska spelas mellan LIF Lindesberg och Skånela. Ganska otroligt att man lyckats färdigspela Allsvenskan i handboll utan att något lag lagt sig på rygg på grund av dålig ekonomi. Men klarade sig, gjorde man, och LIF Lindesberg undgick med liten marginal att hamna i division 1. Självklart ska kvällens match bevakas och jag håller alla tummar för att pandemin är under kontroll när nästa vintersäsong påbörjas i september.

Alltså blir det fredagsmys i arenan igen. Inte speciellt socialt, men funktionärerna i Lindesberg Arena har blivit mina Corona-vänner. Alla lider vi ju av att inte träffa folk så som vi brukar och jag har haft många trevliga samtal i arenan i vinter. Tegnell och Löfven har fått en och annan gliring, och Coronan har tagit sig uttryck även för oss som fotograferar under matcherna. Svenska Handbollförbundet är ett väldigt speciellt förbund och skapade en regel som sade att fotografer inte får stå närmare målvakten än sex meter, på grund av smittorisken. Att man då hamnar bara två, tre meter ifrån spelarna i struten har man inte tagit hänsyn till.

Något gott att äta när handbollen är över blir det säkert och kanske kan man få skåla av serieepilogen med en pilsner?

Jag önskar er alla en riktigt bra fredagskväll och en dito helg!

3 Comments

 1. På vissa ställen så har denna idioti gjort att när man rev dammen så blev det lite bakslag kan man säga då tillförsel på vatten då blev lika med noll vissa perioder och mig veterligen så vill både fisk och musslor leva I vatten! Bygg en vattenled på sidan av dammen, borde vara både billigare och mer miljövänligt än att riva en flera hundra år gammal damm, men som vanligt ska väl LS pissa revir och ”kan och vet allt” hybris råda!

 2. Länsstyrelsens iver att rasera kulturhistoriska lämningar från Bergslagens storhetstid manifesteras inte bara vid Järle kvarn.
  Vid ombyggnad av dammar för vattenkraftverk vid Storå hytta, respektive uppströms Flögfors i Arbogaåns huvudfåra, här benämnd Storån, har samma bristade respekt för våra förfäder framkommit.
  Vid Storå hytta grävdes platsen för Kårbergs hammare ur, trots att provborrnng indikerade kulturlämningar.
  Vid Flögfors togs ingen hänsyn till de få rester av kopparhyttan som fanns kvar!

 3. Om vi hade lika stor omsorg för miljön/människors välmående i världen som vi har för flodpärlmusslan skulle det inte finnas någon klimstkris/svält.

  Spontant känns detta lika dumt som att återinföra 2 ton sten i Nittälven. Väldigt få kan ge vettiga förklaringar på dessa beslut.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.