Källberg om Frövi IK och koranbränningar

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg berömmer idag Frövi IK och dissar Sveriges agerande kring de koranbränningar som pågår. Lite golf nämns också i krönikan. Läs den här.

Varför inte bara sätta ned foten?

Varför just den här fredagen i en veckas tid utlovats som en regndag vet jag inte, men självklart sammanfaller det planerade regnvädret med en trevlig golftävling under kvällen. Regn behövs förstås, och framför allt på golfbanan, men tidpunkten kan ifrågasättas.

Det har varit en lugn vecka i Bergslagen med några terrängbränder, som hör till årstiden. Det är oerhört torrt i markerna och det behövs inte mycket för att en brand ska starta och under normala svenska förhållanden där sol och värme varvas med skönt sommarregn skulle situationen vara en annan. Men de tiderna är kanske förbi?

Jag är oftast stolt över att vara svensk, men ibland måste vi svenskar fanimej betraktas som världens fegaste folk. Ta det här med koranbränningarna. Varför inte bara sätta ned foten och säga – nej? Varför låta en handfull tokskallar få Sverige att se löjligt i alla andra länders ögon? Koranbränningarna är löjliga i mina ögon, men provocerar såklart här och där. Säg bara nej! I veckan kallade Marocko hem sin ambassadör på grund av att koranbränning åter tillåtits och jag förstår marockanerna helt och fullt.

Kul, tycker jag, att lilla Frövi IK klarar spelet i Närkefyran så bra att man efter vårsäsongen ligger femma. Inga tokvärvningar inför den första division 4-säsongen på länge, men en klok tränare i Fredrik Nilsson, som använder sitt manskap på bästa och smartaste sätt. Inte alltid seriens roligaste lag att titta på, men seriespelet går ju faktiskt ut på att roffa åt sig så många poäng som möjligt. Det ska bli kul att följa Frövi IK även under höstsäsongen.

Så mycket mer blir det inte denna fredag. Golftävling på programmet ikväll och efterföljande mat och dryck på restaurang Golfbiten i Lindesberg. Lite halvgubbigt kanske med drygt 25 gubbar i samma sällskap, men alltid kul med After Golf tillsammans med andra som är lika tokiga. Golfburgare är förbeställt och jag tror inte att det blir saft i glasen.

Ha en skön kväll i sommarregnet och njut av att luften förmodligen blir lite klarare. Och trevlig helg!

6 Comments

 1. Tänk vad mycket elände som har skett och sker i religionens namn.
  Men det här som pågår nu i alla möjliga muslimska länder för att några tokskallar bestämt sig för att bränna några böcker är ju sanslöst. Som vanlig svensk, kristen men totalt oreligiös, kan man ju inte fatta hur folk kan go bananas så fullständigt av att någon, i yttrandefrihetens namn, bränner böcker som det måste finnas hur ex som helst av.
  Sen har man sett på tv att muslimer, på papper, målat av svenska flaggan och sen bränner det. Trodde de att de flesta svenskar skulle bli arga och kränkta av det?
  Jag kan väl tycka det är onödigt att bränna böcker överhuvudtaget, våndas rejält när jag måste rensa ut kasta mina på ÅVC:n.
  Men om vi faller till föga nu och förbjuder brännande av religiösa böcker, eller ska det bara gälla koranen , Vad blir det härnäst?

 2. Blir riktigt upprörd över den stora massans okunskaper över demokrati och hur skör en demokrati är. En koranbränning är inte bara en koranbränning, symboliken i att bränna en koran och händelserna som sker efteråt är något så våldsamt och så demokratihotande att vi alla borde ta oss en funderare på hur villiga vi är att stå upp för ett fritt och demokratiskt samhälle. För mig är det i alla fall helt klart, vi ska ALDRIG böja oss för religioner, organisationer eller rörelser som vill förbjuda det fria ordet. Till sist, ni vet väl att dessa som vill förbjuda koranbränning tycker det är självklart att andra religiösa skrifter som tex. Bibeln ska få brännas! Med kunskap kan man förändra världen, med okunskap och spekulationer kan man välta en demokrati på en kvart.

 3. Intressant diskussion som är ganska svår, dock blir det lite väl svart eller vitt.
  Bara för att en mängd länder i IKO inte på långa vägar uppfyller demokratins grundstenar så kan man väl anse att Sverige gör moraliskt fel i att tillåta ex. Koranbränningar?

 4. Hej Wohlgart och Tomas samt ni som tycker att Sverige bör förbjuda bränning av religiösas heliga skrifter. Detta då den aktuella koranbränningen av en irakisk kristen förföljd i sitt tidigare hemland vållat en internationell debatt. Läs gärna och begrunda detta inlägg i debatten.

  https://bulletin.nu/hjort-vad-sverige-borde-svara-pa-koranbranningskritiken?fbclid=IwAR1Gntw64U6Fn4bhqmYqbkxCN8bSPK213pdEitn0Q3n6b4F_yPKogTT0Rrg_aem_Aakio18jh7wvdk2O3tMgGF93vJh-gRFjLWgjZ_PW3u_pqrcc2GKqVInWIdPAmPPqbeM

 5. Håller med dig Wohlgart. Varför ens göra ett problem av en tokig dansk eller vad det nu kan handla om. Det enda som händer är ju att Sverige hamnar i ett tråkigt läge där hela världen tycker skit om oss. Men, men… svenska politiker tycker inte som du och jag. /Källberg

 6. Man kunde väl förbjuda bränning av både Koranen och Bibeln. Den här dansken har satt Sverige i en situation för vårt NATO medlemskap. Nu tror jag vi kommer med ändå så småningom, men det är ett onödigt krångel.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.