Källberg om gala, slutenhet och stängt

i BLOGG/ETTAN

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg har tvingats ägna mycket tid åt teknik i veckan, men har ändå en hel del att säga. Källberg avhandlar Idrottsgalan i Lindesberg, slutna sammanträden i Nora och nedläggningen av skolan i Ramsberg och en del nya infallsvinklar finns. Läs Källbergs krönika här.

Röda lampan för ”dåliga politiker” lyser starkt

Sverige när det är som bäst, så känns det just nu. Oändligt många gröna nyanser, lukten av en grill som gör underverk med en köttbit någonstans – och ljudet från fåglar som njuter av vårens intensiva tid.

Om en månad är man trött på att klippa gräsmattan och de där vårprojekten som inte blivit gjorda kommer inte att bli gjorde den här sommaren heller. Det är nu man ska njuta.

Veckan för 24i har varit lugn, åtminstone på publiceringsfronten. En hel del teknikjobb, helt utan läsarnas vetskap, har utförts, och förhoppningsvis är en del tekniska fadäser historia – ett tag i alla fall.

Bäst i veckan var Idrottsgalan på Lindeskolan. Jag har varit på plats under åren med 24i och gillar verkligen konceptet. Verkligen kul att chefen för idrottscollage Mikael Martinsson lyckas hajpa och höja galans status för varje år. Och riktigt kul för alla idrottare att få en alldeles egen kväll under läsåret. Man slås av hur jäkla svårt det faktiskt är att få ett pris i en idrottsstad som Lindesberg, där svenska och internationella medaljer nästan krävs för att komma ifråga på galan. Ni som läser min krönika någorlunda regelbundet vet att jag tycker att politiker och tjänstemän borde satsa hundraprocentigt på idrott när det kommer till marknadsföring av kommunen. En kommun som försöker vara bra på allt syns liksom inte, men Lindesberg ÄR verkligen en idrottskommun – låt det synas i marknadsföringen.

Politiskt har det varit lugnt – och då är väl åtminstone majoriteten i Nora glad. Pratar jag med Norabor ruskar de mest på huvudet åt dumheterna med att försöka stänga sammanträdena i kommunstyrelsen. Jag har pratat med ganska många och ingen har sagt sig ha förståelse för förslaget. Noraborna är medvetna och insatta människor som kanske inte själva vill gå på de här sammanträdena, men man vill kunna följa debatten och diskutera i andra forum. Slutenhet passar inte i en kommun som Nora. Jag har inte hunnit läsa igenom alla gamla artiklar jag skrivit, men frågan om öppenhet har ju varit uppe tidigare, och när jag hinner titta kommer jag alldeles säkert att hitta citat från politiker i den nuvarande majoriteten som spytt galla över en slutenhet inom politiken. Vikten av de politiska mötena i Nora har ju degraderats kraftigt under de senaste åren, och förslaget om att stänga sammanträdena i kommunstyrelsen är väl bara ett led i detta. I min lilla värld lyser den röda lampan för ”dåliga politiker” starkt. Att i samma mening säga att man inte vill oroa invånarna och säga att man behöver en intern plattform att diskutera från är ju ren gallimatias. Här handlar det kort sagt om mod. Politikerna i Nora vågar inte konfronteras med kritik från de som tillsatt dem – väljarna.

I Lindesberg försöker man nog surfa på mässan, LindeDagen och Idrottsgalan, men frågan om skolnedläggningar kvarstår. Själv har jag fått en hel del mejl från allehanda intressenter, som tycker att frågan fått en felaktig slagsida. Vi i media har förstås rapporterat om den strid som byborna i Ramsberg för, för att få behålla Ramshyttans skola, men mina anonyma mejlare menar att det handlar om en handfull ”grönavågare” som slåss för att tvinga barnen kvar i Ramsberg några år ytterligare.

Som journalist förstår jag sånt, trots att det egentligen är kritik mot det jag gör. Jag har ju skrivit en hel del artiklar om striden i Ramsberg.

Vad jag efterlyser i frågan är förstås politiskt mod. Linda Svahn har argumenterat och Pär-Ove Lindqvist har argumenterat, men argumenten har varit fyllda med positiva ingredienser. Varför inte säga öppet och ärligt att Ramshyttanns skola inte håller måttet? ”Tyvärr, men så här kan vi inte fortsätta”.

Nu är det ju inte så enkelt, men visst vore det skönt med politiker som säger saker som vi väljare förstår.

Fredagskväll och riktig försommar. Det nysådda gräset skäggar sig så sakteliga och inga stordåd behövs för att summera vårprojekten; de är nära nog färdiga. Sannolikt blir det en hel kyckling på grillen senare ikväll – spetsad för att rotera en timme på Webern. En enkel sallad till detta och vi pratar livskvalitet. Hustrun är ute på galej, men jag har kommit upp i den åldern att jag kan njuta av en nygrillad kyckling, god sallad och ett glas rött ändå. Frugan får äta sin kyckling när hon kommer hem, helt enkelt.

Ha en riktigt trevlig fredagskväll ute i Bergslagen.

3 Comments

  1. Det här med att slänga igen dörren för avundsjuka skattebetalare, är inget nytt !

    Egentligen borde man gå igenom namnen på alla kommunala styrelser och göra en sammanfattning. Då landar man på en mindre klick, som lever gott i den här sfären.
    Redan under Bryggeribolagen/bostadsbolagen, körde man med ”sekretess”, vilket har utökats till alla så kallade ”utskott”.

    Det hela handlar om ”en påse till dig och en påse till mig och lilla mamma får resten”. Alltså ren girighet, därav korkade beslut.

  2. Vafan. Men jag fick ingen blogg till tisdagen, Wohlgart. Saknade, men tänkte att du har väl inte tid – sitter väl på caféet i Guldsmedshyttan och gottar dig.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.