Källberg om känsliga ämnen

i BLOGG/ETTAN

BLOGG. Fredagskrönikören Tomas Källberg skapade en del debatt efter förra fredagens krönika om kulturens storhet inom politiken. Dagens krönika går i samma tecken med de känsliga ämnena utvidgas. Läs Källbergs krönika här.

Jag är inte kulturfientlig

Fredag igen och åter dags att utsätta sig för upprörda kommentarer. Jag var själv lite upprörd i förra veckans krönika över den debatt som alltid kommer upp så snart det handlar om kultur och krönikan skapade en hetsig ordväxling mellan pseudonymerna Bjarne Lind och Prusiluskan.

Jag vidhåller det jag skrev i förra veckans krönika och menar att Lindesberg (i det här fallet) inte behöver en kulturdebatt mellan en lobbyaktör (Nätverket Lindekultur) och etablissemanget i politiken. Jag frågar mig varför inte de 27 i den här lobbygruppen söker medlemskap i något politiskt parti och därifrån driver sina frågor. Förmodligen vore det ett steg närmare en maktposition och för oss andra enklare att förstå. Då skulle de 27 tvingas redovisa både plus och minus och varför våra äldre och barnen i skolan ska konkurrera med vuxna kulturivrare som har både råd och kraft att göra vad de vill ändå.

Jag är väl medveten om att en del av läsarna ser mig som kulturfientlig, men så är det verkligen inte. Jag gillar kultur i alla dess former, men står för vad jag skrivit många gånger tidigare. Vi skattebetalare ska finansiera kultur för barn- och ungdom, men definitivt inte vara någon smygsponsor för vuxenkultur. Bra kultur står på egna ben och den övriga kulturen får plats i någons vardagsrum – så är det. Om jag skulle komma på att måla några tavlor eller skriva några dikter skulle jag vara glad om frugan, och kanske morsan och svärmor, skulle jubla och peppa. Men ärligt talat tror jag de flesta skulle dissa mina verk – såvida jag inte intog en seriös position i något kulturellt nätverk. Därför avstår jag.

Jag ifrågasatte förra helgen vad som hänt med Noramarken och fick ungefär samma respons som i kulturfrågan. Men inte sjutton är väl Noramarken densamma som förr? Eller har jag bara blivit gammal och gnällig och glömmer att hylla arrangörerna hur det än är?

Såg också på SVT att Hällefors kommun ska spara 18000 timmar i hemtjänsten utan att de behövande ska drabbas. 18000 delat på 52 veckor betyder 50 timmar per dag. Betyder det att ingen i hemtjänsten är behörig eller har körkort? Kanske tror vänsterpartisten Johan Stolpen att väljarna inte fattar, men 50 timmar per dag innebär sex tjänster och då blir de behövande drabbade.

Åter i Nora går man vidare med förslaget att stänga mötena i kommunstyrelsen trots allt som skrivits och sagts. Frågan ska beslutas på kommunstyrelsens (öppna) sammanträde i oktober och i beslutsunderlaget kan man läsa att ”en kommunikationsplan har tagits fram för att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska uppfylla sina utåtriktade roller”… Läs det där igen. Någon har tagit fram en plan för hur politikerna ska prata med medborgarna. Innan valet gick det bra att snacka… Parodi, säger jag.

Ingen sport i dagens krönika. Jag återkommer med lite tips om både LIF Lindesberg och Lindlöven under kommande vecka.

Nu tar jag fredagskväll om en stund. Jobbtempot stiger lite för varje vecka och om en vecka är vintersporterna igång på riktigt. Hustrun och jag har enats om lite kryddiga räkor ikväll och dessa är nu förberedda för den sista smekningen i stekpannan. Kvällen i övrigt blir väl som den förra fredagen – att sitta och godkänna eller förkasta kommentarer…

Ha en trevlig fredagskväll ni också!

2 Comments

  1. I dag kan man kalla vad som helst för kultur sen är det upp till var och en att bedöm vad som är kultur. På kommunens hemsida kan man läsa att Lindesbergs museum bedriver för närvarande ingen publik utställningsverksamhet.I stället hänvisas man till
    Frövifors pappersbruksmuseum. Munkhyttans skola. Siggebohyttan. Stripa gruvmiljö. Det här är intressanta kulturplatser men det är ovanligt att en stad i Lindesbergs storlek saknar ett stadsmuseum med dokumentation om staden. Ligger museet fortfarande nerpackat i Stripa eller är det skingrat för vinden ? Nu har det gått några år sen huset där museet var såldes och några nya lokaler verkar inte vara prio ett för kommunen och kulturivrarna. Nu har landstingen börjat kulturspara på biblioteken på lasaretten .När bibliotek som är grundkultur läggs ner försvinner de fattiga gräsrötternas chans till kultur. När museer och bibliotek läggs ner i Sverige kan det bli verklighet av det som Mona Sahlin (S) yttrade 2002 ett hårresande uttalande i Turkisk invandrartidning på frågan om det fanns någon svensk kultur: Jag har ofta fått den frågan,men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper.Ni har en kultur, en identitet,en historia,något som binder ihop er,och vad har vi? Vi har midsommar och sådana töntiga saker! Det här visar en bottenlös kulturlöshet bland (S)redan för 17 år sedan. Det är vår svenska kultur som ska kulturmärkas innan den försvinner ihopbuntad med hela världens olika kulturer!

  2. Kulturen är ju just nu på tåspetsarna. En del är lyriska över att mingla runt
    med ”Ljusstråk”.

    Vad är då Ljusstråk ?

    Ideellt bolag, där hugade kulturpersoner är medlemmar. (250:-)
    Besökare betalar ungefär samma i entré.
    Alltså en liten snäv krets av inbördes beundrare, som sponsras med kommunala skattepengar.

    Om det här nätverket vore öppet för allmänheten, (utan entré) skulle man kunna få in andra försäljare, ex av livsmedel och andra produkter, när man ändå kajkar runt i bondeskogarna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.