Källberg om kyrkoval och handbollspremiär

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg tar förstås upp kyrkovalet i dagens krönika, precis som lördagens premiär i handbollsallsvenskan där LIF Lindesberg ställs mot Torslanda på bortaplan. Läs Källbergs krönika här.

Äntligen får vi något att prata om

Fredag igen och en av de första med en sprakande kamin i bakgrunden. Visst är det sorgligt att sommaren är över, men ändå lite mysigt att börja elda för värme. Vi är nog ganska duktiga på omställningar här i Norden, och anpassar oss väldigt bra till skidåkning och andra vinteraktiviteter. Och jag tror att vi är det folk som mest uppskattar de första vårtecknen om sisådär ett halvår…

På söndag är det kyrkoval i våra församlingar, eller rättare sagt sista dagen att rösta i nämnda val. I de flesta församlingar innebär inte valet något omvälvande, mer än att några nya ansikten dyker upp i kyrkofullmäktige framöver. Utmaningarna handlar kanske om ekonomin i framtiden, men tonen är lågmäld och artig. Motsatsen finns i Nora bergslagsförsamling, där man plockat bort Gud som den högste och istället förlitar sin tro på ett antal politiker som inte platsat i den kommunala politiken. I Nora bergslagsförsamling krävs något nytt – politiker som vill väl, men som vågar ta i med hårdhandskarna om det behövs.

För mig och 24i hoppas jag att söndagens val blir en nystart på debatten. Under ett år har 24i publicerat ett oräkneligt antal debattinlägg, insändare och kommentarer till dessa och många av inläggen har andats allt annat än lågmäldhet. 24i publicerar gärna inlägg om kyrkan, som är en stor del av vårt samhälle, men jag hoppas att söndagens valresultat gör den hatiska debatt som föregått valet onödig.

Betydligt roligare är att Allsvenskan i handboll startar i morgon. Vi som gillar handboll i allmänhet och LIF Lindesberg i synnerhet har väntat väldigt länge. LIF börjar borta mot Torslanda och får en tuff uppgift, men jag har sett ljusglimtar i några av träningsmatcherna som jag inte sett på många år. Oavsett får vi något att prata om när vi träffas på Hemköp eller Systembolaget. Många, många lindesbergare bryr sig väldigt mycket om LIF Lindesberg, speciellt om det går bra. LIF skulle förstås behöva en bra start för att publiken ska komma tillbaka till Lindesberg Arena, men att snabbt komma upp i 300-400 åskådare, som man hade innan pandemin, borde väl inte vara så svårt. Med bra resultat tror jag 600-700 kommer att vilja se hemmamatcherna. Jag önskar LIF Lindesberg lycka till säsongen 2021/2022.

Lindlöven är inte riktigt där än med ett par veckor till seriestart, och två andra som inte alls är där är tv-paret Erik Haag och Lotta Lundgren i programmet ”En smak på livet”. Det har ingenting att göra med Lindlöven, men jag frågar mig hur cheferna på TV4 tänkte när man satsade på Haag/Lundgren. Det är många år sedan jag såg ett så kalkonaktigt och dåligt tv-program på bästa sändningstid.

Lika beklämmande som paret Haag/Lundgren är alla filmande fotbollsspelare i den absoluta världstoppen. Jag har tittat på ett par matcher under veckan, men mår dåligt av att varje liten knuff eller närkamp resulterar i att minst en spelare ligger på gräsmattan och kvider över ont någon annanstans. Låt denna filmning resultera i utvisning direkt.

Hustrun föreslog räkor i någon form till fredagsmat ikväll, men jag uppgraderade till gravad lax och moules frites. Laxen ligger just nu på gravning och blåmusslorna är snabbt anrättade i vitt vin och lite grädde. Så enkelt, men ändå så sällan man lagar den typen av mat, men som ett adjö till sommaren passar den bra.

Njut av fredagen och ät något gott ni också! Jag önskar alla en mysig fredagskväll!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.