Källberg om lärdomar av kyrkovalet

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg har blivit MTB-motionär sedan senast, men fokuserar i krönikan mest på kyrkovalet i Nora. Källberg ser också fram mot hemmapremiären i handbollsallsvenskan i morgon. Läs krönikan här.

Väljarna har makt att avsätta

Nu är hösten på allvar på plats i Bergslagen. Mörkt, grått, tråkigt och med behov att tända en brasa i kamminen på kvällarna. Inte riktigt min likör, men bara att räkna ner till våren – just idag ungefär 180 dagar bort. Suck.

Sedan förra krönikan har vi haft ett kyrkoval i Sverige och som många redan vet blev nystartade nomineringsgruppen EPOK stor vinnare i Nora bergslagsförsamling. Allt strul och bråk i en alltför sluten liten grupp fick väljarna att säga sitt och efter nyår väntar en ny era. Det kommer säkert att hinna hända mycket under årets sista månader, men nu vet den sittande majoriteten att församlingens medlemmar inte är nöjda och nya tokerier borde vara uteslutna.

Ändå en rolig lärdom, eller hur? Kyrkopolitikerna i Nora har spelat ett spel som församlingens medlemmar inte efterfrågat och den här gången resulterade det i att man röstades bort. Lärdomen borde vila tungt även på kommunernas vanliga politiker när man ser detta. Väljarna har faktiskt makt att avsätta värdelösa politiker. Lite nervöst är det nog i både Lindesberg och Nora inför valet om ett år. Sossarna, som blir mindre för varje val, måste söka samarbeten över de gamla partigränserna och resultaten brukar inte bli speciellt lyckade. Kompromisser riskerar att skapa en seghet i beslutsgången, men för sossarna är makt viktigt och då är man beredd att köpslå om de mest röda frågorna. På den andra sidan finns ju alltid Centerpartiet, ett parti som nog tycker att man har en röd tråd i sitt agerande, men som fungerar som en kompass som kommer i närheten av en magnet så snart ordet makt nämns.

LIF Lindesberg förlorade premiärmatchen borta mot Torslanda i lördags, men har chans att ta revansch redan i morgon när det är hemmapremiär mot Vinslöv. Det kommer att bli en riktigt tuff match mot ett tippat topplag, men kanske kan LIF-publiken hjälpa till? Restriktionerna gäller fortfarande i den här första hemmamatchen, men 600 hejande lindesbergare får se matchen.

Samtidigt som vintersporternas serier drar igång håller fotbollens på att avslutas. Nora BK slåss i botten på trean och spelar i morgon en mycket viktig match mot seriejumbon Åmål på bortaplan. IFK Lindesberg är mittenlag i femman och spelar hemma i Fritidsbyn mot Kilsmo i morgon lördag och i sexan spelar Frövi IK seriefinal borta mot Glanshammars IF. Varken Frövi eller Glanshammar har hittills förlorad en enda poäng.

För egen del har det varit en hurtigare vecka än vanligt. Hustrun och jag stegade in till Micke på Team Sportia och kom ut med varsin MTB-cykel. De första rundorna är avklarade och bara att konstatera att det är jobbigt att motionera – men jävligt roligt. Man blir som ett barn på nytt där ute i skogen. Vad det blir för mat under fredagskvällen är inte bestämt, men det känns som om alla förråd behöver fyllas på. Kanske kolhydratkompensation med både pizza och öl?

Jag rekommenderar varmt MTB, men se först och främst till att ha en trevlig fredagskväll!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.