Källberg om LIF, Löven och Italien

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg sneglar mot våren, men håller i sportbevakningen säsongen ut och kommenterar som vanligt. På matfronten ser det ut att bli italienskt. Läs Källbergs krönika här.

Det som sker – det sker i snigelfart

Fortfarande kallt på nätterna, men nog sjutton känns det att lite vår är i ankommande. Eller det bara marskatten i mig som längtar till en snabb vår och som vill komma lite närmare den första golfrundan för året.

Det har varit en lugn vecka i Bergslagen och politiskt tycks övergången till tjänstemannastyre gå vidare. Några stora politiska visioner syns inte och såklart blir det så när många partier ska enas om en politisk väg. Det ser ut som om allt är frid och fröjd, men det som sker – det sker i snigelfart.

På sportfronten har det dock hänt en hel del. Ishockeyn stängde vid midnatt i onsdags årets övergångsfönster och Lindlöven såg store backen Joshua Karlsson försvinna till Örebro och SHL. Riktigt roligt för Joshua såklart, men vad tycker Lindlövens publik och klubbens sponsorer när nu Lindlöven går in i säsongens viktigaste skede? In i Lindlöven återkom istället Niklas Lihagen och frågan är väl vilken roll Lihagen ska få i ett ungt och snabbt Löven?

Roligast på sportfronten har ändå varit att LIF Lindesbergs damer är klara seriesegrare i division 2 och äntligen är ett lag för ettan. Med årets trupp och fortsatt utveckling för de unga spelarna skulle man stå sig bra i division 1.

LIF Lindesbergs herrar visade ett galleri av tekniska misstag och vanliga missar när man trots det vann hemma över IFK Tumba i söndags och har säsongens kanske svåraste match nu på söndag när man ska flyga upp till Norrland för match mot Boden. Boden hemma jämfört med Boden borta är två olika lag och många åker hem från Boden utan poäng. Upp till de brandgula att visa lite allsvensk klass.

På köksbänken ska det förstås tillagas något gott denna fredagskväll. Något recept har jag inte, men en stor förpackning champinjoner, färsk spenat, grädde och en god olivolja ska nog få fart på lite pasta. Ett glas rött italienskt kommer att finnas med under hela proceduren och genom själva ätandet. Det kan helt enkelt inte gå fel.

Fixa till en italiensk pasta ni också och dröm om sommaren. Trevlig helg.

Tillagt klockan 17. Måste avsluta dagens krönika lite småförbannad. Åkte ner på stan (Lindesberg) och handlade när krönikan var skriven och kommer hem och sätter igång i köket. Upptäcker att purjolöken var långt ifrån godkänd, att den ”färska” basilikan var helrutten och att det smågodis jag köpte till frugan var långt ifrån fräsch och hård nog att riskera tänderna. Ska jag som kund vara tvungen att göra det jobb som väl ska göras i butiken? Jag nämner inte vilken butik det här handlade om, men ingen av de varor jag nämner var på extrapris eller dylikt. Kanske värt en ”test” i tider när maten inte är billig.

6 Comments

 1. Läste någonstans att nån chefsanalytiker på Nordea (det låter det) gissar att inflationen kommer sjunka en aning. Han tror dock inte att matpriserna kommer att sänkas men att de kan plana ut. Jag undrar jag hur troligt det är att priserna kommer att sänkas, i någon större utsträckning, även om inflationen går ner till normalare nivåer? Man kan ju hoppas. Minns att både t ex Bregott och kaffe tidigare varit uppe på höga nivåer ( inte så höga som nu) och sen blivit billigare.
  När det gäller kaffe så ska ju priset sjunkit en del. Men det verkar ju vara marginellt, än så länge.

 2. Bra att du tog upp det här med ofräscha grönsaker och gammalt godis. Det märks stora förändringar i människors köpbeteende just nu dessutom. Själv kan jag konstatera att priserna verkligen gått i taket. Jag är en sån idiot som sparar kvitton o slänger i en låda. Tog ett kvitto ur mängden daterat den 28 november 2022 och slutsumman var 1351 kr. Åkte till samma butik och plockade exakt samma varor i fredags den 17 Februari 2023 och slutsumman var 2024 kr. En höjning med 673kr. Dvs 49,8% höjning. Frågan vi alla borde ställa oss är om allt höjs nu bara för att man kan skylla på diverse saker som elpris och omvärldsförhållanden.

 3. Kan bara instämma med ovanstående kommentarer, ICA supermarket har ofta tomma hyllor, sunkiga färskvaror, saknas engagemang i den affären, men det finns ju alternativ som tur är

 4. Det gäller att kolla ordentligt när man handlar så man får inte ha för bråttom. (hur lätt är det?)
  Ta t ex. nätpåsarna med clementiner eller småcitrus, som de brukar kallas, det är sällan man hittar en påse där inte minst en är väldigt mjuk och på gång att ruttna.
  Köpte smågodis (lakrits) till extrapris i en av våra affärer för en tid sedan, som inte är den jag handlar mest i, den var så knallhård så den gick knappt att äta. (fast det gjorde jag ju ändå förstås)

 5. Varför gapar hyllorna tomma så ofta på ica? Och varför är det så dyrt? Men finns andra affärer.

 6. Håller med dig Källberg. Gissar att du vart på ICA. Dyraste affärn men sämre än de andra. Lidl är mycket bättre och Willys är bättre.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.