Källberg om Malou och lagade peggar

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg konstaterar att sportens vintersäsong nu är över och ägnar dagen krönika åt några oväsentligheter. Dels TV4:s program Malou efter tio och dels hur man gör golf, som sport, till en sparbössa. Läs Källbergs krönika här.

Peggar lagas med ventilgummi

Det blev en lång vinter i vintersporternas värld, men nu är det äntligen vår och sommarsporterna kan ta över. Överlappningen mellan vintersäsong och sommarsäsong är alltid lite knepig, men nu är det fullt fokus på fotboll och annat.

Tillhör ni de som gärna har teven påslagen under morgonen och förmiddagen. Inte så mycket för att titta som för att ha ett hörbart sällskap i bakgrunden? Sån är åtminstone jag och oftast är det TV4 och Nyhetsmorgon som står och småpratar i rummet intill kontoret. Ingen sitter väl och riktigt tittar på Steffo och Jenny och de andra, men de gör sig utmärkt när man behöver gå ifrån datorn några minuter. Problemet för mig uppstår klockan 10. Då slutar Nyhetsmorgon och övergår i Malou efter tio, ett program där Malou von Sivers intervjuar sig själv, medarbetare på TV4 och ett antal favoritkändisar som inte platsar i andra program. Jag gillar inte att ha Malou i bakgrunden och slår omedelbart av teven, men räddas, så här års, av SVT och det lågmälda programmet Den stora älgvandringen. Utan ljud direktsänder man från älgarnas årliga övergång i Ångermanälven. Ett genidrag av någon på SVT och ren meditation att titta på några minuter då och då.

Det påstås ofta att golf är en rikemanssport. Jag spelar ju golf och tycker att påståendet, som jag ofta hör, är både felriktat och felaktigt. Ett fullvärdigt medlemskap på Lindesbergs GK kostar 4750 kronor och nivån är ungefär detsamma för andra klubbar i 24i-området. Man spelar åtminstone september ut, men inte sällan slår man sista bollar i november. Spelar man 3 gånger i veckan blir priset per gång 66 kronor. Visst kan man syssla med terränglöpning eller nåt annat billigt, men 66 spänn är väldigt billigt – jämfört med till exempel padel. En padelbana kostar 320-360 kronor för en timme och de som spelar, de spelar mycket. Oftast blir det minst fyra speltimmar per vecka. Räkna och jämför och tro inte att en golfutrustning kostar speciellt mycket. Klubborna används under flera år och förbättras med nya skaft och grepp innan de pensioneras. I till exempel padel behöver man ha minst två racket och dessa pallar inte ens ett halvårs användande. Räkna och jämför.

Vissa golfare är dessutom av den sparsamma typen, har jag hört. Vissa använder samma klubbor i 20 år, eller mer, och andra kommer till golfrundan i märkesriktiga golfkläder – från 1990. Det håller förstås ner kostnaden för golfen totalt, men de som verkligen vill att golfen ska vara en budgetsport går ett steg längre. En liten detalj i spelet golf är peggarna, alltså de små träbitar man lägger bollen på vid nästan alla utslag. En riktig peg är gjord av trä och går oftast av efter en användning/ett slag. En peg kostar kanske 20-45 öre och ingen blir utfattig på grund av detta under en säsong, men det finns spelare som inte nöjer sig med en avslagen peg. Det finns spelare som samlar in de två delar som blir efter en avslagen peg och stoppar ner delarna i bagen. Väl hemma tar man de två delarna och sätter ihop dessa igen med ett ventilgummi, ni vet såna man använder eller använde vid punka på cykeldäcket förr. Kostnaden för ett ventilgummi är oerhört låg och tydligen kan man tjäna upp emot 5 öre på denna lagning. Det tar i och för sig cirka två, tre minuter att laga en peg och timlönen blir bara 1 krona och 25 öre, men kostnaden är noll. Själv hittade jag en ihoptejpad peg på åttonde tee i tisdags och funderade på om jag skulle sätta ut en ”upphittad” på någon sajt på nätet.

Ikväll är det fredag och något gott ska förstås ätas. Webern fungerar lika bra som alla andra år och kanske, kanske blir det något gott över en varm grillbädd, vad vet jag inte än. Så här långt har det mest blivit standargrillningar av skivade köttbitar, grillspett och någon helgrillad kyckling och kanske håller vi fast vid säkra kort. Dags också att börja grilla grönsaker, men det funkar när man vet att all standard sitter där det ska. Får nog kila iväg och snabbmarinera något gott…

Grilla något gott ni också ikväll. Vädret kan bli sämre igen och alla förlorade grillkvällar är för alltid förlorade. Trevlig kväll!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.